Πάρνηθα/Δραματικές στιγμές: Σε δύο μέτωπα η φωτιά, απειλεί σπίτια στο Μενίδι – Εκκενώνονται Αγία Παρασκευή και Καποτά

 Πάρνηθα/Δραματικές στιγμές: Σε δύο μέτωπα η φωτιά, απειλεί σπίτια στο Μενίδι – Εκκενώνονται Αγία Παρασκευή και Καποτά

Eφιαλτική νύχτα για τη χώρα με πύρινα μέτωπα σε Αλεξανδρούπολη,Ροδόπη, Καβάλα, Βοιωτία και σε πολλές περιοχές. Στην Αττική η φωτιά έφτασε τη νύχτα στους πρόποδες της Πάρνηθας, όπου πλέον υπάρχει μεγάλη αγωνία για την κατεύθυνσή της και δίνεται μεγάλη μάχη ώστε να μην περάσει στον Εθνικό Δρυμό. Μάλιστα, τις πρώτες πρωινές ώρες η φωτιά επεκτάθηκε και στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου, ενώ λίγο πριν τις 11 δόθηκε εντολή εκκένωσης για Αγία Παρασκευή και Καποτά.

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν οι εναέριες ρίψεις στην πυρκαγιά.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία μέχρι αυτή την ώρα επιχειρούν 202 πυροσβέστες με 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 65 οχήματα, 2 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα, ενώ κινητοποιήθηκαν 5 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.

Τη νύχτα επιχειρούσαν 164 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 62 οχήματα, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας θα συνδράμουν και οι εναέριες δυνάμεις, ώστε να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς, χωρίς ωστόσο οι άνεμοι να ευνοούν.

Στο έργο της κατάσβεσης συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού και των ΟΤΑ.

Νωρίτερα την Τρίτη είχαν εκκενωθεί οι περιοχές Άνω Λιοσίων, Πανοράματος, Γεννηματά και Κανάλα με μήνυμα από το 112.

Η πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι της Τρίτης κοντά στην ιστορική Μονή Κλειστών και λόγω των δυνατών ανέμων υπήρξε άμεση κινητοποίηση πυροσβεστικής και αστυνομίας για να απεγκλωβίσουν τις μοναχές και τον κόσμο από το μοναστήρι.

Νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Σε νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη περιοχή της Φυλής προχώρησε η αστυνομία λόγω πυρκαγιάς σε εξέλιξη.

Διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων:

-Από τη συμβολή των οδών Πάρνηθος και Μποσκίζα,

-Από τη συμβολή των οδών Πάρνηθος και Αγίας Παρασκευής,

-Από τη συμβολή των οδών Φιλίας των Λαών και Γαλήνης,

-Από τη συμβολή των οδών Φιλίας των Λαών και Θράκης στις περιοχές των Θρακομακεδόνων και των Αχαρνών.

Συνεχίζει να ισχύει η διακοπή της κυκλοφορίας:

-Από τη συμβολή των οδών Αγίου Διονυσίου και Ελευθερίου Βενιζέλου,

-Στη λεωφόρο Φυλής και 25ης Μαρτίου,

-Στη λεωφόρο Φυλής από το ύψος του κυκλικού κόμβου πριν την Παναγιά Κανάλα,

-Από την συμβολή των οδών Αγίου Κυπριανού και Θρασυβούλου,

-Από την πλατεία Φυλής,

-Από την Toyota (λόφος Κύριλλου),

-Από το εστιατόριο «Χρυσό Βαρέλι».

Στην Αλεξανδρούπολη, σοκ προκάλεσε ο εντοπισμός 18 απανθρακωμένων ανθρώπων σε δασική περιοχή έξω από το χωριό Άβαντας. Εκτιμάται ότι πρόκειται για μετανάστες. Σύμφωνα με τον αρμόδιο ιατροδικαστή μεταξύ των νεκρών είναι δύο παιδάκια. Να σημειωθεί ότι τις τελευταίες μέρες κυκλοφορούν από ακροδεξιούς κύκλους ότι για τις φωτιές ευθύνονται οι μετανάστες που περνούν τα σύνορα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, που μόνο οργή και έντονο προβληματισμό προκαλεί, το βίντεο ενός φασίστα στον Έβρο, ο οποίος αιχμαλωτίζει μετανάστες και καλεί σε πογκρόμ.

