Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ: Πέθανε παραμονή της επετείου του θανάτου της Νταϊάνα και του γιου του Ντόντι – Η ζωή του αυτοδημιούργητου δισεκατομμυριούχου

 Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ: Πέθανε παραμονή της επετείου του θανάτου της Νταϊάνα και του γιου του Ντόντι – Η ζωή του αυτοδημιούργητου δισεκατομμυριούχου

Ο Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ, πέθανε, σε ηλικία 94 ετών. Συντετριμμένος από τον θάνατο του γιου του Ντόντι Φαγέντ στο τροχαίο δυστύχημα με την Νταϊάνα στο Παρίσι, πριν από 26 χρόνια, πέρασε το υπόλοιπο της ζωής του πενθώντας την απώλεια και πολεμώντας το βρετανικό κατεστημένο που κατηγορούσε για τον θάνατο του γιου του.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ:

«Η κυρία Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ, τα παιδιά και τα εγγόνια της επιθυμούν να επιβεβαιώσουν ότι ο αγαπημένος σύζυγός της, ο πατέρας και παππούς τους, Μοχάμεντ, απεβίωσε ειρηνικά από γηρατειά την Τετάρτη, 30 Αυγούστου 2023», ανέφερε η οικογένειά του σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Φούλαμ, προσθέτοντας: «Απόλαυσε μια μακρά και γεμάτη συνταξιοδότηση περιτριγυρισμένος από τους αγαπημένους του».

Η κηδεία του τελέστηκε στο London Central Mosque στο Regents Park την Παρασκευή.

Ο Αιγύπτιος επιχειρηματίας γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια και μετακόμισε στη Βρετανία στη δεκαετία του 1960, όπου κατάφερε να γίνει νωρίς κινητήριος δύναμη στην ανάπτυξη του Ντουμπάι ενώ αργότερα αγόρασε το House of Fraser, που είχε τα Χάροντς, μαζί με τα αδέλφια του, καθώς και το ξενοδοχείο Ριτζ στο Παρίσι.

Ο μεγαλύτερος γιος του δισεκατομμυριούχου, ο Ντόντι, ήταν φίλος με την πριγκίπισσα Νταϊάνα για περίπου μια δεκαετία πριν ξεκινήσει ο μεγάλος έρωτας κατά τη διάρκεια διακοπών με γιοτ στη νότια Γαλλία. Ωστόσο, δεν τους δόθηκε η ευκαιρία να περάσουν τη ζωή τους μαζί, καθώς πέθαναν δίπλα-δίπλα στο τρομακτικό αυτοκινητιστικό δυστύχημα στο Παρίσι.

Ο Μοχάμεντ είχε αναφέρει ότι το ζευγάρι βρισκόταν λίγες ώρες πριν ανακοινώσει τον αρραβώνα του όταν πέθανε, κάτι που οι φίλοι της εκλιπούσας πριγκίπισσας αρνούνται.

Μετά την τραγωδία, ο Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ επέμεινε ότι το δυστύχημα δεν ήταν τυχαίο και προσέλαβε μια ακριβή ομάδα ερευνητών για να εξετάσει τι συνέβη. Μια έκθεση του πρώην επιτρόπου της Met Police Lord Stevens που δημοσιεύθηκε το 2006 απέρριψε τους ισχυρισμούς περί δολοφονίας που διατυπώθηκαν από ορισμένους, μεταξύ των οποίων και του κ. Al-Fayed.

  • Οι ανακρίσεις για τους θανάτους ολοκληρώθηκαν το 2008, με τους ενόρκους να εκδίδουν ετυμηγορία ότι η «πριγκίπισσα του λαού» και ο φίλος της δολοφονήθηκαν.

Το 2013, η Σκότλαντ Γιαρντ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχαν «αξιόπιστα στοιχεία» για οποιαδήποτε ανάμειξη της SAS στον θάνατο, μετά τους ισχυρισμούς ότι το ζευγάρι δολοφονήθηκε από μέλος των βρετανικών ειδικών δυνάμεων.

Το 2008, ο Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ είπε σε ανακριτική επιτροπή ότι ο κατάλογος των φερόμενων ως συνωμοτών περιλάμβανε τον Φίλιππο, τον – τότε – Πρίγκιπα Κάρολο, τον πρώην πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, την αδελφή της Νταϊάνα Σάρα ΜακΚορκουντέιλ, δύο πρώην αρχηγούς της Αστυνομίας του Λονδίνου και τη CIA.

  • Ο Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ, ήταν Αιγύπτιος επιχειρηματίας, ο οποίος κατοικούσε και δραστηριοποιούνταν επιχειρηματικά στο Ηνωμένο Βασίλειο από τα μέσα της δεκαετίας του 1960.

Τα επιχειρηματικά του συμφέροντα περιλάμβαναν την ιδιοκτησία του ξενοδοχείου Ritz Paris και παλαιότερα των Harrods, καθώς και της ποδοσφαιρικής ομάδας Φούλαμ, την οποία κατάφερε να φτάσει μέχρι την Premier League. Ο Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ πούλησε το διάσημο πολυκατάστημα στην Qatar Holdings τον Μάιο του 2010, ενώ τρία χρόνια αργότερα, πούλησε και την Φούλαμ στον Αμερικανό επιχειρηματία Σαχίντ Καν.

Για το 2023, η περιουσία του εκτιμάται σε 2 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, κατατάσσοντας τον πλούτο του στο νούμερο 1.493 στον κόσμο.

Σχετικά Άρθρα