Ρεκόρ χαμηλών νοσηλειών σε ΜΕΘ Covid από την αρχή της πανδημίας – Μόνο 18 ασθενείς

 Ρεκόρ χαμηλών νοσηλειών σε ΜΕΘ Covid από την αρχή της πανδημίας – Μόνο 18 ασθενείς

Σήμερα, καταγράφεται θετικό ρεκόρ νοσηλειών σε ΜΕΘ Covid, εδώ και τρεισήμισι χρόνια, από την αρχή της πανδημίας. Με βάση τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, νοσηλεύονται στις ΜΕΘ μόνο 18 ασθενείς με κορονοϊό.

Στις απλές κλίνες, η κατάσταση παραμένει σταθερή, όπως ενημερώνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.

Πιο αναλυτικά, σήμερα, Τρίτη 29 Αυγούστου, νοσηλεύονται 542 ασθενείς με κορονοϊό σε απλές κλίνες. Χθες, νοσηλεύονταν 566  ασθενείς με κορονοϊό και την περασμένη εβδομάδα, 21/8/2023, νοσηλεύονταν 546 ασθενείς με κορονοϊό.
«Καμία σχέση με τις αντίστοιχες νοσηλείες πέρυσι τέτοια περίοδο», υπογραμμίζει ο κ. Γιαννάκος και προσθέτει: «Ο Σεπτέμβριος, πέρυσι, ξεκίνησε με 1.382 ασθενείς με κορονοϊό νοσηλευόμενους σε απλές κλίνες και 120 ασθενείς με κορονοϊό νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ. Όμως, η σταθερή πορεία του κορονοϊού δεν πρέπει να δημιουργήσει εφησυχασμό, καθώς το ΕΣΥ μαραζώνει εξαιτίας των μαζικών παραιτήσεων των υγειονομικών και ο χειμώνας προβλέπεται δύσκολος λόγω της έξαρσης των ιώσεων».

Αποχωρήσεις υγειονομικών από το ΕΣΥ

Με βάση τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών:

το έτος 2022, αποχώρησαν περίπου 5.000 υγειονομικοί από το ΕΣΥ, εκ των οποίων 3.708 μόνιμοι και 1.200 συμβασιούχοι.

Tους πρώτους 5 μήνες του έτους 2023, αποχώρησαν περίπου 1.500  υγειονομικοί, εκ των οποίων 1.034 μόνιμοι και 500 συμβασιούχοι.

Δηλαδή, τους τελευταίους 17 μήνες, χάσαμε 6.500 υγειονομικούς από ΕΣΥ.

«Το ΕΣΥ δεν είναι ελκυστικό πια για το υγειονομικό προσωπικό, όπως ήταν έως την αρχή των μνημονίων, λόγω χαμηλών μισθών, εντατικοποίησης της εργασίας, μη μονιμοποίησης των συμβασιούχων, μη ένταξης στα Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα. Το κύμα φυγής σχετίζεται με την αναζήτηση δουλειάς στον ιδιωτικό τομέα και κυρίως στο εξωτερικό, με απείρως καλύτερες αμοιβές και συνθήκες εργασίας.

Ως εκ τούτου, εάν δεν υπάρξει συνολική πολιτική παρέμβαση στο ΕΣΥ, συνεχώς θα μαραζώνει προς όφελος του ιδιωτικού τομέα. Αποτέλεσμα αυτών είναι το λειτουργικό αδιέξοδο με ράντζα, απέραντες λίστες αναμονής για χειρουργικές επεμβάσεις και διαγνωστικές εξετάσεις, περιφερειακά νοσοκομεία που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν απλά περιστατικά και τα διακομίζουν, καθυστερήσεις στις διακομιδές ή διακομιδές με πρωτόγονες συνθήκες, απίστευτη ταλαιπωρία ασθενών στα επείγοντα, βία σε βάρος του προσωπικού κ.λ.π.

Δεν είναι αυτό το σύστημα που θέλουμε, που δικαιούμαστε», καταλήγει τονίζοντας ο κ. Γιαννάκος.

Σχετικά Άρθρα