Οι εξελίξεις στα πύρινα μέτωπα: Καλύτερη η εικόνα στην Πάρνηθα αλλά με αναζωπυρώσεις σε δύσβατα σημεία – Δύσκολη κατάσταση σε Έβρο-Βοιωτία

 Οι εξελίξεις στα πύρινα μέτωπα: Καλύτερη η εικόνα στην Πάρνηθα αλλά με αναζωπυρώσεις σε δύσβατα σημεία – Δύσκολη κατάσταση σε Έβρο-Βοιωτία

Μάχη με τις φλόγες δίνεται για τρίτη ημέρα στο μέτωπο της Πάρνηθας, όπου λίγο μετά τις τρεις τα ξημερώματα της Πέμπτης (24/08) ξέσπασε μεγάλη αναζωπύρωση στην χαράδρα πάνω από το Μετόχι. Ως εκ τούτου, περίπου μία ώρα μετά εκκενώθηκε ο οικισμός της Αγίας Παρασκευής Αχαρνών και ζητήθηκε από τους κατοίκους σε Πανόραμα, Μπόσκιζα και Θρακομακεδόνες να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση, στο μέτωπο της Πάρνηθας έχουν σημειωθεί νέες αναζωπυρώσεις, κοντά στη Μονή Κλειστών και μάλιστα, σε δύσβατα σημεία.

Στο υπόλοιπο μέτωπο, η εικόνα είναι ελαφρώς καλύτερη, ενώ οι δυνάμεις που επιχειρούν παραμένουν ισχυρές.

Το πέρασμα της φωτιάς τις προηγούμενες ημέρες από τις ευρύτερες περιοχές, ήταν καταστροφικό. Σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες, τεράστιες καμένες εκτάσεις και ένα σκηνικό που δεν θυμίζει τίποτα πλέον αυτό που υπήρχε προ λίγων ημερών.

Παράλληλα, μέσα σε τρεις ώρες ξέσπασαν τρεις εστίες φωτιάς στον Αυλώνα, οι οποίες και αντιμετωπίστηκαν. Οι Αρχές προχώρησαν στην προσαγωγή δύο ατόμων , ως ύποπτοι για εμπρησμό.

Στον ένα προσαχθέντα βρέθηκαν, βαμβάκι, σπινθηριστής, κιάλια και φαίνεται να παρατηρούσε την περιοχή. Ενδέχεται εντός της ημέρας να συλληφθεί.

Στο Μενίδι συνελήφθησαν δύο 31χρονοι στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν 19 αναπτήρες και σπρέι.

Προηγήθηκε και σχετική ενημέρωση από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, ο οποίος εμφανίστηκε εμφανώς οργισμένος και τόνισε μεταξύ άλλων: “Αλητήριοι εμπρηστές, θα σας βρούμε”.

Μαίνεται για έκτη ημέρα η φωτιά στον Έβρο

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις δίνουν οι Πυροσβεστικές δυνάμεις στα μέτωπα του Έβρου, μέτωπα τα οποία καίνε για έκτη συνεχόμενη ημέρα και έχουν αφήσει πίσω τους τεράστιες καμένες εκτάσεις.

Στο επίκεντρο βρίσκεται ακόμη η πυρκαγιά στον οικισμό της Δαδιάς, αλλά και της Λεπτοκαρυάς, ενώ τα μέτωπα της Λευκίμμης και των Κοίλων έχουν σχεδόν ενωθεί μεταξύ τους.

Χαρακτηριστικά της κατάστασης είναι τα στοιχεία που εξέδωσε το σύστημα Copernicus, σύμφωνα με τα οποία, η πυρκαγιά στον Έβρο είναι από τις πιο καταστροφικές στην Ευρώπη.

Στις πυρκαγιές της Αλεξανδρούπολης, της Δαδιάς και της Ροδόπης επιχειρούν 295 πυροσβέστες με 85 οχήματα και 11 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και από αέρος 2 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα. Αντιμετωπίζονται πολλές αναζωπυρώσεις που έχουν δημιουργήσει μέτωπα πυρκαγιών κυρίως στις περιοχές Μελία, Κοίλα, Γρατινή, Χαμηλό, Βέλκιο και Μεστή γι’ αυτό και εκδόθηκαν μηνύματα από το 112 για την ασφαλή απομάκρυνση των κατοίκων αυτών των περιοχών.

Τις επίγειες δυνάμεις συνδράμουν πυροσβέστες με οχήματα από Ρουμανία, δυνάμεις που έχει διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, η Ελληνική Αστυνομία, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Παραμένει δύσκολη η κατάσταση και στη Βοιωτία

Δραματική παραμένει η κατάσταση στη Βοιωτία, με τα κυριότερα μέτωπα να μαίνονται στο Στείρι από Ελικώνα έως Στείρι και στην περιοχή της παραλίας Αγίου Νικολάου.

Μάλιστα, νωρίτερα υπήρξε και μεγάλη αναζωπύρωση στο μέτωπο στο Στείρι, με τις φλόγες να βρίσκονται πολύ κοντά στον δρόμο για το χωριό Κυριάκι.

Από το πέρασμα της φωτιάς προκλήθηκαν καταστροφές και εντός της ιστορικής μονής του Οσίου Λουκά που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της μεσοβυζαντινής τέχνης και αρχιτεκτονικής και περιλαμβάνεται στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Στο σημείο επιχειρούν 38 πυροσβέστες με 16 οχήματα, μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος και δύο ελικόπτερα.

Το Στείρι από χθες έχει εκκενωθεί προς Δίστομο, όπως επίσης η Ζάλτσα προς Κυριάκι, ενώ από τη νύχτα βρίσκονται σε ετοιμότητα για εκκένωση οι οικισμοί Περιστεράς και Αγίου Νικολάου.

Σχετικά Άρθρα