Πάρνηθα: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις, νέο μέτωπο στον Αυλώνα – Οι κάτοικοι στους δρόμους έτοιμοι να εκκενώσουν τους Θρακομακεδόνες (LIVE ενημέρωση)

 Πάρνηθα: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις, νέο μέτωπο στον Αυλώνα – Οι κάτοικοι στους δρόμους έτοιμοι να εκκενώσουν τους Θρακομακεδόνες (LIVE ενημέρωση)

Μεγάλη είναι η μάχη που εξακολουθούν να δίνουν στην Πάρνηθα οι δυνάμεις πυρόσβεσης οι οποίες προσπάθεις επικεντρώνονται πλέον στο να μην περάσουν οι φλόγες στους Θρακομακεδόνες αλλά και να μην φτάσουν στην καρδιά του Εθνικού Δρυμού, παρ’ ότι η θέση «Μετόχι», η οποία καίγεται, είναι κι αυτή μέσα στον Εθνικό Δρυμό. Η φωτιά είναι πάνω από τον οικισμό της Αγίας Παρασκευής, αλλά ακόμα μακριά τόσο από τους Θρακομακεδόνες όσο και από το τελεφερίκ. 

  • Νέο μέτωπο με φωτιά που ξέσπασε στον Αυλώνα. Επιχειρούν 6 πυροσβέστες με δύο οχήματα ωστόσο οι δυνάμεις ενισχύονται. Εναέρια μέσα έχουν φτάσει ήδη στην περιοχή για ρίψεις νερού. Ελικόπτερα λαμβάνουν νερό από κοντινή περιοχή και επιχειρούν. Το μέτωπο του Αυλώνα απειλεί την Πάρνηθα από τη βόρεια μεριά.

Το πρωί της Τετάρτης 23/8 ένας εκ των δύο ευρωπαϊκών δορυφόρων Sentinel-2 πέρασε πάνω από τη Αττική και την Ανατολική Κορινθία και κατέγραψε την καμένη έκταση, καθώς και τα ενεργά μέτωπα της μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται στην περιοχή της Πάρνηθας. Η παρακάτω δορυφορική εικόνα παρουσιάζεται μετά από επεξεργασία από την μονάδα METEO του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Η πυρκαγιά, αυτή την ώρα, παρουσιάζει βελτίωση με τις φλόγες να είναι 10 χιλιόμετρα από το καζίνο ενώ ολονύχτια ήταν η μάχη που έδωσαν οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις μαζί με τους εθελοντές ώστε να κατασβέσουν τις αναζωπυρώσεις, καθώς τα ξημερώματα οι άνεμοι ενισχύθηκαν αρκετά και φούντωσαν το πύρινο μέτωπο ενώ στη μάχη από σήμερα το πρωί έχουν «ριχθεί» και τα εναέρια μέσα και ο Στρατός.

  • Σύμφωνα με τη Πυροσβεστική, λίγο μετά στις 3 τα ξημερώματα και ενώ η φωτιά ήταν σε ύφεση ξεκίνησαν να φυσούν πολύ δυνατοί άνεμοι που προκάλεσαν μεγάλη αναζωπύρωση. Το μέτωπο εντοπίζεται στα αριστερά της Πάρνηθας με κατεύθυνση ανατολικά προς την περιοχή της Αγίας Παρασκευής.

Παράλληλα στις 03:58 εστάλη μήνυμα από το 112 στους κατοίκους των περιοχών Θρακομακεδόνες, Μπόσκιζα και Πανόραμα Μενιδίου να βρίσκονται σε ετοιμότητα να εκκενώσουν σε περίπτωση που πλησιάσουν οι φλόγες τα σπίτια τους.

Αστυνομικοί είχαν σπεύσει από νωρίς στους Θρακομακεδόνες και χτυπούσαν τα κουδούνια στα σπίτια. Οι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν σε ένα συγκεκριμένο σημείο, περιμένοντας τις οδηγίες των Αρχών. Τα ξημερώματα εστάλη και μήνυμα από το 112 ώστε οι κάτοικοι να είναι σε ετοιμότητα.

Στο σημείο επιχειρούν 260 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 77 οχήματα, ενώ με το πρώτο φως της ημερας ξεκίνησαν να πραγματοποιούν ρίψεις νερού 6 αεροσκάφη και7 ελικόπτερα. Ταυτόχρονα επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις εθελοντών πυροσβεστών με πεζοπόρα τμήματα, δυνάμεις που έχει διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και η Ελληνική Αστυνομία, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Αττικής.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός, μιλώντας στο Mega, τόνισε- αναφερόμενος στην αναζωπύρωση που σημειώθηκε τα ξημερώματα στην Πάρνηθα- ότι παρατηρήθηκε το «φαινόμενο της καμινάδας» στην περιοχή, εξηγώντας ότι πρόκειται για «έκρηξη» φωτιάς με αποτέλεσμα οι φλόγες να φουντώσουν. Αυτή η «έκρηξη» σημειώθηκε σε χαράδρα στις 03:20 ενώ στην περιοχή οι καιρικές συνθήκες ήταν δυσμενείς και ο αέρας ήταν πολύ έντονος.

Επίσης, σχετικά με τους Θρακομακεδόνες, ο Γιάννης Αρτοποιός ξεκαθάρισε πως η φωτιά δεν έχει φτάσει στην περιοχή και δίνεται σκληρή μάχη για να μην συμβεί αυτό, προσθέτοντας πως αυτό που έχει γίνει, είναι να φτιαχτεί ζώνη ανάσχεσης ενώ έχει σταλεί και προειδοποιητικό μήνυμα στους κατοίκους.

Σχετικά Άρθρα