Αποζημιώσεις για τις πυρκαγιές Ιουλίου – Εκδόθηκε η ΚΥΑ

 Αποζημιώσεις για τις πυρκαγιές Ιουλίου – Εκδόθηκε η ΚΥΑ

Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την οριοθέτηση των πληγεισών περιοχών και τη χορήγηση στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση των ζημιών των κτηρίων από τις πυρκαγιές του Ιουλίου 2023 που εκδηλώθηκαν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, εξέδωσε το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, βάσει των αυτοψιών που διενεργήθηκαν στα πληγέντα κτήρια από τη γενική διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΓΔΑΕΦΚ).

Με την απόφαση αυτή οριοθετούνται ως πυρόπληκτες οι κάτωθι περιοχές:

  • Στο Δήμο Σαρωνικού της ΠΕ Ανατολικής Αττικής οι Δημοτικές Κοινότητες Καλυβίων Θορικού της Δημοτικής Ενότητας Καλυβίων Θορικού, Κουβαρά της Δημοτικής Ενότητας Κουβαρά και Σαρωνίδος της Δημοτικής Ενότητας Σαρωνίδος.
  • Στο Δήμο Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων της ΠΕ Κορινθίας οι Δημοτικές Κοινότητες Αγίων Θεοδώρων της Δημοτικής Ενότητας Αγίων Θεοδώρων, και Ισθμίας και Λουτρακίου Περαχώρας της Δημοτικής Ενότητας Λουτρακίου Περαχώρας.
  • Στο Δήμο Ελευσίνας της ΠΕ Δυτικής Αττικής η Δημοτική Κοινότητα Ελευσίνος της Δημοτικής Ενότητας Ελευσίνος.
  • Στο Δήμο Μάνδρας – Ειδυλλίας της ΠΕ Δυτικής Αττικής η Δημοτική Κοινότητα Μάνδρας της Δημοτικής Ενότητας Μάνδρας.
  • Στο Δήμο Μεγαρεών της ΠΕ Δυτικής Αττικής η Δημοτική Κοινότητα Μεγαρέων της Δημοτικής Ενότητας Μεγαρέων.
  • Στο Δήμο Ρόδου της ΠΕ Ρόδου οι Δημοτικές Κοινότητας Λάρδου και Λαέρμων της Δημοτικής Ενότητας Λινδίων, και Ασκληπιείου και Γενναδίου της Δημοτικής Ενότητας Νότιας Ρόδου.
  • Στο Δήμο Τανάγρας της ΠΕ Βοιωτίας η Δημοτική Κοινότητα Στεφάνης της Δημοτικής Ενότητας Δερβενοχωρίων.
  • Στο Δήμο Βόρειας Κέρκυρας της ΠΕ Κέρκυρας οι Δημοτικές Κοινότητες Λαυκίου, Λουτσών και Περιθείας της Δημοτικής Ενότητας Θιναλίου.
  • Στο Δήμο Αιγιαλείας της ΠΕ Αχαΐας η Δημοτική Κοινότητα Ελαιώνος της Δημοτικής Ενότητας Διακοπτού.
  • Στο Δήμο Λαμιέων της ΠΕ Φθιώτιδας η Δημοτική Κοινότητα Λαμιέων της Δημοτικής Ενότητας Λαμιέων.
  • Στο Δήμο Αλμυρού της ΠΕ Μαγνησίας οι Δημοτικές Κοινότητες Πλατάνου και Αλμυρού της Δημοτικής Ενότητας Αλμυρού.
  • Στο Δήμο Βόλου της ΠΕ Μαγνησίας οι Δημοτικές Κοινότητες Σέσκλου της Δημοτικής Ενότητας Αισωνίας, και Νέας Αγχιάλου και Μικροθηβών της Δημοτικής Ενότητας Νέας Αγχιάλου.
  • Στο Δήμο Ρήγα Φεραίου της ΠΕ Μαγνησίας οι Δημοτικές Κοινότητες Βελεστίνου και Αγίου Γεωργίου Φερών της Δημοτικής Ενότητας Φερών.

Στην εν λόγω ΚΥΑ προβλέπεται η χορήγηση στεγαστικής συνδρομής για την επισκευή / ανακατασκευή κτηρίων κάθε χρήσης (κατοικίες κύριες και δευτερεύουσες, επαγγελματικά, αποθήκες κ.λπ.). Η χορηγούμενη στεγαστική συνδρομή αποτελείται από δωρεάν κρατική αρωγή (80%) και από άτοκο δάνειο (20%) με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Επίσης, προβλέπεται ότι σε περίπτωση που στον ίδιο ιδιοκτήτη ανήκαν περισσότερες της μιας πληγείσες ιδιοκτησίες με συνολικό εμβαδόν μεγαλύτερο των 150 τ.μ., χορηγείται δωρεάν κρατική αρωγή για όλες τις ιδιοκτησίες και μέχρι εμβαδόν 150 τ.μ., ενώ για τα υπόλοιπα τ.μ. των ιδιοκτησιών χορηγείται άτοκο δάνειο.

Αναφορικά με τις τιμές της χορηγούμενης στεγαστικής συνδρομής, στην περίπτωση της ανακατασκευής κυμαίνονται ανάλογα με τη χρήση του πληγέντος κτηρίου. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στην περίπτωση πληγέντος κτηρίου με χρήση κατοικίας, όταν η νέα κατοικία κατασκευάζεται με φέροντα οργανισμό από οπλισμένο σκυρόδεμα και περιμετρική τοιχοποιία πλήρωσης από οπτοπλινθοδομή ή λιθοδομή ή με φέροντα οργανισμό τοιχοποιίας από οπτοπλινθοδομή ή λιθοδομή χορηγείται στεγαστική συνδρομή 1.000 ευρώ ανά τ.μ. πληγέντος κτηρίου. Όταν ο ιδιοκτήτης προβεί στην κατασκευή κατοικίας εδραζόμενης σε θεμελίωση από οπλισμένο σκυρόδεμα, σταθερά συνδεδεμένη με αυτήν και αα) με σύμμικτο φέροντα οργανισμό (με φέροντα στοιχεία μεταλλικά και από οπλισμένο σκυρόδεμα) και περιμετρική τοιχοποιία πλήρωσης από οπτοπλινθοδομή ή αβ) προκατασκευασμένη κατοικία εξ’ ολοκλήρου από οπλισμένο σκυρόδεμα, χορηγείται στεγαστική συνδρομή 800 ευρώ ανά τ.μ. πληγέντος κτηρίου.

Στην περίπτωση της επισκευής, το ανώτατο όριο της στεγαστικής συνδρομής για την επισκευή φερόντων στοιχείων του πληγέντος κτηρίου ορίστηκε σε 300 ευρώ ανά τ.μ. και το ανώτατο όριο της στεγαστικής συνδρομής για την επισκευή μη φερόντων στοιχείων αυξήθηκε σε σχέση με προγενέστερες πυρκαγιές και ορίστηκε σε 200 ευρώ ανά τ.μ. Οι εν λόγω τιμές ισχύουν για την επισκευή πληγέντων κτηρίων κάθε χρήσης.

Σχετικά Άρθρα