Φωτιές/Βιβλική καταστροφή: Πάνω από 1,2 εκατ. καμένα στρέμματα – Ο δραματικός απολογισμός ανά περιοχή – Η Ελλάδα μετράει τις πληγές της

 Φωτιές/Βιβλική καταστροφή: Πάνω από 1,2 εκατ. καμένα στρέμματα – Ο δραματικός απολογισμός ανά περιοχή – Η Ελλάδα μετράει τις πληγές της

Τις πληγές της μετράει η Ελλάδα από τις καταστροφικές φωτιές που άφησαν πίσω τους πάνω από 1,2 εκατομμύρια στρέμματα καμένης γης, ενώ σε ορισμένα σημεία μαίνονται, όπως στην Αλεξανδρούπολη όπου παρατηρείται και το μεγαλύτερο μέγεθος της καταστροφής. Εκεί, η Πυροσβεστική εξακολουθεί να μάχεται με τις φλόγες και ειδικά στο δάσος της Δαδιάς, ανάμεσα στις περιοχές Κοτρωνιά και Κατρατζήδες.

Το μέγεθος της καταστροφής μαρτυρούν και τα στοιχεία της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Copernicus αλλά και του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Όπως αναφέρει το meteo, “πολύ αρνητικά είναι τα στοιχεία που καταγράφει το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Δασικών Πυρκαγιών σχετικά με τις καταστροφικές συνέπειες των δασικών πυρκαγιών στη χώρα μας κατά τη διάρκεια της τρέχουσας (2023) αντιπυρικής περιόδου”.

Αναλυτικά:

  • Έως την Τετάρτη 23.08.2023, οι δασικές πυρκαγιές που είχαν εκδηλωθεί στη χώρα είχαν κατακάψει περισσότερα από 1.200.000 στρέμματα.
  • Η έκταση που είχε καεί έως την Τετάρτη 23.08.2023 αντιστοιχεί σε περίπου 3 φορές την έκταση που κατά μέσο όρο (2006 – 2022) καίγεται ετησίως στη χώρα μας.
  • Είναι πολύ πιθανό η χρονιά του 2023 να χαρακτηριστεί ως η δεύτερη χειρότερη των τελευταίων 17 ετών (το 2007 παραμένει πρώτο, με περισσότερα από 2.700.000 στρέμματα).
  • Κατά τη διάρκεια του Ιουλίου 2023 κάηκαν περισσότερα από 520.000 στρέμματα, ενώ κατά τη διάρκεια του Αυγούστου 2023 (έως την Τετάρτη 23.08.2023) είχαν καεί περισσότερα από 730.000 στρέμματα.
  • Τα τελευταία 3 έτη (2021, 2022, 2023), οι δασικές πυρκαγιές στη χώρα μας έχουν κατακάψει σχεδόν 3.000.000 στρέμματα.

Και συμπληρώνει: “Τα παραπάνω στοιχεία τονίζουν την ανάγκη για άμεσο και ολικό επανασχεδιασμό της στρατηγικής διαχείρισης των δασικών πυρκαγιών στη χώρα μας. Η νέα στρατηγική θα πρέπει να αναγνωρίζει τη διεπιστημονικότητα του προβλήματος των δασικών πυρκαγιών και να βασίζεται σε σύγχρονη επιστημονική γνώση, αξιοποιώντας υπηρεσίες και εργαλεία που είναι ήδη διαθέσιμα”.

ΣΥΡΙΖΑ: Κόλαφος τα στοιχεία του Meteo – Με τις μισές πυρκαγιές τριπλασιάστηκαν οι καμένες εκτάσεις

Δριμεία κριτική ασκεί στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με αφορμή τα σοκαριστικά στοιχεία που δημοσιοποίησε το meteo αναφορικά με τις πυρκαγιές και τις καμένες εκτάσεις στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η χώρα μας κατέγραψε ένα ακόμη οδυνηρό ρεκόρ: Μόνο για το 2023, με 52% λιγότερες δασικές φωτιές σε όλη την Ελλάδα, υπάρχει 195% αύξηση καμένης γης, καθιστώντας την Ελλάδα την πρώτη μεταξύ 20 μεσογειακών χωρών αναφορικά με τις καμένες εκτάσεις, με σχεδόν 1,3 εκ. στρέμματα να έχουν γίνει στάχτη.

