Χανιά: Σοκαριστικές αποκαλύψεις για τη δράση του επίορκου αστυνομικού

 Χανιά: Σοκαριστικές αποκαλύψεις για τη δράση του επίορκου αστυνομικού

ÅËËÇÍÉÊÇ ÁÓÔÕÍÏÌÉÁ ÓÔÉÃÌÉÏÔÕÐÁ (EUROKINISSI/ ÃÉÁÍÍÇÓ ÐÁÍÁÃÏÐÏÕËÏÓ)

Ο επίορκος αξιωματικός συνελήφθη από τους «αδιάφθορους» του Εσωτερικών Υποθέσεων για εκβίαση, δωροληψία υπαλλήλου που αντίκειται στα καθήκοντά του και παράβαση καθήκοντος. Μαζί του συνελήφθη και ο γιος του Ειδικός Φρουρός που έχει προσληφθεί στην Πανεπιστημιακή Αστυνομία και υπηρετεί στην Αθήνα, για συνέργεια σε εκβίαση

Σοκ προκαλούν τα στοιχεία που προκύπτουν από την δράση επίορκου αξιωματικού της Αστυνομίας που υπηρετούσε στα Χανιά και επί σειρά ετών εκβίαζε και πλούτιζε σε βάρος των συμπολιτών του. Ο συγκεκριμένος αστυνομικός που είναι διοικητής σε Υπηρεσία Τροχαίας της περιοχής έπεσε στα χέρια των «αδιάφθορων» της ΕΛ.ΑΣ. μαζί με τον γιο του που υπηρετεί επίσης στην Αστυνομία.

Ο επίορκος αξιωματικός συνελήφθη από τους «αδιάφθορους» του Εσωτερικών Υποθέσεων για εκβίαση, δωροληψία υπαλλήλου που αντίκειται στα καθήκοντά του και παράβαση καθήκοντος. Μαζί του συνελήφθη και ο γιος του Ειδικός Φρουρός που έχει προσληφθεί στην Πανεπιστημιακή Αστυνομία και υπηρετεί στην Αθήνα, για συνέργεια σε εκβίαση.

Ο συγκεκριμένος αστυνομικός όπως φαίνεται δρούσε επί σειρά ετών ανενόχλητος, μέχρι που έγινε σχετική καταγγελία από πολίτη στο Εσωτερικών Υποθέσεων. Είχε προσεγγίσει το τελευταίο καιρό ένα ζευγάρι που διατηρούσε καντίνα στην περιοχή των Χανίων και τους εκβίαζε ότι αν δεν του έδιναν χρήματα, στον επικείμενο διαγωνισμό για την άδεια από τον Δήμο, θα «χτυπούσε» τον πλειστηριασμό, επιδεικνύοντας τους μία τσάντα γεμάτη μετρητά.

Κατάφερε και πήρε από την γυναίκα που λειτουργούσε την καντίνα αρχικά 16.500 ευρώ και ζητούσε ακόμη 7.900 ευρώ. Οι αστυνομικοί του Εσωτερικών Υποθέσεων τον παρακολούθησαν, κατέγραψαν συνομιλίες και προσημείωσαν τα χαρτονομίσματα για να γίνει το ραντεβού στο σπίτι του δράστη.

Η γυναίκα άφησε τα χρήματα με φάκελο στο γραμματοκιβώτιο, που τα παρέλαβε ο ειδικός φρουρός και γιος του δράστη και τότε οι «αδιάφθοροι» μαζί με την εισαγγελέα πραγματοποίησαν έφοδο και τους συνέλαβαν. Ο γιος άρχισε να πετάει τα χρήματα στις σκάλες και ο πατέρας έβριζε τους συναδέλφους του και την εισαγγελέα και τους απειλούσε.

Μάλιστα έφτασε στο σημείο να επιδεικνύει τα γεννητικά του όργανα… Αυτή όμως δεν ήταν η πρώτη φορά που πλούτιζε σε βάρος των συμπολιτών του ως ένας κοινός εκβιαστής. Ένας νεαρός δικηγόρος που δεχόταν απειλές από πρώην πελάτη του, είχε απευθυνθεί στον συγκεκριμένο αξιωματικό, ο οποίος με δήθεν υποσχέσεις προστασίας, του είχε αποσπάσει σε βάθος τριετίας 120.000 ευρώ, προκαλώντας στο θύμα του πέρα από οικονομική ζημία και ψυχολογικά προβλήματα.

