Έβρος/Δαδιά: Διαρκείς αναζωπυρώσεις – Νέα τρομακτικά στοιχεία για το μέγεθος της καταστροφής – Η εικόνα από όλα τα μέτωπα

 Έβρος/Δαδιά: Διαρκείς αναζωπυρώσεις – Νέα τρομακτικά στοιχεία για το μέγεθος της καταστροφής – Η εικόνα από όλα τα μέτωπα

Αναζωπυρώσεις σε Έβρο και Ροδόπη αντιμετωπίζουν οι δυνάμεις της πυροσβεστικής. Συνολικά βρίσκονται αντιμέτωπες με 74 πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια, την ώρα που το τελευταίο εικοσιτετράωρο εκδηλώθηκαν 27 νέες δασικές πυρκαγιές.  Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση της πυροσβεστικής, στον Έβρο, αναζωπυρώσεις αντιμετωπίζονται στις περιοχές Λευκίμμη, Λεπτοκαρυά και Τρείς Βρύσες.

Στη Ροδόπη, αναζωπυρώσεις αντιμετωπίζονται στις περιοχές Κασσιτερά και Κίρκη. Συνδρομή παρέχουν 36 πυροσβέστες με 5 οχήματα από Βουλγαρία. Στην Πάρνηθα, επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις και αντιμετωπίζουν διάσπαρτες ενεργές καύσεις, κυρίως στη νοτιοδυτική πλευρά της, κοντά στο Φρούριο της Φυλής

Στη Βοιωτία αναζωπυρώσεις αντιμετωπίζονται στον ορεινό όγκο των περιοχών Στείρι και Κυριάκι.

Για αύριο Τρίτη παραμένει υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε πολλές περιοχές της χώρας. Σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της επικράτειας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών, ενώ συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

Εν μέσω των δύσκολων συνθηκών περιορισμού και κατάσβεσης της πυρκαγιάς που καίει τον Έβρο εδώ και 10 ημέρες, τρομερές είναι και οι ανησυχίες για τον καιρό, καθώς από το βράδυ αναμένεται να αλλάξει η φορά του ανέμου.

Οι άνεμοι πιθανότατα θα αλλάξουν κατεύθυνση, δυσχεραίνοντας ακόμα περισσότερο το πυροσβεστικό έργο, καθώς ενδεχομένως να επηρεάσει την εξέλιξη της πυρκαγιάς και τις αναζωπυρώσεις που μπορεί να εκδηλωθούν. Εάν η πυρκαγιά δεν τεθεί υπό έλεγχο από αύριο, τότε η κατάσταση αναμένεται να  δυσκολέψει περισσότερο, αφού από την Τρίτη το βράδυ οι άνεμοι θα πνέουν νότια

Το μέγεθος της καταστροφής είναι τρομακτικό. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου, έχουν γίνει στάχτη περισσότερα από 750.000 στρέμματα στο δασικό σύμπλεγμα Σουφλίου και Αλεξανδρούπολης. «Να φανταστείτε το δασικό αυτό σύμπλεγμα είναι 1.600.000 στρέμματα και αυτή η πυρκαγιά είναι η μεγαλύτερη πυρκαγιά της Ευρώπης αυτή τη στιγμή», σημείωσε ο Δημήτρης Πέτροβιτς.

Πολυπληθές κυβερνητικό κλιμάκιο σπεύδει στην περιοχή. Επικεφαλής θα είναι ο υπουργός Επικράτειας Μάκης Βορίδης, ο οποίος θα συνοδεύεται από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Οικονόμου, τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο.

Το υπουργικό κλιμάκιο συνοδεύουν επίσης ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος, μαζί με τον υφυπουργό Μακεδονίας-Θράκης Στάθη Κωνσταντινίδη και τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρο Κελέτση. Μαζί τους είναι και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, όπως και ο γενικός διευθυντής της ΝΔ Γιάννης Σμυρλής.

Σχετικά Άρθρα