Στη Βουλή το θέμα των ανεξέλεγκτων πυρκαγιών – Κυβέρνηση: “Η αντιπολίτευση προσπαθεί να αποκομίσει πολιτικά οφέλη”

 Στη Βουλή το θέμα των ανεξέλεγκτων πυρκαγιών – Κυβέρνηση: “Η αντιπολίτευση προσπαθεί να αποκομίσει πολιτικά οφέλη”

Αντιμέτωπη με τα πύρινα μέτωπα σε όλη την χώρα αλλά και με τα πυρά της αντιπολίτευσης για τις ανεξέλικτες πυρκαγιές, βρίσκεται η κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός σήκωσε το γάντι που του πέταξε η αξιωματική αντιπολίτευση και ανακοίνωσε μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη πως θα διεξαχθεί προ ημερησίας συζήτηση στην Βουλή, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για το θέμα των πυρκαγιών.

Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «την ώρα της μάχης, δεν υπάρχει χώρος για στείρα αντιπαράθεση και κομματικό “ακτιβισμό” προσθέτοντας πως θα έρθει η ώρα του απολογισμού. 

  • «Σε κάθε περίπτωση, η συντεταγμένη ελληνική πολιτεία, μέσω των αρμοδίων αρχών, προβαίνει σε όλες τις δέουσες ενέργειες για τη διερεύνηση των αιτιών πρόκλησης των πυρκαγιών και εξετάζει κάθε καταγγελία», τόνισε ο Π. Μαρινάκης. 

Απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για τα περί ανικανότητας του επιτελικού κράτους, κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν πως “η αντιπολίτευση προσπαθεί να αποκομμίσει πολιτικά οφέλη”. Παράλληλα, τονίζουν πως “σε τέτοιες ακραίες καταστάσεις τον πρώτο μέλημα της κυβέρνησης είναι η προστασία της ανθρωπινής ζωής, της περιουσίας και του φυσικού περιβάλλοντος”. 

  • Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε χθες πως “η αντιπολίτευση εργαλειοποιεί κάθε πιθανό και απίθανο λόγο. Ακόμα κι αν ένα φαινόμενο συμβαίνει σε όλο τον κόσμο προσπαθεί να βρει οπουδήποτε οφέλη και κατηγορεί τους πάντες για τα πάντα”. 

Το όλο σκηνικό προκαλεί προβληματισμό στις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας και έχει θέσει επι ποδός όλο τον κρατικό μηχανισμό.

Σχετικά με τα πολλαπλά πύρινα μέτωπα, απο την κυβέρνηση τονίζουν πως φέτος ο κρατικός μηχανισμός διαθέτει περισσότερα μέσα σε όλα τα επίπεδα.

  • Σημειώνουν χαρακτηριστικά πως η συνολική δύναμη δασοπυρόσβεσης για το 2023 ανέρχεται σε 16.080 Πυροσβέστες, 11.260 μόνιμοι, 2.390 πυροσβέστες πενταετούς υπηρεσίας και 2.430 εποχικοί πυροσβέστες. Και επιπλέον ​500 πυροσβέστες των Ε.ΜΟ.Δ.Ε. (δασοκομάντος). Φέτος υπάρχουν ​4.185 εθελοντές  πυροσβέστες έναντι 3.410 το 2022. Μάλιτα, από το 2021 έχει διπλασιαστεί ο αριθμός των εθελοντών Πυροσβεστών ενταγμένων στον επιχειρησιακό σχεδιασμό. Μέχρι σήμερα το σύνολο των Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας που έχουν ενταχθεί στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του Πυροσβεστικού Σώματος ανέρχεται σε 5.382 Εθελοντές & περισσότερες από 470 Εθελοντικές Οργανώσεις.

Συνολικός στόλος οχημάτων για το 2023 είναι 3.654 οχήματα ενώ το 2022 ο συνολικός στόλος οχημάτων ανερχόταν σε 3.410 οχήματα. Πιο συγκεκριμένα, φέτος διαθέτουμε ​2.079 πυροσβεστικά οχήματα, ​1.345 οχήματα υποστήριξης και 230 οχήματα ειδικού σκοπού. 

Σχετικά Άρθρα