«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προσπαθεί καθημερινά να δικαιολογήσει την αποτυχία της στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών επικαλούμενη τον μεγάλο αριθμό τους και την δυσκολία των καιρικών συνθηκών» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τονίζοντας πως «τα στοιχεία του Meteo όμως είναι κόλαφος για την κυβέρνηση και καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς της».

«Μετά από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης, δεν υπάρχουν πλέον άλλες δικαιολογίες για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Το δήθεν επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη αποδείχτηκε ανίκανο να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές, να προστατέψει τους πολίτες και το φυσικό περιβάλλον της χώρας μας» υπογραμμίζει.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:

«Κόλαφος τα στοιχεία του Meteo για την κυβέρνηση Μητσοτάκη: Με τις μισές πυρκαγιές τριπλασιάστηκαν οι καμένες εκτάσεις»

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προσπαθεί καθημερινά να δικαιολογήσει την αποτυχία της στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών επικαλούμενη τον μεγάλο αριθμό τους και την δυσκολία των καιρικών συνθηκών. Τα στοιχεία του Meteo όμως είναι κόλαφος για την κυβέρνηση και καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς της. 

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία από την ανάλυση των δεδομένων του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης για Δασικές Πυρκαγιές, που επεξεργάστηκε η Πυρομετεωρολογική Ομάδα FLAME του Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, στην Ελλάδα το φετινό καλοκαίρι είχαμε 52% λιγότερες μεγάλες δασικές πυρκαγιές, με ταυτόχρονη αύξηση των καμένων εκτάσεων κατά 195% συγκριτικά με τον μέσο όρο της περιόδου 2002 – 2022. Την ίδια ώρα η Ελλάδα κατέχει την θλιβερή πρωτιά μεταξύ 20 μεσογειακών χωρών στις καμένες εκτάσεις με σχεδόν 1,3 εκ. στρέμματα να έχουν γίνει στάχτη.

Μετά από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης, δεν υπάρχουν πλέον άλλες δικαιολογίες για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Το δήθεν επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη αποδείχτηκε ανίκανο να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές, να προστατέψει τους πολίτες και το φυσικό περιβάλλον της χώρας μας.

16 μέγα-πυρκαγιές έχουν κάψει πάνω από 4,2 εκατ. στρέμματα σε 21 χρόνια στην Ελλάδα

Όπως εξηγεί, νεότερα δορυφορικά δεδομένα που έγιναν διαθέσιμα από την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναδεικνύουν τη δασική πυρκαγιά στον Έβρο ως την μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά των τελευταίων ετών σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Όπως προκύπτει από την ανάλυση των δορυφορικών δεδομένων, η συνολική έκταση που κατέκαψε η δασική πυρκαγιά του Έβρου, η οποία προέκυψε από τη συνένωση των πυρκαγιών σε Αλεξανδρούπολη και Δαδιά, ξεπερνά τα 720.000 στρέμματα (έως την 23.08.2023, 12:19 τοπική ώρα).

Το meteo.gr τονίζει ότι υιοθετώντας τον ορισμό μιας μέγα-πυρκαγιάς ως μιας πυρκαγιάς που ξεπερνά σε έκταση τα 100.000 στρέμματα, η Πυρομετεωρολογική Ομάδα FLAME της μονάδας ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) παρουσιάζει στον χάρτη τις μέγα-πυρκαγιές που έπληξαν την Ελλάδα από το 2002 έως και το 2023.

Πρόκειται για συνολικά 16 μέγα-πυρκαγιές, οι οποίες κατέκαψαν περισσότερα από 4.200.000 στρέμματα, ουσιαστικά από το 2007 και έπειτα. Μεταξύ αυτών, η δασική πυρκαγιά στον Έβρο αναγνωρίζεται πλέον ως η μεγαλύτερη σε έκταση μέγα-πυρκαγιά των τελευταίων 21 ετών στην Ελλάδα.

