Επισκέφθηκε το Πεκίνο η Αμερικανίδα υπουργός Εμπορίου – Προσπάθεια για περιορισμό των εντάσεων

 Επισκέφθηκε το Πεκίνο η Αμερικανίδα υπουργός Εμπορίου – Προσπάθεια για περιορισμό των εντάσεων

Η Αμερικανίδα υπουργός Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο βρίσκεται από το απόγευμα στο Πεκίνο για επίσημη επίσκεψη, μετέδωσε κινεζικό κρατικό μέσο ενημέρωσης, καθώς οι δύο παγκόσμιες δυνάμεις προσπαθούν επί του παρόντος να αμβλύνουν τις διμερείς εντάσεις, τουλάχιστον στο εμπόριο.

Η επίσκεψη της Ραϊμόντο, που αναμένεται να διαρκέσει έως την Τετάρτη, είναι η πιο πρόσφατη υψηλόβαθμων Αμερικανών αξιωματούχων στην ασιατική χώρα από τις αρχές του 2023.

Στο αεροδρόμιο την υποδέχτηκε ο Λιν Φενγκ, επικεφαλής της διεύθυνσης για την Αμερική και την Ωκεανία του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας. Οι δύο αξιωματούχοι αντάλλαξαν χειραψία χαμογελώντας, σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση CCTV.

Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι η Ραϊμόντο “προσβλέπει σε εποικοδομητικές συζητήσεις για τις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αμερικανικές επιχειρήσεις και τους τομείς πιθανής συνεργασίας”. Εκτός από το Πεκίνο, η Τζίνα Ραϊμόντο θα μεταβεί και στη Σαγκάη.

Από την πλευρά του, το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου δήλωσε ότι το Πεκίνο θα διατυπώσει τις ανησυχίες του στην υπουργό “ευελπιστώντας σε ενδελεχείς συζητήσεις” σε σχέση με “την επίλυση των οικονομικών και εμπορικών διαφορών”.

Διαφωνίες και εντάσεις

Οι διμερείς σχέσεις παραμένουν τεταμένες σε πολλά θέματα, από το εμπόριο στην Ταϊβάν έως τη Νότια Σινική Θάλασσα.

Ανάμεσα στις κύριες διαφωνίες περιλαμβάνονται οι εμπορικοί περιορισμοί που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στις εξαγωγές ορισμένων αμερικανικών προϊόντων, κυρίως υψηλής τεχνολογίας, προς την Κίνα.

Η Ουάσινγκτον τους θεωρεί ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της εθνικής της ασφάλειας. Ωστόσο το Πεκίνο εκτιμά ότι στοχεύουν κυρίως να εμποδίσουν την οικονομική ακμή και την ανάπτυξή του.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Πεκίνο τον περασμένο μήνα, η υπουργός Οικονομίας των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν προσπάθησε να καθησυχάσει τις κινεζικές αρχές σε σχέση με τους πολλαπλούς αμερικανικούς περιορισμούς.

Ο Αμερικανός απεσταλμένος για το Κλίμα Τζον Κέρι επισκέφθηκε την Κίνα τον Ιούλιο.

Όσο για τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν, μετέβη στο Πεκίνο τον Ιούνιο, πραγματοποιώντας την επίσκεψη του υψηλότερου Αμερικανού αξιωματούχου από το 2018.

Σχετικά Άρθρα