Καλλιακμάνης: Ενδείξεις ότι η φωτιά στον Ασπρόπυργο έπιασε από κάψιμο ελαστικών – Στη Χασιά πιθανώς από καλώδια υψηλής τάσης

 Καλλιακμάνης: Ενδείξεις ότι η φωτιά στον Ασπρόπυργο έπιασε από κάψιμο ελαστικών – Στη Χασιά πιθανώς από καλώδια υψηλής τάσης

Για τα αίτια που προκάλεσαν τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, αλλά και για το ποιες είναι οι μέχρι τώρα ενδείξεις σύμφωνα με τα ευρήματα των ανακριτικών αρχών, μίλησε στην ΕΡΤ ο Γιώργος Καλλιακμάνης. Ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών υπαλλήλων ΝΑ Αττικής, μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» αποκάλυψε ότι «από τις αρχές του χρόνου υπάρχουν 300 περίπου συλλήψεις για πυρκαγιές από αμέλεια ή από πρόθεση. Απ’ ό,τι φαίνεται στον Ασπρόπυργο η φωτιά έπιασε από κάποιους Ρομάπου έκαιγαν λάστιχα για να βγάλουν το χαλκό. Στην Πάρνηθα, κοντά στη Μονή Κλειστών που ξεκίνησε η φωτιά, υπήρχαν καλώδια υψηλής τάσης».

«Οι φωτιές στον Έβρο μπορεί να να έχουν πιάσει από ανθρώπινο χέρι, από αμέλεια ή από πρόθεση» σημείωσε. Αναφορικά με τις συλλήψεις και τις προσαγωγές υπόπτων για την πρόκληση εμπρησμών σε δασικές εκτάσεις αποκάλυψε ότι οι τρεις, από τους τέσσερις συλληφθέντες, αφέθηκαν ελεύθεροι γιατί δεν φάνηκε ότι υπήρχε κάποιο στοιχείο που να τους ενοχοποιεί ότι έβαλαν αυτοί κάποια φωτιά.

Όσον αφορά τον 45χρονο στον Αυλώνα που συνελήφθη τόνισε ότι υπήρξαν πολλά στοιχεία από την κατ’ οίκον έρευνα.

«Βρέθηκε φλόγιστρο, πευκοβελόνες και κάποια άλλα υλικά. Υπάρχουν μαρτυρίες που λένε ότι τον έβλεπαν να κινείται», σημείωσε. Σύμφωνα με τον κ. Καλλιακμάνη ο συγκεκριμένος άνδρας απ ό, τι φαίνεται ευθύνεται «για τουλάχιστον τρεις φωτιές. Θα δείξει. Δεν είμαστε δικαστήριο. Θα περιμένουμε μέχρι τέλους», προσθέτοντας ότι ο άνθρωπος αυτός είχε κάποια προβλήματα.

«Βλέπουμε ότι οι περισσότερες φωτιές μπαίνουν από αμέλεια και ένας μικρός αριθμός από τις πυρκαγιές μπαίνουν από ανθρώπους που θέλουν να βλέπουν τις φλόγες να εξελίσσονται», συμπλήρωσε.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι οι πυρκαγιές οφείλονται σε αμέλεια σε ποσοστό 95% και ένα 5% σε εμπρηστές που αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα..

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Σχετικά Άρθρα