Δούκας στο libre: Από τις γειτονιές θα ξεκινήσει η αλλαγή για τον Δήμο Αθηναίων

 Δούκας στο libre: Από τις γειτονιές θα ξεκινήσει η αλλαγή για τον Δήμο Αθηναίων

Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Αθήνα Τώρα», μιλά στο libre το όραμα και το σχέδιο του για τον μεγαλύτερο Δήμο της χώρας. Όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Χάρης Δούκας επιθυμεί η Αθήνα «να γίνει μια πόλη που θα καταφέρει να αναδειχθεί στην πρώτη γραμμή των σύγχρονων πόλεων για βιωσιμότητα, ανθρώπινες συνθήκες ζωής, με δίκαιες συνθήκες συνύπαρξης, ιδιαίτερα απέναντι στους κινδύνους αποκλεισμών, περιθωριοποίησης και βίας».

Πιστεύει ότι «η πολιτική δεν πρέπει να απαξιώνεται γιατί τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος ακραίων αντιλήψεων. Ο κόσμος πρέπει να έρχεται στην πολιτική, να ασχολείται με τα κοινά, και τα κόμματα παρέχουν μια τέτοια θεσμική δυνατότητα».

Όπως λέει τέλος «είναι χρέος όλων μας είναι να βάλουμε στην άκρη τις κομματικές σκοπιμότητες και να υψώσουμε τείχος απέναντι στο μίσος, τη βία, το ρατσισμό και τις φονικές επιθέσεις».

Συνέντευξη

Κύριε Δούκα, η Αθήνα δεν είναι αυτό που θα λέγαμε φιλόξενη πόλη. Τι είναι αυτό χρειάζεται να αλλάξει για να γίνει έστω φιλική στους πολίτες που ζουν σε αυτή;

Η Αθήνα πρέπει να γίνει μια πόλη πράσινη, ασφαλής και φιλική για τους ανθρώπους που ζουν και εργάζονται σε αυτήν. Για αυτό και στον συνδυασμό «Αθήνα Τώρα», βασικός στόχος είναι η βελτίωση της ποιότητας του αέρα. Να μειωθεί κατά 25% η συγκέντρωση μικροσωματιδίων, πχ με τη στοχευμένη έμφαση στη φύτευση χιλιάδων νέων δέντρων και η βελτίωση της κυκλοφορίας στην πόλη. 

Σχεδιάζουμε μία βιώσιμη Αθήνα. Προτείνουμε τη φύτευση 5.000 δέντρων τον χρόνο, δηλαδή 25.000 σε βάθος πενταετίας και τη δημιουργία συμπαγών χώρων πρασίνου για να ενισχύσουμε το οξυγόνο. Χρησιμοποιούμε ψυχρά και υπέρψυχρα υλικά σε δώματα κατοικιών, κατασκευάζουμε πράσινα δώματα σε δημοτικά, δημόσια και εμπορικά κτίρια.

Ταυτόχρονα προτείνουμε δράσεις συμπεριληπτικότητας που θα ενδυναμώνουν του πιο ευάλωτους δημότες. Τέτοια δράση πχ είναι η δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων, όπου κάθε νοικοκυριό θα παράγει τη δική του ενέργεια, ώστε να μην εξαρτάται από μια διαρκώς διογκούμενη επιδοματική πολιτική. Η κίνηση στους δρόμους είναι ένα ακόμα πεδίο παρεμβάσεων που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμά μας: η σταδιακή μείωση των οχημάτων που κυκλοφορούν στην πόλη, με σχέδιο και συγκεκριμένη στόχευση, θα βοηθήσει όχι μόνο για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα της πόλης αλλά και στην ψυχική ηρεμία των κατοίκων λόγω μείωσης του θορύβου και της θερμότητας που εκπέμπουν τα οχήματα.

