Τρόμος από τη Daniel: “Θα πέσουν 300 με 400 τόνοι βροχής σε Θεσσαλία και Βόρεια Εύβοια”

 Τρόμος από τη Daniel: “Θα πέσουν 300 με 400 τόνοι βροχής σε Θεσσαλία και Βόρεια Εύβοια”

Σφοδρότατο αναμένεται να είναι το κύμα τη κακοκαιρίας τις επόμενες ώρες. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Δημήτρη Παπαϊωάννου την Τρίτη και την Τετάρτη αναμένονται ισχυρές καταιγίδες σε Θεσσαλία και Βόρεια Εύβοια.

«Σπάνια παρατηρείται τέτοιου είδους κακοκαιρία αρχές Σεπτεμβρίου, αναμένεται να δούμε μεγάλο όγκο νερού. Στο Πήλιο έχουν πέσει 105 τόνοι νερού ανά στρέμμα, στην Εύβοια και τη Φθιώτιδα έπεσαν 80 τόνοι», είπε μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Παπαϊωάννου στην τηλεόραση του Action24.

«Ισχυρές καταιγίδες αναμένονται σε Eύβοια και Ανατολική Θεσσαλία», πρόσθεσε.

«Την Τρίτη και την Τετάρτη αναμένονται ισχυρές καταιγίδες σε Θεσσαλία και Βόρεια Εύβοια, μάλιστα αναμένεται να πέσουν πάνω από 300-400 τόνοι, ουσιαστικά όση βροχή πέφτει ετησίως στην Αττική, θα πέσει τις επόμενες ώρες σε Θεσσαλία και Βόρεια Εύβοια», κατέληξε.

  • Ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Κώστας Λαγουβάρδος μιλώντας στο reader.gr σημειώνει ότι «η Τρίτη και η Τετάρτη θα είναι οι πιο δύσκολες ημέρες της κακοκαιρίας» καθώς «η ποσότητα της βροχής θα είναι πολύ υψηλή».

Ακόμα συνεχίζει: «Όλα δείχνουν ότι θα φτάσουμε τα 500 χιλιοστά. Φανταστείτε ότι αυτή η ποσότητα ισούται περίπου με την ποσότητα της βροχής που πέφτει στην Αθήνα μέσα σε 1,5 χρόνο».

«Ούτως ή άλλως αυτός ο όγκος βροχής είναι τεράστιος όχι μόνο για τα καμένα, αλλά για οποιαδήποτε περιοχή» υπογραμμίζει ο κ. Λαγουβάρδος και τονίζει: «Αυτές οι ποσότητες δημιουργούν μεγάλα προβλήματα ανεξαρτήτως καμένων περιοχών».

«Έως τώρα», πάντως, σύμφωνα με τον κ. Λαγουβάρδο, «δεν φαίνεται ότι οι καμένες περιοχές θα δεχτούν τόσο μεγάλα ύψη βροχής. Όμως σίγουρα η καταστροφή που υπέστησαν επιτείνει το πρόβλημα».

«Πάντως το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη και θα δείξει αν θα επαληθευτούν τα προγνωστικά» εξηγεί ο ίδιος και προειδοποιεί: «Το σημαντικό είναι να προστατευτούμε. Να είμαστε προσεκτικοί και να προετοιμαστούμε για να μην θρηνήσουμε καμία απώλεια ζωής». 

Μιλώντας επιπλέον για τον τρόπο που θα κινηθεί η κακοκαιρία Daniel, αναφέρει: «Οι ψυχρές λίμνες είναι ένα συχνό και γνωστό μετεωρολογικό φαινόμενο. Το συγκεκριμένο φαινόμενο έχει αργή κίνηση και γι’ αυτό προκαλεί αυτά τα ποσοστά βροχής».

«Πρόκειται για ένα πολύ ισχυρό σύστημα με αργή κίνηση που φέρνει από τα βορειοανατολικά αέριες μάζες», συνεχίζει ο Κώστας Λαγουβάρδος και διευκρινίζει:

“Δεν περνά γρήγορα από μια περιοχή, με αποτέλεσμα να πέφτει όλο το νερό σε ένα μέρος και να έχουμε αυτές τις ποσότητες βροχόπτωσης. Πρόκειται για μια επικίνδυνη κατάσταση για όλες τις περιοχές που θα πληγούν”.

Όσον αφορά τα περί μεσογειακού κυκλώνα ξεκαθαρίζει: «Δεν ξέρουμε σίγουρα, αλλά θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα τέτοιο φαινόμενο, σε θαλάσσια περιοχή που δεν αφορά τα εδάφη της χώρας».

Σχετικά Άρθρα