Ξεφεύγει η κατάσταση στη Φυλή: Ανεβαίνει προς Πάρνηθα η φωτιά – Μήνυμα 112 για εκκένωση προς Μενίδι – Καμένα σπίτια στη Χασιά (εικόνες, vid)

 Ξεφεύγει η κατάσταση στη Φυλή: Ανεβαίνει προς Πάρνηθα η φωτιά – Μήνυμα 112 για εκκένωση προς Μενίδι – Καμένα σπίτια στη Χασιά (εικόνες, vid)

Ανεξέλεγκτη είναι η φωτιά που καίει από το μεσημέρι της Τρίτης (22/8) στη Φυλή. Έπειτα από μηνύματα του 112, εκκενώνονται τα Άνω Λιόσια και οι οικισμοί Γεννηματά και Κανάλα, με τους κατοίκους να καλούνται να κινηθούν νότια, καθώς το μέτωπο της πυρκαγιάς που ξεκίνησε πλησίον της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Κλειστών, έχει φτάσει στον οικιστικό ιστό και καίγονται σπίτια.

Παράλληλα λίγο μετά τις 19:20 εστάλη μήνυμα στους κατοίκους του οικισμού Άγιου Ιωάννη Ντάρδιζα να εκκενώσουν προς το Μενίδι, ενώ την ίδια στιγμή στα Άνω Λιόσια, βρίσκεται σε εξέλιξη η επιχείρηση απομάκρυνσης κατοίκων από τα σπίτια τους.

«Η πολύπαθη Παρνήθα δυστυχώς καίγεται ξανά, σπίτια κάηκαν, δεν έχουμε ρεύμα»

Συγκινημένη η κ. Καλλιόπη Δηλαβεράκη – Πρ. ΕΠΟΣ (Ελληνικός Πολιτιστικός Ορειβατικός Σύλλογος Φυλής) μίλησε στην ΕΡΤ για την κόλαση φωτιάς στην Φυλή.

«Η πολύπαθη Πάρνηθα, που το 2006 νομίζαμε ότι γλύτωσε, τώρα ξανά δυστυχώς καίγεται. Δεν ξέρω τι άλλο να πω. Έχουμε φύγει από τα σπίτια μας, δεν έχουμε ρεύμα, δεν έχουμε ίντερνετ. Ελπίζουμε να σταματήσουν οι άνεμοι για να σταματήσει αυτό το κακό» είπε με τρεμάμενη φωνή στην εκπομπή «ERTNEWS UPDATE».

Ακόμα ανέφερε ότι σπίτια κάηκαν. «Η εικόνα δυστυχώς είναι τραγική. Η φωτιά κύκλωσε τη Φυλή το πρωί» είπε και μίλησε για εμπρησμό. «Ξέρουμε ότι κάποια σπίτια κάηκαν. Έχουμε φύγει από την περιοχή μας. Είμαι σε ένα σημείο που δυστυχώς βλέπω την Πάρνηθα αυτή τη στιγμή να καίγεται. Ανηφορίζει ο καπνός και η φωτιά προς την κορυφή Κεραμίδι είναι η πρώτη κορυφή προς τη μεριά της Φυλής. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα μπορέσει η Πυροσβεστική να τη σταματήσει με όποιο τρόπο μπορέσει να χρησιμοποιήσει, γιατί ακόμη είναι πολύ δυνατή. Το σύννεφο του καπνού τεράστιο. Μεγάλη τραγωδία δεν υπάρχουν λόγια», κατέληξε.

Στη Χασιά έχουν καεί ήδη σπίτια σε ψηλά σημεία, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, κάτοικοι απομακρύνονται από τα σπίτια τους κοντά στο στρατόπεδο «Καποτά».

Έκλεισε το Αθλητικό κέντρο στο Ολυμπιακό Χωριό

Την ίδια ώρα, το Εθνικό Αθλητικό Προπονητικό Κέντρο του Ολυμπιακού Χωριού, για λόγους ασφαλείας κλείνει τις πύλες του και απαγορεύει την πρόσβαση στο κοινό. Δίπλα από το προπονητικό κέντρο υπάρχει δασική έκταση και ο κίνδυνος είναι ορατός, γι’ αυτό και από την διοίκηση αποφασίστηκε να απαγορευτεί η είσοδος σε όλους.

