Χάος στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια: Τι προκάλεσε τελικά το πρόβλημα – Οι καθυστερήσεις και οι ακυρώσεις θα συνεχιστούν για μέρες

 Χάος στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια: Τι προκάλεσε τελικά το πρόβλημα – Οι καθυστερήσεις και οι ακυρώσεις θα συνεχιστούν για μέρες

Η Εθνική Υπηρεσία Εναέριας Κυκλοφορίας της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι το πρόβλημα στη χώρα έχει αποκατασταθεί, ωστόσο οι καθυστερήσεις και οι ακυρώσεις πτήσεων θα συνεχιστούν σε δεκάδες ευρωπαϊκά  αεροδρόμια  ακόμα και για μέρες. Συνολικά 232 πτήσεις που θα αναχωρούσαν από τα βρετανικά αεροδρόμια ακυρώθηκαν, το 8% δηλαδή των συνολικών αναχωρήσεων, ενώ αντίστοιχα 271 πτήσεις που θα προσγειώνονταν στα αεροδρόμια της χώρας ακυρώθηκαν, που μεταφράζεται στο 9% των συνολικών αφίξεων. Αυτό σημαίνει ότι στη χώρα έχει ακυρωθεί μία στις 10 πτήσεις.

Η διευθύντρια λειτουργίας της βρετανικής υπηρεσίας ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας, Τζούλιετ Κένεντι, εξήγησε ότι «το αυτόματο σύστημα, το οποίο παρέχει στους ελεγκτές λεπτομέρειες για κάθε αεροσκάφος και τη διαδρομή του, δεν λειτουργούσε και αντ’ αυτού για να διαχειριστούμε την ασφάλεια έπρεπε να περιορίσουμε τον αριθμό των πτήσεων που μπορούσαμε να διαχειριστούμε».

Όπως ενημέρωσε, ομάδες της Nats «εργάστηκαν σκληρά για την επίλυση του προβλήματος, αλλά «θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να επανέλθουν οι πτήσεις στο κανονικό τους ρυθμό. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τις αεροπορικές εταιρείες και τα αεροδρόμια για την αποκατάσταση της κατάστασης».

«Απόλυτη προτεραιότητά μας είναι η ασφάλεια και θα ερευνήσουμε πολύ διεξοδικά αυτό που συνέβη σήμερα», πρόσθεσε η Κένεντι.

Σύμφωνα με μαρτυρίες τουριστών που έμειναν εγκλωβισμένοι στο αεροδρόμιο του Χίθροου και πολλά ακόμα ευρωπαϊκά, κάνουν λόγο για ένα χάος και σύγχυση. Το Χίθροου προέτρεψε τους επιβάτες να ταξιδεύουν στο αεροδρόμιο μόνο εάν «επιβεβαιωθεί η εκτέλεση των πτήσεων», προσθέτοντας ότι τα δρομολόγια εξακολουθούν να είναι αρκετά διαταραγμένα.

Βρετανίδα που εγκλωβίστηκε στη γαλλική πόλη Λιμόζ ανέφερε ότι ήταν «εφιάλτης» η προσπάθεια να βρει εναλλακτικές διαδρομές για την επιστροφή στην πατρίδα της.

Αρκετοί τουρίστες χρειάστηκε να κοιμηθούν σε αίθουσες αναμονής αεροδρομίων ή να στριμωχτούν σε ξενοδοχεία.

  • Στην Αθήνα την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και το ΚΕΠΑΘ-Μ (Κέντρο Ελέγχου Περιοχής Αθηνών – Μακεδονίας) επισκέφθηκε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, συνοδευόμενος από την υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδια για τις Μεταφορές, Χριστίνα Αλεξοπούλου και τον γενικό γραμματέα Μεταφορών, Γιάννη Ξιφαρά.

Οι τρεις τους ενημερώθηκαν από τον διοικητή της ΥΠΑ κ. Δριτσάκο, καθώς και από τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, για την προσωρινή αναστάτωση που προέκυψε λόγω των τεχνικών προβλημάτων στο σύστημα προγραμματισμού των πτήσεων της Μεγάλης Βρετανίας.

«Η ελληνική εναέρια κυκλοφορία και η επίγεια εξυπηρέτηση αεροδρομίων λειτούργησαν αποτελεσματικά και ο μεγάλος όγκος των καθυστερήσεων απορροφήθηκε άμεσα. Παραμένουμε σε ετοιμότητα», δήλωσε σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η κα Αλεξοπούλου.

Σχετικά Άρθρα