Εσείς έχετε δηλώσει ότι επιθυμείτε να λύσετε τα προβλήματα με «προσέγγιση γειτονιάς» και ότι οι μετασχηματισμοί πρέπει να ξεκινήσουν από τις γειτονιές και να αγκαλιάσουν όλη την Αθήνα. Όμως γειτονιές στην Αθήνα δεν υπάρχουν…

Μπορεί στη μεγάλη εικόνα να βλέπουμε έργα βιτρίνας, τα οποία ταλαιπωρούν τους πολίτες, όπως ο μεγάλος περίπατος, αλλά όσοι ζούμε και δουλεύουμε στην πόλη, ξέρουμε ότι οι γειτονιές είναι εδώ, παλλόμενες, ζωντανές και ποικιλόμορφες. Η πληθυσμιακή σύνθεση κάθε γειτονιάς, η επαγγελματική απασχόληση των κατοίκων, το μέγεθος των οικογενειών που κατοικούν σε κάθε γειτονιά καθώς και το μέγεθος των σπιτιών, διαφέρει από γειτονιά σε γειτονιά. Για παράδειγμα, στο κέντρο της Αθήνας υπάρχουν πολλά μονομελή νοικοκυριά, γεγονός που επηρεάζει τον σχεδιασμό για σχολική στέγη, παιδικούς σταθμούς κ.λπ. Η διαφοροποίηση μεταξύ γειτονιών δημιουργεί μια δυναμική μεταξύ τους και μια διαρκή αναζήτηση τρόπων να φτάσουν οι πιο υποβαθμισμένες γειτονιές στο επίπεδο των πιο ευνοημένων. Αθήνα είναι το Κολωνάκι, είναι και η Κυπριάδου, και το Μεταξουργείο και η πλατεία Αμερικής. Από τις γειτονιές θα ξεκινήσει η αλλαγή για τον Δήμο. Με δράσεις ειδικά σχεδιασμένες για τις ανάγκες και την πραγματικότητα της κάθε γειτονιάς. Ώστε να νιώσουν όλοι οι δημότες ότι η αλλαγή τους αφορά,  και δεν είναι ένα ακριβό σχέδιο που γίνεται μόνο για λόγους βιτρίνας.

Λάβατε, το χρίσμα, όπως έχουμε συνηθίσει να λέμε από το ΠΑΣΟΚ. Μπορεί να συνεχίζεται αυτό επ’ άπειρον; Δηλαδή τα κόμματα να προτείνουν υποψήφιους δημάρχους ή περιφερειάρχες;

Προέρχομαι από αυτόν τον χώρο και είναι ιδιαίτερα τιμητικό που το ΠΑΣΟΚ στηρίζει την υποψηφιότητά μου. Είναι όμως μια ανεξάρτητη υποψηφιότητα που υποστηρίζεται και από άλλες δυνάμεις που κινούνται στον ευρύτερο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, της πολιτικής οικολογίας, της αριστεράς, του πολιτικού φιλελευθερισμού και των κινημάτων. Αυτό μπορεί εύκολα να το διαπιστώσει κανείς από το περιεχόμενο της διακήρυξης, την υποστήριξή της, το πρόγραμμά μας και την στελέχωση των υποψηφιοτήτων του συνδυασμού μας. Πιστεύω ότι η πολιτική δεν πρέπει να απαξιώνεται γιατί τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος ακραίων αντιλήψεων. Ο κόσμος πρέπει να έρχεται στην πολιτική, να ασχολείται με τα κοινά, και τα κόμματα παρέχουν μια τέτοια θεσμική δυνατότητα. Από κει και πέρα, όμως, η αυτοδιοίκηση δημιουργεί το δικό της οικοσύστημα, μιας και στους αυτοδιοικητικούς συνδυασμούς μπορεί ευκολότερα να συνεργαστούν άνθρωποι με διαφορετική πολιτική ταυτότητα. Κι αυτό γιατί όσοι ενδιαφερόμαστε για την πόλη μας, είμαστε όλοι άνθρωποι που συναντιόμαστε, περπατάμε τους ίδιους δρόμους καθημερινά, ξέρουμε τα προβλήματα. Καλοδεχούμενη, λοιπόν ,η κομματική σκευή του καθενός στην αυτοδιοίκηση, αλλά όχι απαραίτητη.

