Τσακαλώτος στο libre: Όλοι οι υποψήφιοι έχουν ως βασικό πρόταγμα την ενότητα του χώρου

 Τσακαλώτος στο libre: Όλοι οι υποψήφιοι έχουν ως βασικό πρόταγμα την ενότητα του χώρου

«Στις 17 Σεπτεμβρίου ξεκινά ο μεγάλος αγώνας της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την υπέρβαση των αδιεξόδων που δημιουργούνται από τον φανατικό και αυταρχικό νεοφιλελευθερισμό των κυβερνήσεων της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη», δηλώνει στο libre ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ένα εκ των υποψηφίων για την αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

  • Όπως επισημαίνει «η δύναμή μας είναι οι άνθρωποι και οι ιδέες μας. Νομίζω ότι έχω αποδείξει την πίστη μου στη συλλογική προσπάθεια, με οργάνωση, με στόχους και με ξεκάθαρο όραμα για το πού θέλουμε να φτάσουμε». 

Όπως λέει επίσης «οι αξίες της Αριστεράς είναι σήμερα πιο ζωντανές και πιο επίκαιρες από ποτέ», δίνοντας έτσι το δικό του στίγμα για την πολιτική ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ.

Συνέντευξη

Κύριε Τσακαλώτε, τις τελευταίες ημέρες από τις τεράστιες πυρκαγιές, έχουν καεί εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα εκτάσεων σε όλη τη χώρα. Έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 18 άνθρωποι, έχουν χαθεί περιουσίες και η κατάσταση δεν φαίνεται να ομαλοποιείται. Εκτός των ακραίων καιρικών φαινομένων, πιστεύετε ότι τίθεται και θέμα λάθους διαχείρισης;  Τι θα μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση που δεν έκανε;

Είναι προφανές ότι αυτό που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια, είναι οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης στο φυσικό περιβάλλον της χώρας μας. Οι προκλήσεις που προκύπτουν από αυτή τη συνθήκη μας επιβάλουν να κοιτάξουμε με διαφορετικό τρόπο όλες τις όψεις της πολιτικής που την επηρεάζουν, όχι μόνο την πολιτική προστασίας. Τόσο ο μετασχηματισμός της παραγωγικής βάσης της χώρας σε μια μετά-ανθρακική εποχή, όσο και η άρθρωση μιας πολιτικής που θα υποστηρίζει την ανθεκτικότητα των υποδομών και των οικοσυστημάτων της χώρας μας, χρειάζεται μακροχρόνιο σχεδιασμό και αλλαγές ακόμα και σε δημοσιονομικό επίπεδο. Οι τομές αυτές είναι αδύνατον να υλοποιηθούν από πολιτικούς δρώντες που αντιλαμβάνονται την προστασία του περιβάλλοντος ως εμπόδιο στην ανάπτυξη. Δυστυχώς, η σημερινή κυβέρνηση, με την πλήρη απαξίωση και αδιαφορία της για τα δημόσια και κοινά αγαθά, αδυνατεί να αξιοποιήσει ακόμα και τις ευκαιρίες που προσφέρονται όπως  π.χ. από το Ταμείο Ανάκαμψης για να ενισχυθούν τα μέσα πυρόσβεσης ή να καλυφθούν τα οργανικά κενά στις πυροσβεστικές αρχές της χώρας. Το ίδιο ισχύει και για τους δασολόγους και δασεργάτες. Η δύσκολη μετάβαση σε έναν «πράσινο», βιώσιμο κόσμο είναι αδύνατη χωρίς την «κόκκινη», συλλογική δράση και την υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών. 

Τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, για την οπαδική βία θα έχουν αποτέλεσμα; Αυτό περί διάλυσης των συνδέσμων το έχουμε ακούσει πολλές φορές, αλλά δεν έγινε πράξη. Ακόμη και αν εφαρμοστεί αυτή τη φορά, τι αποτέλεσμα θα έχει;

Καταρχάς, η πρόσφατη δολοφονία οπαδού δεν ήταν αποτέλεσμα γενικώς βίας στα γήπεδα, ούτε και κινητοποιήθηκε από μια απλή αθλητική αντιπαλότητα. Ήταν μια δολοφονία που διαπράχθηκε από νεοναζί Κροάτες σε συνεργασία με εγχώριους νεοναζί. Για την αντιμετώπιση του νεοναζισμού ακόμα δεν έχουμε ακούσει κάτι. Ταυτόχρονα, η δολοφονία δεν έλαβε χώρα εντός γηπέδων αλλά εκτός. Άρα, η συλλήβδην ποινικοποίηση ολόκληρου του οπαδικού κινήματος ερήμην των ίδιων των κοινοτήτων των οπαδών, αποτελεί μια προσπάθεια η κυβέρνηση να πετάξει την «μπάλα στην εξέδρα» συμβάλλοντας στην καλλιέργεια ενός κλίματος ηθικού πανικού με επίκεντρο την εικόνα του νεολαίου οπαδού ως μιας παραβατικής και επικίνδυνης φιγούρας. Οποιοδήποτε λύση στο πρόβλημα δεν μπορεί παρά να λαμβάνει υπόψιν και την άποψη των οργανωμένων κοινοτήτων και να τους καθιστά μέρος της λύσης και όχι μόνο μέρος του προβλήματος. Αν προσθέσει κανείς στα παραπάνω και την αστειότητα μιας κυβέρνησης που εξαγγέλλει τα ίδια μέτρα με αυτά που είχε εξαγγείλει και στη δολοφονία του Άλκη Καμπανούπριν από ένα χρόνο, χωρίς καμία προσπάθεια εκ μέρους της να τα υλοποιήσει, καταλήγουμε στη σημερινή δραματική εικόνα. 

Ας περάσουμε στις εξελίξεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. θα εκπροσωπήσετε το κόμμα ως νέος Πρόεδρος στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης στις 17 Σεπτεμβρίου;

Αυτός είναι ο στόχος μου. Αυτή τη στιγμή η χώρα οδεύει ολοταχώς προς ένα κοινωνικό, περιβαλλοντικό και παραγωγικό αδιέξοδο με την κυβέρνηση, στην καλύτερη περίπτωση, να παραμένει απλός θεατής, στη χειρότερη να επιταχύνει αυτή την πορεία. Στις 17 Σεπτεμβρίουξεκινά ο μεγάλος αγώνας της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την υπέρβαση των αδιεξόδων που δημιουργούνται από τον φανατικό και αυταρχικό νεοφιλελευθερισμό των κυβερνήσεων της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη.

Γιατί επιθυμείτε να είστε εσείς ο νέος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ; Θέλετε να τον δείτε και πάλι στην κυβέρνηση;

Έχω αποδείξει, ήδη και από την προηγούμενη κυβερνητική θητεία μου, ότι μπορώ να υπηρετήσω ένα μακρόπνοο πολιτικό σχέδιο τόσο στην εσωτερική πολιτική σκηνή, όσο και στη διεθνή, με ξεκάθαρο στίγμα, στόχους και αξίες. Και πιστεύω ότι με ένα τέτοιο σχέδιο – και πάντα μέσα σε ένα πλαίσιο συλλογικότητας – ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μπορεί να επιστρέψει στην κυβέρνηση μέσα στην επόμενη τετραετία. Για την επίτευξη του στόχου αυτού, ωστόσο,  πρέπει να σπάσουμε το φαύλο κύκλο απάθειας και παθητικότητας που έχει αγκαλιάσει συνολικά το πολιτικό μας σύστημα και από τον οποίο δεν ξέφυγε ούτε το δικό μας κόμμα την προηγούμενη περίοδο. Χρειάζεται να ξαναχτίσουμε ένα πολιτικό κόμμα κοινωνικά γειωμένο, που τα μέλη του να βρίσκουν νόημα στην πολιτική τους ένταξη, να είναι περήφανα και να παρεμβαίνουν μέσα στην κοινωνία παλεύοντας ενεργά  για τη λύση των κοινωνικών προβλημάτων με ιδέες, πολιτικές και δράσεις. Μόνο έτσι θα ανακτήσουμε τη χαμένη μας αξιοπιστία και θα ξαναμπούμε σε τροχιά διακυβέρνησης.

