Αυτοψία Μητσοτάκη στη Ρόδο: “Δουλεύουμε για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών”

 Αυτοψία Μητσοτάκη στη Ρόδο: “Δουλεύουμε για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών”

Αυτοψία στις καμένες περιοχές της Ρόδου πραγματοποίησε το απόγευμα της Παρασκευής ο πρωθυπουργός, κατά την επίσκεψή του στο νησί, όπου και ενημερώθηκε για την πορεία καταγραφής και αποκατάστασης των ζημιών που κάηκαν στη μεγάλη φωτιά του Ιουλίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρευρέθηκε σε σύσκεψη στο Επιμελητήριο Δωδεκανήσου και στην οποία συμμετείχαν ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος, ο δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιάννης Πάππου.

«Θα δουλέψουμε έτσι ώστε να αποκατασταθεί το συντομότερο η ζημιά στο φυσικό περιβάλλον του νησιού», τόνισε στη διάρκεια της σύσκεψης ο πρωθυπουργός.

Ο ίδιος αναφέρθηκε εκτενώς στην προσπάθεια που έγινε για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς και στις συντονισμένες ενέργειες που έχουν γίνει για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα.

Ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της τοποθέτησης του απένειμε τα εύσημα στην τοπική κοινωνία της Ρόδου, τις τοπικές αρχές, την Πυροσβεστική και στο Λιμενικό Σώμα, για τη μεγάλη συμβολή τους στην κατάσβεση της φωτιάς και κυρίως στην απομάκρυνση χιλιάδων κατοίκων κι επισκεπτών από τις πληγείσες περιοχές.

«Στόχος μας είναι επίσης να επιμηκυνθεί η τουριστική περίοδος στο νησί και ήδη προς την κατεύθυνση αυτή βρίσκεται μεγάλη τουριστική καμπάνια».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε επίσης ότι η επόμενη χρονιά θα μας βρει ακόμα πιο έτοιμους στο σύνολο της χώρα, για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

«Δεν υπήρξε ούτε τραυματισμός»

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην χωρίς προηγούμενο εκκένωση των περιοχών που πλησίαζαν οι φλόγες λέγοντας ότι κάθε Ροδίτισσα και κάθε Ροδίτης διαχειρίστηκαν όλες τις ημέρες κάτω από δύσκολες συνθήκες και επέδειξαν εξαιρετική συνεργασία για να τρέξει ρολόι η σύνθετη επιχείρηση. «Παρά τη μεγάλη καταστροφή σχεδόν 25.000 πολίτες εκκενώθηκαν σε πολύ δύσκολες συνθήκες χωρίς να υπάρχει τραυματισμός», είπε .

«Το απόθεμα της φιλοξενίας των Ροδιτών είπα πρέπει να μετατραπεί σε συγκριτικό πλεονέκτημα και νομίζω ότι καταφέραμε να το πετύχουμε καθώς τα νούμερα για τουριστική κίνηση εξαιρετικά».

Ανέφερε ότι είναι προσωπική του δέσμευση το Ρόδος pass. «Είμαστε σε φάση παραμετροποίησης, θα βρούμε δίκαιη φόρμουλα ώστε όσοι αναγκάστηκαν να διακόψουν τις διακοπές τους να επιστρέψουν στο νησί και να ολοκληρώσουν δωρεάν τις διακοπές τους».

«Ερασιτέχνες πυροσβέστες του καναπέ»

Επίσης, επιτέθηκε στην αντιπολίτευση μιλώντας για «ερασιτέχνες πυροσβέστες του καναπέ που θεωρούν ότι οι φωτιές σβήνουν χωρίς υπερπροσπάθεια και ενίοτε χωρίς τη συνεργασία της φύσης».

Τόνισε ότι οι αντιδιαβρωτικές μελέτες έχουν ήδη δρομολογηθεί και υπάρχει εικόνα του κόστους. «Θα το καλύψουμε έχουμε και συνδρομή από την Κυπριακή Δημοκρατία, πρέπει να ξεκινήσει η η φυσική αναγέννηση, η Ρόδος είναι ζωντανό νησί», σημείωσε.

Επισήμανε ότι η ένταση της φωτιάς δεν ήταν η ίδια σε όλες τις περιοχές, έχει γίνει μεγάλη ζημιά αλλά «το παρήγορο είναι ότι είναι λιγότερη από αυτό που πιστεύαμε».

Ο πρωθυπουργός άκουσε αναλυτικά από τους παρευρισκόμενους τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν όπως αυτά αποτυπώθηκαν κατά τις αυτοψίες που έγιναν, ενώ ενημερώθηκε από τον Δήμαρχο και τον περιφερειάρχη για τις προσπάθειες που γίνονται ώστε να επανέλθει το νησί στην κανονικότητα.

Παρόντες στη σύσκεψη ήταν επίσης και αρκετοί πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων τις οποίες έπληξε η φωτιά καθώς και οι εκπρόσωποι της Πολιτικής Προστασίας του δήμου Ρόδου και της περιφέρειας Ν. Αιγαίου.

Σχετικά Άρθρα