Πυρκαγιές: Την χειρότερη ποιότητα αέρα στην Ευρώπη η Ελλάδα για τον μήνα Αύγουστο

 Πυρκαγιές: Την χειρότερη ποιότητα αέρα στην Ευρώπη η Ελλάδα για τον μήνα Αύγουστο

Με βάση την ανάλυση της ομάδας climatebook, η Ελλάδα έχει την χειρότερη ποιότητα αέρα σε ολόκληρη την Ευρώπη για τον Αύγουστο, λόγω των πυρκαγιών που πλήττουν τη χώρα μας.

Η χώρα μας είναι η πιο επιβαρυμένη περιοχή στην Ευρώπη σε ποιότητα αέρα για τον Αύγουστο του 2023, εξαιτίας των μαινόμενων πυρκαγιών του φετινού καλοκαιριού.

Ειδικότερα, ιδιαίτερα επιβαρυμένη είναι η ποιότητα του αέρα στις περιοχές της Νότιας Ευρώπης, με βάση την ανάλυση της επιστημονικής ομάδας climatebook.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά δεδομένα της Υπηρεσίας Παρακολούθησης της Ατμόσφαιρας (CAMS) του Copernicus τα οποία επεξεργάστηκε η Climatebook, παρατηρείται πως η περιοχή με τη χειρότερη ποιότητα αέρα σε ολόκληρη την Ευρώπη είναι η Ελλάδα και η περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Από την παραπάνω εικόνα, φαίνεται πως στις δύο αυτές περιοχές εμφανίζεται η μεγαλύτερη συγκέντρωση των αιωρούμενων σωματιδίων ΡΜ10 (σωματίδια διαμέτρου μικρότερης των 10 μικρομέτρων) για το μήνα Αύγουστο. Τον μήνα δηλαδή, κατά τον οποίο η χώρα καίγεται ασταμάτητα.

Οι μεγάλες δασικές πυρκαγιές όπως του Έβρου και της Αττικής, φαίνεται πως επηρέασαν κατά πολύ την ποιότητα αέρα στην περιοχή της Ελλάδας, περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή στην Ευρώπη.

πηγή: avgi.gr

Σχετικά Άρθρα