Οι οικισμοί της Πλάκας, ο πρώην οικισμός της Αμφιθέας, Πυλαία-Κοίλα, τα Δίκελλα, η Μεσημβρία είναι τα μέτωπα της τέταρτης ημέρας. Το μεγαλύτερο μέτωπο είναι εντός του πευκοδάσους της Κίρκης, είναι σε εξέλιξη και κινείται είτε νότια, είτε δυτικά προς τη Συκορράχη. Στην Κίρκη η φωτιά προέκυψε από τα πλευρά της κύριας πυρκαγιάς που ερχόταν από τη Δαδιά και την Αισύμη και ο οικισμός απειλείται άμεσα.

Στις 22.38 ήχησε ξανά το 112 για να εκκενωθούν τα χωριά Πέραμα, Ατάρνη, Πετρωτά και Μαρώνεια. Οι κάτοικοι κλήθηκαν να κατευθυνθούν προς την Κομοτηνή.

Επίσης, σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής αντιμετωπίζονται πυρκαγιές σε Βοιωτία, «Μοσχοπόδι» Θήβας, Αγία Σοφία Αρκαδίας, Κρυονέρι Ναυπακτίας, Πρόδρομος Βοιωτίας, Ταρσό Λειβαδιάς, στην περιοχή Προφήτης Ηλίας στα Ψαχνά Ευβοίας, στο Διαλεκτό Καβάλας, στην ‘Ανω Δροσίνη και στο Μίσχο Ροδόπης, στην οποία εκκενώθηκαν και οικισμοί.

Μήνυμα του 112 στους κατοίκους των περιοχών Χαμηλό και Βέλκιο Ροδόπης

Προειδοποιητικό μήνυμα του 112 εστάλη στους κατοίκους σε Χαμηλό και Βέλκιο Ροδόπης προκειμένου να παραμείνουν σε ετοιμότητα και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών λόγω δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ειδικότερα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Χαμηλό και Βέλκιο Ροδόπης παραμείνετε σε ετοιμότητα. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών».

Καβάλα

Πυροσβέστες, εθελοντές, πεζοπόρα τμήματα και Αστυνομία βρίσκονται σε επιφυλακή, ενώ αναμένεται ακόμη ένα δύσκολο βράδυ για όσους θα δώσουν «μάχη» με τη φωτιά. Στο σημείο πνέουν βόρειοι άνεμοι μέτριας έντασης. Δύο μέτωπα υπάρχουν στον Άγιο Κοσμά, ενώ νωρίτερα υπήρξε μικρή αναζωπύρωση στην Αβραμυλιά. 

Σαμοθράκη

Στη Σαμοθράκη η κατάσταση είναι καλύτερη καθώς σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση η φωτιά έχει τεθεί υπό έλεγχο.

Πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στον Γαλατά Ναυπακτίας

Πυρκαγιά έχει ξεσπάσει σε αγροτοδασική έκταση στον Γαλατά Αιτωλοακαρνανίας. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά εκδηλώθηκε νοτιοδυτικά του Γαλατά Ναυπακτίας και καίει καλαμιές και γεωργικές εκτάσεις. Στο σημείο επιχειρούν 35 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος και 13 οχήματα.

Στον Ασπρόπυργο η φωτιά δεν έχει σβήσει με τις εστίες να είναι διάσπαρτες. Συνολικά επιχειρούν 78 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων, 30 οχήματα ενώ από αέρος επιχειρούν 5 ελικόπτερα και 2 αεροσκάφη.

Στην Αιτωλοακαρνανία η εικόνα από το μέτωπο είναι καλύτερη και στον Γαλατά και στο Κρυονέρι, ενώ μέχρι στιγμής δεν επιχειρούν εναέρια μέσα.

Στη Θήβα, η φωτιά στο Μοσχοπόδι και στην Υλίκη η εικόνα είναι καλύτερη, ενώ μέχρι στιγμής δεν επιχειρούν εναέριες δυνάμεις.

Σχετικά Άρθρα