Ποιος είναι ο αξιωματικός της ΕΛΑΣ που συνελήφθη για διαφθορά στα Χανιά- Η ανακοίνωση του Εσωτερικών Υποθέσεων

 Ποιος είναι ο αξιωματικός της ΕΛΑΣ που συνελήφθη για διαφθορά στα Χανιά- Η ανακοίνωση του Εσωτερικών Υποθέσεων

Στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας στα Χανιά ήταν ο επίορκος αστυνομικός που βρίσκεται ήδη υπό κράτηση για υπόθεση εκβιασμού και διαφθοράς. Μάλιστα ο συλληφθείς αξιωματικός της αστυνομίας είναι και συνδικαλιστής εκπροσωπώντας τους συναδέλφους του των Χανίων. Οι πληροφορίες για εμπλοκή του συγκεκριμένου ανθρώπου σε υποθέσεις εκβιασμών υπήρχαν εδώ και χρόνια στα Χανιά και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις είχαν δει και το φως της δημοσιότητας.

Ωστόσο την Κυριακή ο αξιωματικός συνελήφθη έχοντας στην κατοχή του προσημειωμένα χαρτονομίσματα όταν επιχείρησε να αποσπάσει χρηματικό ποσό από επιχειρηματία στην περιοχή των Αγίων Αποστόλων.

Ο επιχειρηματίας επρόκειτο να συμμετάσχει σε διαγωνισμό για τη μίσθωση της καντίνας στην παραλία και ο αξιωματικός τον πλησίασε και του ζήτησε 30.000 ευρώ, υποσχόμενος ότι θα φρόντιζε να κερδίσει τον διαγωνισμό, αλλιώς δεν είχε καμία ελπίδα. Το θύμα του εκβιασμού απευθύνθηκε στην υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. και την Κυριακή έγινε η σύλληψη του αξιωματικού στο σπίτι του αμέσως μετά τη συναλλαγή με τον επιχειρηματία. Μάλιστα μαζί με τον αξιωματικό συνελήφθη ως συνεργός στον εκβιασμό και ο γιος του, που είναι επίσης αστυνομικός.

Ακόμη και απειλές προς τους συναδέλφους του, εκτόξευσε ο αστυνομικός στα Χανιά που συνελήφθη για χρηματισμό και εκβιασμό.

Η σύλληψη του διοικητή Α’ τμ. ΒΟΑΚ Χανίων και του γιου του – επίσης αστυνομικού, που κατηγορείται για απλή συνέργεια, ήταν επεισοδιακή, με τον διοικητή, να απειλεί τους αδιάφθορους: «θα έρθω στο σπίτι σου μ… και θα σε … και σένα και τα παιδιά σου. Δεν ξέρεις με ποιον τα έβαλες. Σου ετοιμάζω την κάσα».

Η ανακοίνωση της Εσωτερικών Υποθέσεων

“Από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας συνελήφθησαν στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας την Κυριακή 27 Αυγούστου 2023, σε νησιωτική περιοχή, αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας, κατηγορούμενος για εκβίαση κατ’ επάγγελμα, δωροληψία υπαλλήλου που αντίκειται στα καθήκοντά του και παράβαση καθήκοντος, καθώς και Ειδικός Φρουρός, συγγενής του αξιωματικού, κατηγορούμενος για απλή συνέργεια σε εκβίαση.

Προηγήθηκαν καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες ο αστυνομικός, έχοντας ρόλο Διοικητή Υπηρεσίας, εκβίαζε συστηματικά ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος της περιοχής, απαιτώντας και λαμβάνοντας χρηματικά ποσά, ώστε να μην συμμετέχουν σε διαδικασίες δημοπρασίας σχετικά με ενοικίαση αδειών καταστημάτων, καθώς και έτερους επαγγελματίες και ιδιώτες, με σκοπό το παράνομο οικονομικό του όφελος.

Για τη διερεύνηση της υπόθεσης αρχικά συλλέχθηκαν τα απαραίτητα στοιχεία, με την εφαρμογή ειδικών ανακριτικών τεχνικών, ενώ στη συνέχεια ειδικό κλιμάκιο αστυνομικών της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων πραγματοποίησε επιτόπια προανακριτική έρευνα στο νησί, στο πλαίσιο της οποίας εντοπίστηκαν τέσσερα θύματα της παράνομης δράσης του αξιωματικού.