Ένα ακόμη θύμα του ήταν μία γυναίκα της οποίας κάηκε το σπίτι και το εκμεταλλευόταν οικονομικά μέσω πλατφόρμας βραχυχρόνιας μίσθωσης. Η γυναίκα αποφάσισε με τα λιγοστά χρήματα που είχε να το φτιάξει ξανά για να το μισθώνει πάλι μέσω της πλατφόρμας και ο συγκεκριμένος αστυνομικός της προκαλούσε συνεχώς με προβλήματα με καταγγελίες περί δήθεν παράνομων οικοδομικών εργασιών. Οι καθυστερήσεις αυτές, επέφεραν στο θύμα οικονομική εξαθλίωση και δεν μπόρεσε να φτιάξει το σπίτι της ενώ στόχος του ήταν να καταφέρει να της πάρει το σπίτι μισοτιμής.

Η έρευνα σε βάρος του συνεχίζεται και για πλήθος υποθέσεων χρηματισμού με την υπόσχεση ακύρωσης κλήσεων της Τροχαίας, ενώ αύριο αναμένεται να οδηγηθεί στον αρμόδιο Ανακριτή για την απολογία του.

Η επίσημη ανακοίνωση του Εσωτερικών Υποθέσεων

“Από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας συνελήφθησαν στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας την Κυριακή 27 Αυγούστου 2023, σε νησιωτική περιοχή, αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας, κατηγορούμενος για εκβίαση κατ’ επάγγελμα, δωροληψία υπαλλήλου που αντίκειται στα καθήκοντά του και παράβαση καθήκοντος, καθώς και Ειδικός Φρουρός, συγγενής του αξιωματικού, κατηγορούμενος για απλή συνέργεια σε εκβίαση.

Προηγήθηκαν καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες ο αστυνομικός, έχοντας ρόλο Διοικητή Υπηρεσίας, εκβίαζε συστηματικά ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος της περιοχής, απαιτώντας και λαμβάνοντας χρηματικά ποσά, ώστε να μην συμμετέχουν σε διαδικασίες δημοπρασίας σχετικά με ενοικίαση αδειών καταστημάτων, καθώς και έτερους επαγγελματίες και ιδιώτες, με σκοπό το παράνομο οικονομικό του όφελος.

Για τη διερεύνηση της υπόθεσης αρχικά συλλέχθηκαν τα απαραίτητα στοιχεία, με την εφαρμογή ειδικών ανακριτικών τεχνικών, ενώ στη συνέχεια ειδικό κλιμάκιο αστυνομικών της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων πραγματοποίησε επιτόπια προανακριτική έρευνα στο νησί, στο πλαίσιο της οποίας εντοπίστηκαν τέσσερα θύματα της παράνομης δράσης του αξιωματικού.

Στο πλαίσιο αυτό και λόγω του ότι σε μια περίπτωση «εκκρεμούσε» παράδοση χρηματικού ποσού ύψους 7.900 ευρώ, αυτό προσημειώθηκε και παραδόθηκε σε καταγγέλλουσα, η οποία κατόπιν σχετικών οδηγιών που έλαβε από τον κατηγορούμενο Αξιωματικό, τα εναπόθεσε στο γραμματοκιβώτιο της οικίας του, απ’ όπου τα παρέλαβε το συγγενικό του πρόσωπο.

Ακολούθησε αστυνομική επιχείρηση κατά την οποία οι δύο κατηγορούμενοι αρνήθηκαν να συνεργαστούν, με τον αξιωματικό να απευθυνθεί υβριστικές και υποτιμητικές εκφράσεις στους αστυνομικούς και στον δικαστικό λειτουργό, ενώ ο φάκελος με προσημειωμένα χαρτονομίσματα βρέθηκε πλησίον της εισόδου της οικίας τους. Στη συνέχεια συνελήφθησαν, ενώ από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 9.910 ευρώ και κινητό τηλέφωνο.

Οι υπόλοιπες περιπτώσεις αφορούσαν εκβιαστική λήψη μεγάλου χρηματικού ποσού από δικηγόρο, λήψη χρηματικού ποσού από ιδιώτη για ‘σβήσιμο’ κλήσης και παρακώληση επισκευής ακινήτου ιδιοκτησίας ασφαλιστικής πράκτορα μέσω καταγγελιών για παράνομες οικοδομικές εργασίες, με σκοπό να το αποκτήσει ο ίδιος στη μισή τιμή. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή, ενώ η έρευνα για τη διακρίβωση και άλλων παρόμοιων έκνομων ενεργειών συνεχίζεται.”

Σχετικά Άρθρα