Εικόνα από το Μενίδι, από την πίσω πλευρά της Πάρνηθας

Εικόνα της φωτιάς από το κέντρο του Μενιδίου

Στο Δημαρχείο Άνω Λιοσίων όσοι έχουν ανάγκη φιλοξενίας λόγω της φωτιάς στη Φυλή

Το Δημαρχείο Άνω Λιοσίων οργανώνεται από τη δημοτική Αρχή, προκειμένου να εξυπηρετηθούν κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι έχουν ανάγκη φιλοξενίας λόγω της φωτιάς. Όπως ανακοίνωσε ο Δήμος Φυλής, έχει οργανωθεί ομάδα για να υποδέχεται όσους έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους λόγω της εκκένωσης και δεν έχουν πού να πάνε.

«Παρακαλούνται οι κάτοικοι της Φυλής που λόγω της εκκένωσης έχουν ανάγκη φιλοξενίας, να μεταβαίνουν στο Δημαρχείο Άνω Λιοσίων, όπου έχει οργανωθεί ομάδα υποδοχής», αναφέρει συγκεκριμένα η σχετική ανακοίνωση του δήμου.

Μεγάλη αναζωπύρωση στη Χασιά

Μεγάλη αναζωπύρωση σημειώνεται στην περιοχή της Χασιάς. Η πυρκαγιά ξεκίνησε από νωρίς κοντά στη Μονή Κλειστών, με το μοναστήρι να εκκενώνεται έπειτα από μεγάλη και δύσκολη επιχείρηση, ωστόσο, γρήγορα ξέφυγε από τον έλεγχο.

Το αποτέλεσμα ήταν να καούν σπίτια στη Χασιά με τους κατοίκους της περιοχής να μάχονται με κάθε μέσο που είχαν στη διάθεσή τους προκειμένου να σώσουν τις περιουσίες τους. Μέσα σε μία ώρα -από τις 15:00 έως και τις 16:00- εστάλησαν δύο μηνύματα από το 112. Πλέον, το πύρινο μέτωπο κατευθύνεται προς την Πάρνηθα.

filis__1__2
Filis22

Δραματική ήταν η έκκληση του δημάρχου Φυλής, Χρήστου Παππού, που ζητούσε «επειγόντως εναέρια μέσα». Στη μάχη της κατάσβεσης έχουν ριχτεί 164 πυροσβέστες, τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 28 υδροφόρες, ενώ από αέρος πραγματοποιούν και εκ περιτροπής πραγματοποιούν ρίψεις εννέα αεροσκάφη και δέκα ελικόπτερα.

Η Τροχαία έχει θέσει σε ισχύ έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Ειδικότερα, στις 18:30, είχε διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Φυλής και 25ης Μαρτίου. Παράλληλα αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία από τη Φυλής και Θρασυβούλου, από τη συμβολή της Φυλής με την Περιφερειακή Αγίου Κυπριανού και από τη Φυλής και Σκαλκώτα.

thrasivoulou-fulis__2_
monh-agiou-kuprianou_MK
monh-agiou-kuprianou__2_
monh-agiou-kuprianou__1_
thrasivoulou-fulis__1_

Εν τω μεταξύ, η ατμόσφαιρα στο Λεκανοπέδιο της Αττικής είναι αποπνικτική, καθώς ο αττικός ουρανός έχει γεμίσει από σύννεφα καπνού. 

Νωρίτερα, εστάλη μήνυμα μέσω του «112» για την εκκένωση της Φυλής, με κατεύθυνση προς Άνω Λιόσια. Σύμφωνα με πολίτες που βρίσκονται στο σημείο, η φωτιά καίει τη δυτική Πάρνηθα και έχει μπει στην Χασιά.

Οι 50 μοναχές που είχαν εγκλωβιστεί στη μονή είναι καλά στην υγεία τους, σύμφωνα με δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ που έφτασαν στο μοναστήρι, μετά από υπεράνθρωπες προσπάθειες. 

«Καίγονται σπίτια»

Ο Γενικός Γραμματέας του δήμου Φυλής Αργύρης Αργυρόπουλος δήλωσε στην ΕΡΤ ότι καίγονται σπίτια. Μάλιστα, ανέφερε ότι το θερμικό φορτίο είναι πολύ μεγάλο και η κατάσταση είναι αποπνικτική ενώ όπως τόνισε καίγονται σπίτια στην περιοχή.

«Η φωτιά έχει διασπαστεί σε δύο μέτωπα. Το ένα κινείται ανατολικά και το άλλο νότια, στις παρυφές του χωριού» ζητώντας να σταλεί βοήθεια γιατί καίγονται σπίτια», όπως είπε.

Ο δήμος έχει οργανώσει ομάδα για την παροχή βοήθειας στην αίθουσα του δημαρχείου και στο κλειστό γυμναστήριο, ενώ ζήτησε περισσότερα εναέρια μέσα, καθώς η φωτιά δεν είναι προσβάσιμη από το έδαφος. 

fyli-1
fyli-2

Σχετικά Άρθρα