Πυρκαγιές: Μηνύματα για εκκένωση από το 112 στη Ροδόπη, αναζωπυρώσεις στον Έβρο – Πύρινα μέτωπα σε Καβάλα και Άνδρο

 Πυρκαγιές: Μηνύματα για εκκένωση από το 112 στη Ροδόπη, αναζωπυρώσεις στον Έβρο – Πύρινα μέτωπα σε Καβάλα και Άνδρο

Ακατάπαυστα συνεχίζει να καίει εκτάσεις στον Έβρο η φωτιά την ώρα που οι νέες αναζωπυρώσεις έχουν οδηγήσει σε νέες εκκενώσεις οικισμών. Αρκετά τα μηνύματα του 112 τις τελευταίες ώρες. Σε ποιες περιοχές υπάρχουν ακόμη ενεργά μέτωπα.

Συνεχίζεται η μάχη με τις αναζωπυρώσεις στον Έβρο, ενώ το απόγευμα του Σαββάτου δόθηκε νέα εντολή εκκένωσης για τους κατοίκους της Αύρας Ροδόπης.

Οι κάτοικοι καλούνται να εκκενώσουν προς Κομοτηνή.

Λίγο αργότερα, μήνυμα του 112 εστάλη και στους κατοίκους των περιοχών Ατάρνη και Πλάκα Έβρου προκειμένου να απομακρυνθούν απ’ αυτές και να κατευθυνθούν προς Αλεξανδρούπολη. Ειδικότερα το μήνυμα αναφέρει: «Εάν βρίσκεστε στις περιοχές Ατάρνη και Πλάκα απομακρυνθείτε προς Αλεξανδρούπολη. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Επίσης, το 112 χτύπησε και στην περιοχή Κασσιτερά Ροδόπης προκειμένου να απομακρυνθούν από αυτήν και να κατευθυνθούν προς Σάπες. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: “Εάν βρίσκεστε στην περιοχή Κασσιτερά απομακρυνθείτε προς Σάπες. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών”.

Την ίδια ώρα, μάχη δίνει η Πυροσβεστική στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης και ειδικά στο δάσος της Δαδιάς, όπου μαίνεται η φωτιά, ανάμεσα στις περιοχές Κοτρωνιά και Κατρατζήδες και από Αισύμη προς Λεπτοκαρυά όπου εκεί φαίνεται σήμερα το πιο δύσκολο πύρινο μέτωπο και από χθες έχει δοθεί εντολή εκκένωσης από Λεπτοκαρυά προς Σάπες.

Στην περιοχή επιχειρούν 295 πυροσβέστες με 85 οχήματα, 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 10 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα, ενώ δυστυχώς δεν προβλέπεται στην περιοχή να βρέξει, αντίθετα με άλλες περιοχές της χώρας.

Μήνυμα από το 112 για εκκένωση οικισμού και στην Άνδρο

Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη επιχείρηση της Πυροσβεστικής στο νησί της Άνδρου, το οποίο δοκιμάζεται τις τελευταίες ώρες μετά από πυρκαγιές που ξέσπασαν εξαιτίας κεραυνών και μάλιστα σε δύο σημεία.

Συγκεκριμένα, οι φωτιές καίνε σε χαμηλή βλάστηση στις περιοχές Βιτάλι και κοντά στην Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής και έχουν κινητοποιηθεί ισχυρές πυροσβεστικές επίγειες και εναέριες δυνάμεις. Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν 21 πυροσβέστες με 7 οχήματα, 1 ελικόπτερο και 2 αεροσκάφη.

Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία το χειρότερο μέτωπο εντοπίζεται στο Βιτάλι, ενώ στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι έως 7 μποφόρ.

Ενδεικτικό της δύσκολης κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή είναι το γεγονός ότι το μεσημέρι δόθηκε εντολή εκκένωσης οικισμών και εστάλη μήνυμα στους κατοίκους, μέσω του 112, να απομακρυνθούν όσοι βρίσκονται στην περιοχή Γίδες προς το λιμάνι του Γαυρίου.