Όταν το 2015 αναδείχτηκε σε πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, επέλεξε ως σύμμαχο τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Ένα κόμμα που περιλάμβανε πρόσωπα που έγιναν και μέλη της κυβέρνησης, διατηρώντας ομοφοβικές απόψεις και όχι μόνο. Επίσης, έφερε ως κυβέρνηση μέσω του Μνημονίου το υπερταμείο ενώ και πούλησε τα αεροδρόμια. Η περίφημη «πρώτη φορά Αριστερά», ήταν αυτό που είχατε στο νου σας;   

Δυστυχώς ή ευτυχώς, στην πολιτική, αλλά και στη ζωή, δεν επιλέγουμε τις συνθήκες που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Όσες φορές κλήθηκα να απαντήσω σε αυτό το ερώτημα– και ήταν πολλές- είπα ότι με γνώμονα τη συνείδησή μας, προσπαθήσαμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε σύμφωνα με τις αξίες μας. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν μας εμπόδισαν να νομοθετήσουμε το σύμφωνο συμβίωσης ή να ψηφίσουμε τον νόμο για την ιθαγένεια, και υποστήριξαν προοδευτικές κοινωνικές και οικονομικές πολιτικές της δικής μας ατζέντας. 

Για το θέμα της δημόσιας περιουσίας, θα σας παραπέμψω στο βιβλίο μας με τίτλο «Με την πλάτη στον τοίχο», όπου προσπαθούμε να εξηγήσουμε πολύ αναλυτικά τη διαφορά του υπερταμείου από το ΤΑΙΠΕΔ και την αντίστασή μας στη λογική των ιδιωτικοποιήσεων. Οι αξίες της Αριστεράς είναι σήμερα πιο ζωντανές και πιο επίκαιρες από ποτέ. Αυτό είναι και ένα από τα βασικά στοιχεία της καμπάνιας μου για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Είχατε δώσει μία συνέντευξη στην Καθημερινή, όπου είχατε δηλώσει ότι ο κ. Μητσοτάκης υπερείχε του κ. Τσίπρα, στους συνεργάτες. Αυτό είχε προκαλέσει αντιδράσεις εντός του κόμματος. Τελικά οι πολιτικοί εκτός των πράξεων τους, κρίνονται και από τους συνεργάτες τους;

Ευχαριστώ που μου δίνετε την ευκαιρία να ξεκαθαρίσω αυτό το θέμα. Δεν τρέφω καμία εκτίμηση για την επικοινωνιακή πολιτική του κ. Μητσοτάκη που γίνεται εις βάρος των πραγματικών συμφερόντων της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, και πολλές φορές, εις βάρος της αλήθειας. Δυστυχώς, οφείλω να ομολογήσω ότι σε σημαντικό βαθμό υπήρξε αποτελεσματική, ελπίζω όχι για πολύ. Εμείς δεν πρέπει και δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα ίδια μέσα. Η δύναμή μας είναι οι άνθρωποι και οι ιδέες μας. Νομίζω ότι έχω αποδείξει την πίστη μου στη συλλογική προσπάθεια, με οργάνωση, με στόχους και με ξεκάθαρο όραμα για το πού θέλουμε να φτάσουμε. Για να πετύχουμε χρειαζόμαστε και τεχνική, αλλά και πολιτική επάρκεια, και είμαι βέβαιος ότι στο χώρο μας υπάρχουν σε αφθονία και τα δύο αυτά ταλέντα. Στόχος μου, είναι να τα αναδείξω και να τα αξιοποιήσω όσο καλύτερα μπορώ.   

Μπορείτε να εγγυηθείτε ότι την επόμενη ημέρα, όποιος και αν εκλεγεί νέος πρόεδρος του κόμματος, θα διατηρηθεί η ενότητά του, ενόψει και των ευρωεκλογών;

Με δεδομένο ότι όλες οι πλευρές που συμμετέχουν σε αυτήν την εκλογική διαδικασία έχουν ως βασικό πρόταγμα την ενότητα του χώρου, έχω όλους τους λόγους να είμαι αισιόδοξος.

Σχετικά Άρθρα