Πλειστηριασμοί σπιτιών: Προγραμματίστηκαν 14.000 τους επόμενους μήνες- Επισπεύδονται οι ρυθμίσεις για τους ευάλωτους με μοντέλο Ιταλίας

 Πλειστηριασμοί σπιτιών: Προγραμματίστηκαν 14.000 τους επόμενους μήνες- Επισπεύδονται οι ρυθμίσεις για τους ευάλωτους με μοντέλο Ιταλίας

Προβληματισμός επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο καθώς στην πλατφόρμα e-auction έχουν αναρτηθεί μέχρι το τέλος του χρόνου περισσότεροι από 6.000 πλειστηριασμοί, με το νούμερο να «εκτοξεύεται» στις 14.000 μέχρι τα μέσα Μαίου 2024. Αν και σε ποσοστό 78% οι πλειστηριασμοί καταλήγουν άγονοι, το 2022 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 39.000 – από τις 52.000 που είχαν αναρτηθεί στην πλατφόρμα e-auction – και φέτος για το πρώτο τρίμηνο το ηλεκτρονικό σφυρί «κτύπησε» για 11 χιλιάδες ακίνητα που άλλαξαν χέρια, με το 38% των πλειστηριασμών να αφορά σπίτια μεταξύ των οποίων και πρώτες κατοικίες.

Οι ρυθμίσεις που ετοιμάζονται για την στήριξη των κόκκινων δανειοληπτών με την παροχή περισσότερων ρυθμίσεων, πραγματοποιούνται στο περιθώριο των εξελίξεων στην Ιταλία, που προκαλούν συνολικά σημαντικές αναταράξεις στις αγορές των κόκκινων δανείων. Η ιταλική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να θέσει επί τάπητος σχέδιο νόμου που θα επιτρέψει στους δανειολήπτες να αγοράζουν από τα funds τα δάνεια τους, στην τιμή που το απέκτησε ο επενδυτής από την τράπεζα καταβάλλοντας μία προσαύξηση 20%.

Συναντήση Χατζηδάκη Αλαμπάση

Ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης συναντήθηκε χθες με την Γενική Γραμματέα Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Θεώνη Αλαμπάση, προκειμένου να οριοθετήσουν ένα νέο πλαίσιο βελτιώσεων για τον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να υπάρξουν βελτιώσεις στο υπάρχον πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού προκειμένου να διευκολυνθούν οι «κόκκινοι» δανειολήπτες και να ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Βασικό αντικείμενο της χθεσινής συνάντησης ήταν η αναζήτηση βιώσιμων και μακροπρόθεσμων λύσεων εξυπηρέτησης των «κόκκινων» δανείων, προκειμένου αυτά να επανέλθουν σε ορθή πορεία και να επιστρέψουν στο πιστωτικό σύστημα.

Κύκλοι του Υπουργείου Οικονομικών τονίζουν ότι το τελευταίο διάστημα έχει αυξηθεί η συμμετοχή των οφειλετών στην πλατφόρμα του Εξωδικαστικού Μηχανισμού, ωστόσο υπάρχουν ακόμη αρκετά περιθώρια για περαιτέρω βελτιώσεις και προσθέτουν πως το υπουργείο Οικονομικών σαφώς και προκρίνει λύσεις όπως η εξυπηρέτηση των δανείων σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου, από το να παίρνουν τα ακίνητα των οφειλετών τον δρόμο του πλειστηριασμού.

Στη συνάντηση Χατζηδάκη – Αλαμπάση τέθηκε και το πλαίσιο λειτουργίας του Φορέα Ακινήτων με την Γενική Γραμματεία Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους να ετοιμάζεται να υποβάλλει μέσα στον Σεπτέμβριο σειρά τροποποιήσεων προκειμένου να καταστεί περισσότερο ελκυστικός για τους επενδυτές και να «ξεκολλήσουν» οι διαδικασίες.

Οι προωθούμενες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο θα επιφέρουν συνολικά αναβάθμιση της εσωτερικής απόδοσης των επενδυτών, καθιστώντας έτσι ελκυστική τη συμμετοχή ιδιωτών. Σημειώνεται ότι οι επενδυτές που μπαίνουν στην αγορά των NPLs έχουν αποδόσεις τουλάχιστον 15% και υπ’ αυτό το πρίσμα ο Φορέας θα πρέπει να τους προσφέρει απόδοση σε διψήφιο νούμερο, πόσω μάλλον καθώς θα αποκτήσουν ακίνητα ευάλωτων οφειλετών.

Στο πλαίσιο αυτό, τα βασικότερα σημεία που είχαν θέσει οι επενδυτές στη φάση του Ανταγωνιστικού Διαλόγου είχαν να κάνουν καταρχάς:

  • Με την τιμή στην οποία ο Φορέας θα αγοράζει τα ακίνητα από τους πλειστηριασμούς. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επενδυτές έχουν ζητήσει να υπάρξει έκπτωση της τάξεως του 30% – 35% στην τιμή αγοράς, αν και επαρκές φαίνεται να θεωρείται discount σε ποσοστό 20%.
  • Ποιος θα επιβαρύνεται με τα κόστη του ακινήτου κατά την επαναπώλησή του από τον επενδυτή στον οφειλέτη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, εξετάζεται να μην υπάρχουν κόστη νομιμοποίησης από τη στιγμή που το ακίνητο θα επαναγοράζεται από τον οφειλέτη.
  • Ποιος θα πληρώνει τον ΕΝΦΙΑ (ο επενδυτής ή ο ευάλωτος οφειλέτης που θα παραμένει ως ενοικιαστής στην πρώτη κατοικία του;) ή π.χ. αν ο επενδυτής που θα «τρέξει» τον Φορέα θα επιβαρύνεται με τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (δεδομένου ότι θα αποκτά μαζικά ακίνητα με στόχο να τα επαναπωλήσει στους οφειλέτες).
  • Τι θα γίνεται στην περίπτωση που ο πτωχευμένος ευάλωτος οφειλέτης δεν πληρώσει τη συμμετοχή του στο ενοίκιο. Οι επενδυτές φέρεται να είχαν ζητήσει ο Φορέας να λαμβάνει την επιδότηση ενοικίου ακόμη και στην περίπτωση που ο πτωχευμένος ευάλωτος οφειλέτης αποβληθεί από την οικία επειδή δεν καταβάλλει τη συμμετοχή του στο ενοίκιο.

Σχετικά Άρθρα