Σημειώνεται ωστόσο πως σύμφωνα με πληροφορίες από την περιοχή, για αρκετή ώρα δεν επιχειρούσε κανένα εναέριο μέσο. Όπως αναφέρουν κάτοικοι στο NEWS 24/7, στο χωριό Γίδες για το οποίο δόθηκε εντολή εκκένωσης, δεν υπήρχε κανένα πυροσβεστικό όχημα.

Καβάλα: Φωτιά στους Αντιφιλίππους του δήμου Παγγαίου

Φωτιά έχει ξεσπάσει και στους Αντιφιλίππους του δήμου Παγγαίου με πυκνούς καπνούς να έχουν καλύψει την περιοχή.

Επι τόπου έχει σπεύσει δύναμη της πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το μέτωπο της φωτιάς είναι μεγάλο, βρίσκεται πλησίον δασικής έκτασης και διάφορες βιοτεχνικές εγκαταστάσεις.

Ήδη έχει γίνει έκκληση να σπεύσουν στο σημείο και εναέρια μέσα, έτσι ώστε να επιχειρήσουν μέχρι να δύσει ο ήλιος.

Πύργος: Πυρκαγιά στην Λάσδικα Αρχαίας Ολυμπίας

Πυρκαγιά ξέσπασε το απόγευμα του Σαββάτου σε δύσβατο σημείο στην περιοχή της τοπικής κοινότητας Λάσδικα του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας.

Επι τόπου έχει σπεύσει μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, με επτά οχήματα και 15 πυροσβέστες, με την συνδρομή και ενός πεζοπόρου τμήματος.

Φωτιά στον Ταΰγετο από κεραυνό

Πυρκαγιά πιθανόν από κεραυνό ξέσπασε πριν λίγη ώρα στον Ταΰγετο.

Σύμφωνα με το Eleftheriaonline η πυρκαγιά έχει ξεσπάσει στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής και επί τόπου σπεύδουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις.

Να σημειωθεί ότι ο καιρός αυτή την ώρα στην ευρύτερη περιοχή είναι βροχερός.

Συλλήψεις σε Λάρισα και Κάρυστο για εμπρησμό

Την ίδια ώρα, στον Εισαγγελέα οδηγήθηκε σήμερα Σάββατο (26/8), στο πλαίσιο του αυτοφώρου, ένας 70χρονος, ο οποίος συνελήφθη χτες ενώ επιχειρούσε να βάλει φωτιά σε ξηρά χόρτα σε οικόπεδο στη συνοικία της Νέας Πολιτείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περίοικοι υποστήριξαν πως και άλλες φορές έχουν δει τον ηλικιωμένο να προσπαθεί να βάλει φωτιά σε ξερά χόρτα σε οικόπεδο κοντά στο σπίτι του.

Όπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ της ΕΡΤ, κάμερα τον κατέγραψε και χθες το βράδυ να επιχειρεί κάτι ανάλογο. Οι ιδιοκτήτες του σπιτιού ειδοποίησαν την Πυροσβεστική. Το υλικό καταγράφηκε και παραδόθηκε στον εισαγγελέα. Πρόκειται για ηλικιωμένο άνθρωπο, ο οποίος φέρεται να βρίσκεται σε σύγχυση. Ο ίδιος αρνήθηκε το γεγονός ισχυριζόμενος ότι πήγε να πετάξει κάποια χαρτιά.

Αντίστοιχα και στην Κάρυστο συνελήφθη ένας άνδρας για εμπρησμό από πρόθεση. Ο συγκεκριμένος, όμως, ομολόγησε, παραδεχόμενος μάλιστα ότι είχε προσπαθήσει να βάλει φωτιά σε περιοχές στο νησί άλλες τέσσερις φορές τον Αύγουστο και τον περασμένο Ιούλιο.

Σχετικά Άρθρα