Στο πλαίσιο αυτό και λόγω του ότι σε μια περίπτωση «εκκρεμούσε» παράδοση χρηματικού ποσού ύψους 7.900 ευρώ, αυτό προσημειώθηκε και παραδόθηκε σε καταγγέλλουσα, η οποία κατόπιν σχετικών οδηγιών που έλαβε από τον κατηγορούμενο Αξιωματικό, τα εναπόθεσε στο γραμματοκιβώτιο της οικίας του, απ’ όπου τα παρέλαβε το συγγενικό του πρόσωπο.

Ακολούθησε αστυνομική επιχείρηση κατά την οποία οι δύο κατηγορούμενοι αρνήθηκαν να συνεργαστούν, με τον αξιωματικό να απευθυνθεί υβριστικές και υποτιμητικές εκφράσεις στους αστυνομικούς και στον δικαστικό λειτουργό, ενώ ο φάκελος με προσημειωμένα χαρτονομίσματα βρέθηκε πλησίον της εισόδου της οικίας τους. Στη συνέχεια συνελήφθησαν, ενώ από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 9.910 ευρώ και κινητό τηλέφωνο.

Οι υπόλοιπες περιπτώσεις αφορούσαν εκβιαστική λήψη μεγάλου χρηματικού ποσού από δικηγόρο, λήψη χρηματικού ποσού από ιδιώτη για ‘σβήσιμο’ κλήσης και παρακώληση επισκευής ακινήτου ιδιοκτησίας ασφαλιστικής πράκτορα μέσω καταγγελιών για παράνομες οικοδομικές εργασίες, με σκοπό να το αποκτήσει ο ίδιος στη μισή τιμή. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή, ενώ η έρευνα για τη διακρίβωση και άλλων παρόμοιων έκνομων ενεργειών συνεχίζεται.”

Η σχέση με τη Ν.Δ

Ο βίος και η πολιτεία του συγκεκριμένου αστυνομικού συνδέεται με τη Νέα Δημοκρατία στα Χανιά. Ο ίδιος μάλιστα έφτασε ένα βήμα από το να συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο Χανίων της Ν.Δ. Τελικά η υποψηφιότητα αυτή δεν ευδοκίμησε.

Το τελευταίο διάστημα ήταν σε συζητήσεις για την ένταξή του στο ψηφοδέλτιο του νυν δημάρχου Σφακίων, Γιάννη Ζερβού, επίσης αστυνομικού (σ.σ. συνταξιούχος) και υποστηριζόμενου από τη Νέα Δημοκρατία. Μετά τη σύλληψη του αξιωματικού ο κ. Ζερβός με δήλωσή του επιβεβαίωσε πως βρισκόταν σε συζητήσεις για την ένταξη του συγκεκριμένου ανθρώπου στο ψηφοδέλτιο, οι οποίες προφανώς μετά τη σύλληψή του δεν μπορούν να προχωρήσουν.

Η ψευδής καταγγελία κατά του πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Ηγουμενίδη

Ο συγκεκριμένος αξιωματικός, ο οποίος κατέχει υψηλή θέση στην Τροχαία στην Κρήτη ενώ ταυτόχρονα είναι και συνδικαλιστής, είχε εμπλακεί στην υπόθεση της ψευδούς καταγγελίας εις βάρος του πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Ηγουμενίδη. Οταν πέρσι τον Αύγουστο ο βουλευτής δέχτηκε τροχονομικό έλεγχο και πρόστιμο στον Βόρειο Οδικό Αξονα Κρήτης, τότε η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων, που εκπροσωπεί ο συγκεκριμένος αξιωματικός, είχε διακινήσει ψευδώς τη φήμη ότι ο βουλευτής απείλησε και προσέβαλε τους αστυνομικούς που τον έλεγξαν. Την ευθύνη για τη συγκεκριμένη διαρροή είχε ο ίδιος αξιωματικός που την Κυριακή συνελήφθη για εκβιασμό.

Τόσο ο αξιωματικός όσο και ο γιος του κρατούνται στην Αστυνομική Διεύθυνση Χανίων, ενώ χθες ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία για να απολογηθούν την Τετάρτη. Στον πατέρα ασκήθηκε δίωξη για εκβίαση σε βαθμό κακουργήματος και δωροδοκία, ενώ ο γιος του διώκεται για συνέργεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εις βάρος του αξιωματικού έχουν προσέλθει να καταθέσουν δεκάδες επιχειρηματίες που έχουν πέσει θύματα εκβίασης από τον ίδιο και ήδη σχηματίζεται ογκωδέστατη δικογραφία για τη δράση του, ενώ στα Χανιά έχει μεταφερθεί και κλιμάκιο από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων για τη διερεύνηση των καταγγελιών.

Σχετικά Άρθρα