Και η ΕΥΠ στις έρευνες για τις φωτιές στον Έβρο – Υποψίες για τα πολλά και ταυτόχρονα μέτωπα

 Και η ΕΥΠ στις έρευνες για τις φωτιές στον Έβρο – Υποψίες για τα πολλά και ταυτόχρονα μέτωπα

Ενεργή συμμετοχή στις έρευνες για τις φωτιές που ξέσπασαν στον Έβρο έχουν τα κλιμάκια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, προκειμένου να εξεταστεί και το σενάριο της ασύμμετρης απειλής μέσω οργανωμένου σχεδίου εμπρησμών. Η ΕΥΠ διαθέτει πολυάριθμα κλιμάκια στον ακριτικό νόμο, τα οποία προσπαθούν να συλλέξουν όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες και να τις αξιολογήσουν. Η έρευνα για τα αίτια των πυρκαγιών στον Έβρο βρίσκεται στα χέρια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού της Πυροσβεστικής, ωστόσο, τα στελέχη της ΕΥΠ προσπαθούν να αναλύσουν όλες τις διαστάσεις του θέματος. Τα κλιμάκια του Έβρου βρίσκονται για το θέμα σε ανοιχτή γραμμή με την Αθήνα και τη λεωφόρο Κατεχάκη.

Οι δυνατοί άνεμοι είναι ένας φυσικός παράγοντας που προκαλεί την επέκταση πυρκαγιών, που υπό άλλες συνθήκες δεν θα απασχολούσαν ιδιαίτερα την Πυροσβεστική. Αυτό έχει, ωστόσο, διττή ερμηνεία. Από τη μία μπορεί να αποδίδεται στον άνεμο το εφιαλτικό πύρινο σκηνικό στον Έβρο, εντούτοις από την άλλη θα εξεταστεί το σενάριο ο καιρός να έγινε αντικείμενο «εκμετάλλευσης» από εμπρηστές.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες συνυπολογίζουν όλα τα δεδομένα. Η περιοχή είναι «ευαίσθητη», ενώ γεωπολιτικά διανύουμε μία ταραγμένη περίοδο. Πηγή της λεωφόρου Κατεχάκη σημειώνει ότι «μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν δεδομένα που να δείχνουν οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού. Ωστόσο, κάθε σοβαρό κράτος όταν έχει σε ευαίσθητη περιοχή της επικράτειάς του τέτοιες φωτιές οφείλει να εξετάσει όλα τα ενδεχόμενα».

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ως παρατήρηση ότι στον Έβρο ξέσπασαν πολλά και σχεδόν ταυτόχρονα πύρινα μέτωπα, δημιουργώντας ένα «πέταλο» γύρω από την Αλεξανδρούπολη. Ως παρατήρηση και μόνο σημειώνεται επίσης ότι την ίδια ώρα επισκεπτόταν την Αθήνα ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Αξιωματούχος που ρωτήθηκε σχετικά με το σενάριο ασύμμετρης απειλής, σημείωσε ότι «ήταν ούτως ή άλλως ακραίος ο κίνδυνος πυρκαγιάς την ημέρα που ξέσπασαν οι φωτιές, από εκεί και πέρα όλα θα εξεταστούν. Μην αναλωθούμε σε θεωρίες. Οι υπηρεσίες κάνουν τη δουλειά τους».

Σχετικά Άρθρα