Γεβγκένι Πριγκόζιν: Η μυστηριώδης διαδρομή του αεροπλάνου και η αποστολή στην Αφρική – Το τέλος της Wagner

 Γεβγκένι Πριγκόζιν: Η μυστηριώδης διαδρομή του αεροπλάνου και η αποστολή στην Αφρική – Το τέλος της Wagner

Νεκρός κατά τη συντριβή του ιδιωτικού του αεροσκάφους είναι ο επικεφαλής της παραστρατιωτικής οργάνωσης Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, λίγες εβδομάδες μετά την ανταρσία που έκανε κατά της Μόσχας και η οποία σταμάτησε με τη διαμεσολάβηση του ηγέτη της Λευκορωσίας και στενού σύμμαχου του Πούτιν, Αλεξαντρ Λουκασένκο.

Όπως έγινε νωρίτερα γνωστό από το ρωσικό πρακτορείο TASS 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν το ιδιωτικό αεροσκάφος του συνετρίβη στη ρωσική περιοχή Τβερ, βορείως της Μόσχας. Στο αεροσκάφος τύπου Embraer, που είχε αναχωρήσει από τη Μόσχα με προορισμό την Αγία Πετρούπολη, επέβαιναν επτά επιβάτες και τριμελές πλήρωμα. Η ρωσική αρχή πολιτικής αεροπορίας ανακοίνωσε ότι στη λίστα των επιβατών υπήρχε το όνομα του Γεβγκένι Πριγκόζιν.

Στην ίδια λίστα ήταν κι ο στρατιωτικός διοικητής της Wagner – και θεωρούμενος «εγκέφαλος» – Dmitryi Utkin.

Με τις φήμες για την τύχη του να οργιάζουν και σωσίες του να εμφανίζονται αντ’ αυτού (ο Πριγκόζιν είχε ένα κομμένο δάχτυλο από το οποίο τον ξεχώριζαν οι εμπειρότεροι) η τελευταία του εμφάνιση του Γεβγκένι Πριγκόζιν φαίνεται πως ήταν στην Αφρική. Εκεί είναι γυρισμένο και το τελευταίο βίντεο που δημοσιεύθηκε σε κανάλια της Wagner στο Telegram.

Φορώντας στολή παραλλαγής και κρατώντας ένα πολεμικό τυφέκιο στα χέρια του, ο (κατά τα φαινόμενα) 62χρονος επικεφαλής της μισθοφορικής ομάδας, δηλώνει ότι είναι στην Αφρική «όπου οι θερμοκρασίες ξεπερνούν τους 50 βαθμούς Κελσίου», λέει ότι η Wagner διενεργεί εκεί «αναγνωριστικές επιχειρήσεις» και ότι προσπαθεί να κάνει «τη Ρωσία ακόμα μεγαλύτερη σε όλες τις ηπείρους και την Αφρική πιο ελεύθερη».

Ο Πριγκόζιν φαίνεται να λέει στο βίντεο ότι η Wagner στρατολογεί νέα μέλη και «εκπληρώνει αποστολές».

Επιστροφή στο αεροσκάφος του Πριγκόζιν. Η «παρακολούθηση» του τζετ που είναι «χρεωμένο» στη Wagner έδειχνε ότι ο Ρώσος βρισκόταν στην πρωτεύουσα του Μαλί, Μπαμάκο. Και σε αυτό το συμπέρασμα, οδηγούσαν, εκτός από το βίντεο και οι φωτογραφίες που είχαν διαρρεύσει από τις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες.

Η αλήθεια είναι ότι με τις εντάσεις στη “Μαύρη Ήπειρο” να βρίσκονται σε μια κορύφωση, οι αναφορές ότι άνδρες της Wagner πολεμούν σε διάφορα μέτωπα της Αφρικής (έχει κατηγορηθεί για σφαγές τα τελευταία χρόνια στο Μαλί, στο Σαχέλ και την κεντρική Αφρική) ήταν πολλές. Άλλωστε και ο Πούτιν είχε διαβεβαιώσει τους συμμάχους του, ακόμα και μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά το οποίο είχε αποκαλέσει «προδότη» τον Πριγκόζιν (υποσχόμενος σκληρή τιμωρία) ότι η Wagner θα συνεχίσει να δρα σε όλη την ήπειρο.

Όλο αυτό, βόλευε και τον Πριγκόζιν, ο οποίος ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, “πλάσαρε” ένα προφίλ του “υποστηρικτή των πολλών, των χαμηλότερων τάξεων, των αδυνάμων”…

Πηγή της Wagner επιβεβαιώνει τον θάνατο αλλά κατηγορεί τη Μόσχα πως έριξε το τζετ

«Ο επικεφαλής της Ομάδας Βάγκνερ, ήρωας της Ρωσίας, ένας αληθινός πατριώτης, ο Γεβγκένι Βικτόροβιτς Πριγκόζιν, σκοτώθηκε ως αποτέλεσμα ενεργειών προδοτών στη Ρωσία», αναφέρει ανάρτηση του «Grey Zone», λογαριασμού στην πλατφόρμα Telegram ο οποίος πρόσκειται στη Wagner και δημοσίευε κατά καιρούς βιντεοσκοπημένα μηνύματα του αρχηγού της εταιρίας μισθοφόρων.

«Ακόμη και στην κόλαση θα είναι ο καλύτερος! Ζήτω η Ρωσία!», καταλήγει η σχετική ανάρτηση που συνοδεύεται από φωτογραφία του Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο οποίος φέρεται να ήταν μεταξύ των 10 επιβαινόντων σε αεροσκάφος που συνετρίβη νωρίτερα σήμερα στην περιφέρεια Τβερ, βόρεια της Μόσχας.

Χάρτης: Η διαδρομή πτήσης του αεροπλάνου που πιστεύεται ότι μετέφερε τον Prigozhin

XARTIS-PRIGHOZIN-1

Το αεροσκάφος Embraer συνετρίβη στην περιοχή Τβερ ενώ πετούσε μεταξύ Μόσχας και Αγίας Πετρούπολης. Βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο φαίνεται ότι έδειχνε το μικρό αεροσκάφος να ακολουθεί ένα σύννεφο καπνού πριν προσκρούσει στο έδαφος και ξεσπάσει στις φλόγες.

Τα αίτια της συντριβής δεν ήταν άμεσα σαφή, αλλά η μακροχρόνια διαμάχη του Πριγκόζιν με τον ρωσικό στρατό και η ένοπλη εξέγερση της οποίας ηγήθηκε τον Ιούνιο θα έδιναν άφθονο κίνητρο στο ρωσικό κράτος για εκδίκηση, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Guardian.

telegram-12

Σχετικά Άρθρα