Reuters/Αμερικάνοι αξιωματούχοι: Ανοιχτό το ενδεχόμενο το αεροπλάνο του Πριγκόζιν να χτυπήθηκε από ρωσικό πύραυλο

 Reuters/Αμερικάνοι αξιωματούχοι: Ανοιχτό το ενδεχόμενο το αεροπλάνο του Πριγκόζιν να χτυπήθηκε από ρωσικό πύραυλο

Μία σειρά από θεωρίες και σενάρια έχουν στο «μικροσκόπιο» τους οι ΗΠΑ σχετικά με τα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους που μετέφερε τον αρχηγό της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν. Ανάμεσα σε αυτά είναι και το ενδεχόμενο κατάρριψης του αεροσκάφους από πύραυλο εδάφους – αέρος, όπως δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι στο Reuters σήμερα, Πέμπτη (24/8). Υπενθυμίζεται ότι οι ρωσικές αεροπορικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ο Πριγκόζιν, το δεξί του χέρι Ντμίτρι Ούτκιν και άλλα οκτώ άτομα επέβαιναν στο ιδιωτικό αεροσκάφος που συνετρίβη χωρίς επιζώντες βόρεια της Μόσχας χθες, Τετάρτη.

Δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι, μιλώντας στο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσαν ότι πιθανότατα επρόκειτο για πύραυλο εδάφους-αέρος που προερχόταν από το εσωτερικό της Ρωσίας.

Οι αξιωματούχοι τόνισαν ότι οι πληροφορίες ήταν ακόμη προκαταρκτικές και υπό εξέταση, και δεν απέκλεισαν μια αλλαγή στην αξιολόγηση.

Από την πλευρά της, η Wall Street Journal παρέθεσε σήμερα μια διαφορετική θεωρία: Ότι μια βόμβα στο αεροσκάφος ή κάποια άλλη δολιοφθορά προκάλεσε τη συντριβή.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, δεν είναι ασυνήθιστο να υπάρχουν ανταγωνιστικές, ακόμη και αντιφατικές, απόψεις και πληροφορίες στην κυβέρνηση των ΗΠΑ μετά τα μεγάλα διεθνή γεγονότα.

Ένας τρίτος Αμερικανός αξιωματούχος είπε στο Reuters ότι υπάρχουν πολλές θεωρίες και δεν έχει καταλήξει σε οριστικό συμπέρασμα.

Το αεροσκάφος τύπου Embraer που συνετρίβη στη Ρωσία είχε καταγράψει μόνο ένα ατύχημα σε περισσότερα από 20 χρόνια υπηρεσίας και αυτό δεν σχετιζόταν με μηχανική βλάβη.

Ο Πριγκόζιν και μια ρωσική εταιρεία που ήλεγχε, κατηγορήθηκαν το 2018 ότι χρηματοδότησαν μια επιχείρηση προπαγάνδας για ανάμειξη στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ του 2016 για να την επηρεάσουν υπέρ του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου Ντόναλντ Τραμπ και να απαξιώσουν την αντίπαλό του, Χίλαρι Κλίντον.

Πρώτη δήλωση Πούτιν μετά τη συντριβή του αεροσκάφους του Πριγκόζιν

Σήμερα, Πέμπτη ο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προχώρησε στην πρώτη του δήλωση μετά το χθεσινό αεροπορικό δυστύχημα στη Ρωσία.

Εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες όσων έχασαν τη ζωή τους στη συντριβή, ο Πούτιν είπε είναι απαραίτητο να περιμένουμε τα αποτελέσματα της επίσημης έρευνας, τα οποία «θα πάρουν καιρό», όπως είπε.

Στη συνέχεια, ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε στον Πριγκόζιν χαρακτηρίζοντάς τον ως έναν «δύσκολο άνθρωπο» αλλά «ταλαντούχο επιχειρηματία».

«Από όσο γνωρίζω, ο Πριγκόζιν μόλις χθες επέστρεψε από την Αφρική. Συνάντησε ορισμένα επίσημα πρόσωπα εκεί», είπε ο Πούτιν.

«Γνωρίζω τον Πριγκόζιν εδώ και πολύ καιρό, από τις αρχές της δεκαετίας του 1990», είπε ο Ρώσος πρόεδρος για τον άνθρωπο που κάποτε ήταν γνωστός ως ο «σεφ του Πούτιν», λόγω των προσοδοφόρων συμβολαίων που είχε για να προμηθεύει φαγητό στο Κρεμλίνο.

Σε μια προφανή αναφορά στην ανταρσία της Wagner τον περασμένο Ιούνιο, ο Πούτιν είπε: «Ήταν ένα άτομο με περίπλοκη μοίρα, έκανε σοβαρά λάθη στη ζωή, αλλά επίσης προσπάθησε να επιτύχει τα απαραίτητα αποτελέσματα – τόσο για τον εαυτό του όσο και για τον κοινό σκοπό, όπως αυτούς τους τελευταίους μήνες».

Ενώ την απεικονίζει ως μια καθαρά ιδιωτική εμπορική επιχείρηση, το Κρεμλίνο χρησιμοποίησε την ομάδα Wagner για να επεκτείνει τη ρωσική επιρροή στην ήπειρο, σε ανταγωνισμό με δυτικές δυνάμεις, όπως η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Το πρώτο σχόλιο του Μπάιντεν για τον θάνατο του Πριγκόζιν

Η συντριβή σημειώθηκε δύο μήνες μετά την ημέρα που ο Πριγκόζιν και οι μισθοφόροι της Wagner οργάνωσαν μια ανταρσία κατά την οποία πήραν τον έλεγχο μιας νότιας ρωσικής πόλης και ξεκίνησαν πορεία προς τη Μόσχα, καταρρίπτοντας ορισμένα αεροσκάφη της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας και σκοτώνοντας τους πιλότους τους.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες, Τετάρτη ότι δεν εκπλήσσεται από τις αναφορές ότι ο Πριγκόζιν σκοτώθηκε, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχουν πολλά που συμβαίνουν στη Ρωσία πίσω από τα οποία να μην κρύβεται ο Πούτιν».

Σχετικά Άρθρα