Γεύμα εργασίας Μητσοτάκη – Μελόνι – Συναντίληψη στο προσφυγικό

 Γεύμα εργασίας Μητσοτάκη – Μελόνι – Συναντίληψη στο προσφυγικό

Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τη Πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι. Πέμπτη 31 Αυγούστου 2023 (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Την Τζόρτζια Μελόνι υποδέχτηκε το απόγευμα της Πέμπτης στο Μέγαρο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Συζητήθηκαν η διεύρυνση των διμερών σχέσεων, κυρίως στην οικονομία στην ενεργειακή συνεργασία, αλλά και «κοινές πρωτοβουλίες τόσο διμερώς όσο και στο πλαίσιο της ΕΕ σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, και κοινές προκλήσεις». Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στο προσφυγικό «επιβεβαιώθηκε η συναντίληψη ότι μία ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική απαιτεί την φύλαξη των συνόρων, καθώς και την ανάγκη να παταχθούν τα δίκτυα των λαθροδιακινητών και να αποτρέπονται οι αναχωρήσεις από τις τρίτες χώρες».

Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή ατζέντα και τη συζήτηση για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι αυτή πρέπει να αφορά κατ’ ελάχιστον την εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τον υπολογισμό των ελλειμμάτων των κρατών-μελών της ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός και η Ιταλίδα ομόλογός του συμφώνησαν στη σύγκληση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας το πρώτο εξάμηνο του 2024 στην Ιταλία.

  • Την ίδια ώρα διαδηλωτές έξω από τη Βουλή εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη συνεργασία των δύο χωρών ζητώντας παράλληλα ανοιχτά σύνορα αλλά και να μπει ένα τέλος στις ιδιωτικοποιήσεις.

Οι συγκεντρωμένοι φώναξαν αντικυβερνητικά και αντιρατσιστικά συνθήματα, όπως «Μητσοτάκη καλύπτεις τους ναζί, πάρε τη Μελόνι και φύγετε μαζί» και «Πύλος, Εβρος και Δαδιά, ρίξτε τους φράχτες, σύνορα ανοιχτά», κατήγγειλαν τις παράνομες επαναπροωθήσεις και ευρύτερα την αντιμεταναστευτική πολιτική σε Ελλάδα και Ιταλία θυμίζοντας βέβαια τα πολύνεκρα ναυάγια προσφύγων στην περιοχή και ειδικά τα εκατοντάδες θύματα, που πνίγηκαν στην Πύλο.

  • Στην κινητοποίηση μίλησε ο Χρήστος Αργύρης από το Γ.Σ. της ΑΔΕΔΥ, η Κατερίνα Θωίδου, δημοτική σύμβουλος Νίκαιας-Ρέντη, ο Κώστας Παπαδάκης, πολιτική αγωγή στη δίκη της Χρυσής Αυγής και υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας με την Ανατρεπτική Συμμαχία για την Αθήνα, ο Θωμάς Κατσαρός, εργαζόμενος στο Βυζαντινό Μουσείο και ο Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ.

Η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή στο κάλεσμά της για την διαδήλωση σημείωνε, μεταξύ άλλων, πως «επιβεβαιώνεται, για άλλη μια φορά, ότι η κυβέρνηση καλύπτει τους φασίστες και τους ανοίγει τον δρόμο, ενισχύοντας τη δολοφονική ρατσιστική της πολιτική κατά των προσφύγων με το κλείσιμο των συνόρων, τις επαναπροωθήσεις και τους κεφαλοκυνηγούς ναζί στον Έβρο».

Σχετικά Άρθρα