Τέλος, σημαντικό είναι να σημειωθεί πως το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των μέγα-πυρκαγιών σημειώθηκαν την τριετία 2007-2009 (9 στο σύνολο), 1 το 2012 και 6 την τριετία 2021-2023.

Η ευρωπαϊκή Υπηρεσία Copernicus αναφέρει ότι μέχρι στιγμής έχουν γίνει στάχτη στον Έβρο 723.440 στρέμματα (72.344 εκτάρια). Μάλιστα, στη σχετική ανάρτηση στο αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι η φωτιά στον Έβρο είναι «η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί σε ευρωπαϊκό έδαφος εδώ και χρόνια».

Η Πυρομετεωρολογική Ομάδα FLAME της μονάδας ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) έχει χαρακτηρίσει την πυρκαγιά στην Αλεξανδρούπολη ως «μέγα-πυρκαγιά», δεδομένου ότι έχει ξεπεράσει σε έκταση τα 100.000 στρέμματα.

Πάρνηθα: Στάχτη ακόμα 64.330 στρέμματα δάσους

Την ίδια ώρα, αναλυτικός χάρτης που δημοσιοποίησε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΙΑΑΔΕΤ) με την λεπτομερή χαρτογράφηση της Επιχειρησιακής μονάδας BEYOND καταγράφει τα μέχρι τώρα δεδομένα από την νέα καταστροφική πυρκαγιά στην Πάρνηθα που συνεχίζει να καίει και την Παρασκευή 25/8.

Σύμφωνα με την ανάλυση δορυφορικών εικόνων Sentinel-2, VIIRS και MODIS η καμένη έκταση ανέρχεται στα 6.433 εκτάρια/64.330 στρέμματα, 47% της οποίας βρίσκεται εντός της Προστατευόμενης Περιοχής Όρος Πάρνηθα.

Mε μαύρο χρώμα στα δυτικά-νοτιοδυτικά του βουνού περιγράφεται η περιοχή που κάηκε και συνεχίζει να καίγεται τις τελευταίες ημέρες, με κίτρινο χρώμα στα ανατολικά του βουνού περιγράφεται η περιοχή που κάηκε το 2021, ενώ με ροζ χρώμα στα δυτικά του βουνού περιγράφεται η περιοχή που κάηκε το 2007.

Όπως αναφέρεται, τμήμα των δύο τελευταίων (πυρκαγιές 2023 και 2007) αλληλεπικαλύπτεται. Τα σημεία που κάηκαν εκτενώς δύο φορές μέσα σε 16 χρόνια αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα προβλήματα στη διαδικασία φυσικής αναγέννησης του δάσους. Πρόκειται για περιοχές με δάση κωνοφόρων, μικτό δάσος, σκληροφυλλική βλάστηση και μεταβατικές δασώδεις και θαμνώδεις εκτάσεις.

Φωτιά στη Ρόδο: 176.287 καμένα στρέμματα στο νησί

Όσο για την καταστροφική φωτιά του Ιουλίου στη Ρόδο, η εκτίμηση που έγινε από το ευρωπαϊκό σύστημα Copernicus σχετικά με τον αντίκτυπο της μεγάλης πυρκαγιάς στη Ρόδο κατά τη διάρκεια του Ιουλίου παρέχει μια πιο ακριβή απεικόνιση από τις αρχικές εκτιμήσεις. Η εκτίμηση αυτή δείχνει ότι η καταστροφή περιορίστηκε μόνο στο 9% των καμένων ζωνών.

Σύμφωνα με την έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα, η πυρκαγιά επηρέασε συνολικά 176.287 στρέμματα στο νησί. Μεταξύ αυτών, 131.551 στρέμματα παρουσίασαν μέτριες ζημιές, ενώ 30.164 στρέμματα υπέστησαν μικρή έως αμελητέα ζημιά.

Η έκταση των σοβαρών ζημιών περιλάμβανε 14.509 στρέμματα, όπως περιγράφεται στην έκθεση Copernicus, που αντιστοιχεί περίπου στο 9% της συνολικής έκτασης. Ο συνολικός απολογισμός των ζημιών καταγράφηκε σε 63 εκτάρια, αποτελώντας μόλις το 0,03% της συνολικής έκτασης.

Σχετικά Άρθρα