Μια προβοκατόρικη ερώτηση μπορώ να σας κάνω; Το ψηφοδέλτιο σας, έχει ηθοποιούς και τραγουδιστές που είναι και αναγνωρίσιμα πρόσωπα ή θα περιοριστείτε στους επιστήμονες; 

Το ψηφοδέλτιό μας έχει μια ομάδα ανθρώπων με διαφορετικές δεξιότητες και προσόντα, η καθεμιά κι ο καθένας, τα οποία αλληλοσυμπληρώνονται για να σχηματίσουν μια δυναμική ομάδα που μπορεί να φέρει την αλλαγή στο Δήμο της Αθήνας. Και μπορεί να φέρει αυτή την αλλαγή για δύο λόγους: α) γιατί, όντως, πολλά άτομα από το ψηφόδελτιό μας έχουν την τεχνοκρατική γνώση που απαιτείται για σύνθετες αλλαγές σε περίοδο κρίσεων, και β) γιατί, επίσης, τα περισσότερα άτομα του συνδυασμού μας είναι ενεργοί δημότες και ασχολούνται με τα κοινά στις γειτονιές τους. Σε αυτό το μίγμα που προσδοκούμε ότι θα παράξει αξία για τον Δήμο μεγαλύτερη από το άθροισμα των μελών του, χωράνε όλοι όσοι αντιπροσωπεύουν την Αθήνα, μια πόλη πολυποίκιλη, έντονη, με μεγάλες διαφοροποιήσεις από γειτονιά σε γειτονιά. Και επιστήμονες λοιπόν, και γνωστά πρόσωπα, αλλά και λιγότερο γνωστά, που όμως ξέρουν την πόλη και τις ανάγκες της.

Η ακροδεξιά τόσο στην κεντρική πολιτική σκηνή όσο και στην τοπική αυτοδιοίκηση δείχνει να ανακάμπτει. Σας προβληματίζει το γεγονός ότι ένας καταδικασμένος για τη δράση μιας εγκληματικής οργάνωσης, έχει απήχηση σε μερίδα της κοινωνίας; 

Η ακροδεξιά ανεβαίνει για πολλούς λόγους και η κεντρική πολιτική σκηνή δεν είναι πάντα άμοιρη ευθυνών γι’ αυτό. Όμως εδώ μιλάμε για την Αθήνα. Την πόλη που η υφήλιος αναγνωρίζει ως το λίκνο της Δημοκρατίας. Σ’ αυτή την πόλη, η συμμετοχή στις αυτοδιοικητικές εκλογές του καταδικασμένου για τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, αποτελεί μέγιστη πρόκληση. Η συμμετοχή των δημοτών σε ό,τι συμβαίνει στον Δήμο, είναι το μόνο μακροχρόνια βιώσιμο αντίδοτο στην μισαλλοδοξία και τον ρατσισμό. Όμως, αν δώσουμε τώρα χώρο και εξουσία στο κακό, σε ό,τι εκφράζει ο Κασιδιάρης και τα παράγωγά του, η δημόσια ζωή του Δήμου θα δηλητηριαστεί επικίνδυνα. Είναι χρέος όλων μας είναι να βάλουμε στην άκρη τις κομματικές σκοπιμότητες και να υψώσουμε τείχος απέναντι στο μίσος, τη βία, το ρατσισμό και τις φονικές επιθέσεις.

Οι πολιτικοί στόχοι ποιοι είναι; Θέλετε να ασχοληθείτε με τα κοινά στο πλαίσιο της τοπικής αυτοδιοίκησης ή πρόκειται για ένα σκαλοπάτι για το μέλλον;

Οι στόχοι μου είναι στόχοι πολιτικής, αλλά δεν είναι πολιτικοί στόχοι. Η Αθήνα είναι η πόλη μου, την ζω καθημερινά και ξέρω πως να εφαρμόσω εδώ, αυτά που τόσα χρόνια διδάσκω στο Πανεπιστήμιο ή συμβουλεύω σε δημάρχους άλλων πόλεων. Έχω ένα πολύ συγκεκριμένο όραμα και σχέδιο για την Αθήνα: να γίνει μια πόλη που θα καταφέρει να αναδειχθεί στην πρώτη γραμμή των σύγχρονων πόλεων για βιωσιμότητα, ανθρώπινες συνθήκες ζωής, με δίκαιες συνθήκες συνύπαρξης, ιδιαίτερα απέναντι στους κινδύνους αποκλεισμών, περιθωριοποίησης και βίας. Είμαι παθιασμένος με αυτή την υπόθεση. Ασχολούμαι με τη βιωσιμότητα των πόλεων και τη πράσινη ενέργεια σε όλη μου την επαγγελματική ζωή. Κι αυτό είναι πάθος ζωής. 

Σχετικά Άρθρα