Έρχονται αυστηρότερες ποινές για ενδοοικογενειακή βία – Στη φυλακή όσοι προκαλούν σωματική βλάβη

 Έρχονται αυστηρότερες ποινές για ενδοοικογενειακή βία – Στη φυλακή όσοι προκαλούν σωματική βλάβη

Σύμφωνα με αλλαγές που προωθεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, οποιοσδήποτε ασκεί βία μέσα σε οικογενειακό περιβάλλον θα τιμωρείται αυστηρά και ανάλογα με την βλάβη αλλά και τον πόνο που προκαλεί

Πιο συγκεκριμένα, για απλή σωματική κάκωση ή βλάβη θα προβλέπεται φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους, ενώ η ποινή θα διπλασιάζεται εάν το θύμα είναι έγκυος ή εάν η κακοποιητική πράξη γίνεται μπροστά στα μάτια ανηλίκου.

Τουλάχιστον δύο χρόνια φυλάκιση προβλέπεται και για άτομα που προκαλούν βαριές σωματικές βλάβες, όπως μπουνιά στο μάτι ή σπάσιμο της μύτης, σε άλλο μέλος της οικογένειας. Εάν, μάλιστα, προκληθούν επικίνδυνες σωματικές βλάβες ή διανοητική πάθηση του θύματος, θα επιβάλλεται κάθειρξη μέχρι 10 χρόνια.

Αν, τώρα, μεθοδευμένα και συστηματικά κάποιος από την οικογένεια για χρόνια προκαλεί σωματικά ή ψυχολογικά μαρτύρια σε βάρος άλλου μέλους της οικογένειας, η ποινή θα είναι τουλάχιστον πέντε χρόνια φυλάκισης, ενώ πιο αυστηρές θα είναι οι ποινές εάν το θύμα είναι ανήλικο.

Ακόμα και οι απειλές θα τιμωρούνται με κάθειρξη

Τέλος, ακόμη και ο ψυχολογικός πόλεμος με απειλές, βρισιές και ενδοοικογενειακή προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας θα τιμωρούνται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών, με τις ποινές να αυξάνονται και εδώ εάν το θύμα είναι ανήλικο.

Σχετικά Άρθρα