Άρθρο της Monde για τον Έβρο: Περίπολα ακροδεξιών στο κυνήγι των μεταναστών

 Άρθρο της Monde για τον Έβρο: Περίπολα ακροδεξιών στο κυνήγι των μεταναστών

Εκτενές ρεπορτάζ της Monde για την εκτός ελέγχου κατάσταση στον Έβρο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές και τα πογκρόμ εναντίον μεταναστών

Στην καταστροφή του Έβρου αναφέρεται η γαλλική Le Monde σε σημερινό της άρθρο αλλά καισε ομάδες από ακροδεξιούς κατοίκους της περιοχής με στόχο να «συλλάβουν» τους μετανάστες που κατ’ αυτούς, ευθύνονται για τις πυρκαγιές.

Ο Θανάσης Μανάνας, ένας δημοσιογράφος σε τοπικό μέσο, το επιβεβαιώνει. «Γύρω από την Αλεξανδρούπολη οργανώνονται πολιτικές περιπολίες για να πιάσουν μετανάστες (…). Ανταλλάσσουν μηνύματα σε ομάδες Viber ή WhatsApp και καλούν ξεκάθαρα σε βίαιες πράξεις. Δεν συμμετέχω σε αυτές τις δράσεις, αλλά μαζεύονται αρκετές εκατοντάδες άτομα και το κλίμα είναι τρομακτικό!», εκμυστηρεύεται ο νεαρός στη Le Monde.

Το άρθρο της Le Monde

Με περισσότερα από 73.000 στρέμματα καμένα σε έξι μέρες, οι πυρκαγιές της Αλεξανδρούπολης, πόλης που συνορεύει με την Τουρκία, είναι από τις πλέον καταστροφικές που έχουν καταγραφεί στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρει το γαλλικό μέσο.

Αντιμέτωπη με ερημικά τοπία, η θλίψη έχει δώσει τη θέση της εδώ και δύο ημέρες στη μανία, ακόμη και στο μίσος προς τους έτοιμους αποδιοπομπαίους τράγους, τους μετανάστες, που χαρακτηρίζονται ως υπεύθυνοι για την έναρξη των πυρκαγιών από ακροδεξιές ομάδες που δρουν στην περιοχή.

Την Τρίτη 23 Αυγούστου, 18 ύποπτοι μετανάστες – ανάμεσά τους δύο παιδιά σύμφωνα με τον ιατροδικαστή – που διέσχισαν τον ποταμό Έβρο που χωρίζει την Ελλάδα από την Τουρκία βρέθηκαν νεκροί, σημειώνει η Monde και συνεχίζει:

Λίγες ώρες μετά από αυτή την πληροφορία, φήμες που ξέσπασαν και τροφοδοτήθηκαν από ακροδεξιά δίκτυα κυκλόφορησαν γρήγορα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και συνέδεσαν το ξέσπασμα των πυρκαγιών με τους μετανάστες που περνούν τα σύνορα του Έβρου για μια καλυτερη ζωή.

Στη συνέχεια το άρθρο κάνει αναφορά στο βίντεο που αναρτήθηκε με τον άνδρα που έπιασε και κλείδωσε σε ένα τρέιλερ μετανάστες που βρήκε στην περιοχή, κατηγορώντας τους για εμπρησμούς.

Ακολουθεί βίντεο που αναρτήθηκε στο Facebook: «Φόρτωσα 25 κομμάτια», ακούγεται να λέει περήφανα. «Θα μας κάψουν! (…) Οργανωθείτε για να τους μαζέψουμε!», προσθέτει.

Σχετικά Άρθρα