Γλαβίνας στο libre για οπαδική βία: Απαγόρευση εισόδου ισοβίως σε αθλητικούς χώρους

 Γλαβίνας στο libre για οπαδική βία: Απαγόρευση εισόδου ισοβίως σε αθλητικούς χώρους

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση της ΝΔ, ασκεί ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ / ΚΙΝΑΛ Θανάσης Γλαβίνας, τόσο για τους χειρισμούς της στο τεράστιο πρόβλημα της οπαδικής βίας όσο και σε ζητήματα της καθημερινότητας όπως είναι η ακρίβεια.

Όπως λέει χαρακτηριστικά «η Νέα Δημοκρατία αδυνατεί στην πράξη να εφαρμόσει το πλαίσιο, το οποίο η ίδια έχει ανακοινώσει και προσπαθεί με επικοινωνιακούς τρόπους να αποσείσει τις ευθύνες της για την παταγώδη αποτυχία να αποτρέψει επιχειρησιακά την απρόσκοπτη κάθοδο 200 ακροδεξιών χούλιγκαν από την Κροατία μέσα στην Αθήνα».

Mιλά για παραιτήσεις γιατρών στα νοσοκομεία «που είναι καθημερινό φαινόμενο», ενώ τονίζει επίσης ότι «η αγορά λειτουργεί ασύδοτα, τα κέρδη πιάνουν ταβάνι, οι έλεγχοι απουσιάζουν και τα funds λειτουργούν χωρίς κανένα πλαίσιο λειτουργίας».

Συνέντευξη

Κύριε Γλαβίνα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε μια σειρά από μέτρα για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας. Συμφωνείτε; Έχετε να προτείνετε κάτι περισσότερο;

Ανάλογες διακηρύξεις και λήψη προληπτικών μέτρων για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας έχουμε ακούσει πολλές φορές στο παρελθόν, με πιο πρόσφατες μάλιστα τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας 1,5 χρόνο πριν μετά τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού. Δυστυχώς, όπως αποδείχθηκε, ελάχιστα πράγματα έγιναν στο ενδιάμεσο και συνεχίζουμε και σήμερα «στο ίδιο έργο θεατές». Πρέπει να τονιστεί ότι η Νέα Δημοκρατία αδυνατεί στην πράξη να εφαρμόσει το πλαίσιο, το οποίο η ίδια έχει ανακοινώσει και προσπαθεί με επικοινωνιακούς τρόπους να αποσείσει τις ευθύνες της για την παταγώδη αποτυχία να αποτρέψει επιχειρησιακά την απρόσκοπτη κάθοδο 200 ακροδεξιών χούλιγκαν από την Κροατία μέσα στην Αθήνα,  που είχε σαν αποτέλεσμα είχε τη δολοφονία ενός νέου ανθρώπου. 

Οι σχετικές δηλώσεις του αρμόδιου Υπουργού του κ. Οικονόμου, συνιστούν ομολογία αποτυχίας και επαναφέρουν με πιο εμφατικό τρόπο την συνολική αποτυχία του επιτελικού κράτους, το οποίο ως ιδέα και ως πράξη αποδεικνύεται ανεπαρκές και αναποτελεσματικό. Να είμαστε ακριβείς, το θεσμικό και νομοθετικό πλαίσιο για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας υφίσταται και μόνη εκκρεμότητα απομένει η εφαρμογή του. Οπωσδήποτε απαιτούνται αυστηρές ποινές σε όποιον, με προκάλυμμα αθλητικά γεγονότα, προβαίνει σε πράξεις βίας και εγκληματικές συμπεριφορές. Οποιοσδήποτε εμπλέκεται σε τέτοιου είδες ενέργειες πρέπει να του απαγορεύεται ισοβίως η είσοδος σε αθλητικούς χώρους. 

Αλλά δεν πρέπει να μείνουμε εκεί, στην ποινική καταστολή. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα σε επίπεδο καταπολέμησης του φαινομένου στη ρίζα του, και οι αιτίες είναι πολλές. Άλλωστε, η βία είναι διάχυτη στην ελληνική κοινωνία σε κάθε εκδοχή της. Η προβολή θετικών προτυπών, η καλλιέργεια μίας οπαδικής κουλτούρας φιλίας -και σε αυτό μπορούν να διαδραματίσουν καίριο ρόλο οι ομάδες με δικές τους πρωτοβουλίες- μέσα από μηνύματα και παραδείγματα φιλίας και εμπιστοσύνης μεταξύ των φιλάθλων, είναι πολιτικές που μπορούν να αλλάξουν τις συνειδήσεις και να δημιουργήσουν νέα ποιοτικά δεδομένα στον χώρο του αθλητισμού. 

Άρα, λοιπόν, χρειάζεται δουλειά τόσο στην πρόληψη, όσο και στον έλεγχο για την αποτροπή της οπαδικής βίας σε συνδυασμό με την καταστολή, όπως και στην αντιμετώπιση των αιτιών, που προκαλούν τη βία. Σχετικές προτάσεις περιλαμβάνει και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία στις οδηγίες της. Η οπαδική βία τείνει να γίνει μάστιγα της εποχής μας και πρέπει να βάλουμε όλοι τα δυνατά μας για την καταπολέμησή της.

Κύριε εκπρόσωπε, ποια είναι τα ζητήματα που θα αναδείξει το ΠΑΣΟΚ / ΚΙΝΑΛ το επόμενο διάστημα και ποιες σχετικές πρωτοβουλίες θα λάβει ο κ. Ανδρουλάκης;

Η χώρα αντιμετωπίζει πλήθος προβλημάτων. Η ακρίβεια θεριεύει μέρα με τη μέρα και το εισόδημα των πολιτών χάνει την αξία του εξαιτίας του πολύ ακριβού κόστους ζωής, φοιτητές δεν βρίσκουν σπίτια στις πόλεις, για να σπουδάσουν με αξιοπρέπεια. Σε επίπεδο καθημερινότητας, μετά τα τελευταία γεγονότα του καλοκαιριού, ένα αίσθημα ανασφάλειας απλώνεται στο σύνολο της κοινωνίας. Στα νοσοκομεία η εγκατάλειψη και οι παραιτήσεις γιατρών είναι καθημερινό φαινόμενο πλέον. Η αγορά λειτουργεί ασύδοτα, τα κέρδη πιάνουν ταβάνι, οι έλεγχοι απουσιάζουν και τα funds λειτουργούν χωρίς κανένα πλαίσιο λειτουργίας. Το περιβάλλον αφήνεται στην τύχη του και μόνο μετά από παρεμβάσεις της κοινωνίας των πολιτών η κυβέρνηση προχωρά σε ελέγχους για την τήρηση της νομιμότητας που έχει καταστεί εξαίρεση. Ενώ την ίδια στιγμή, η ακροδεξιά στη χώρα μας αύξησε τα ποσοστά της, εκπροσωπείται με κάθε τρόπο εντός της Βουλής και ετοιμάζεται και για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, χωρίς καμία αντίδραση.

Πάνω σε αυτά τα κομβικά ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία θα εστιάσουμε τη δράση μας, τις κοινοβουλευτικές μας παρεμβάσεις, τόσο με συζητήσεις και κοινοβουλευτικό έλεγχο εντός της Βουλής, όσο και σε επίπεδο κοινωνίας, με αφορμή και τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου. Στόχος να καλύψουμε τα κενά και το ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής να αναδειχτεί ως η κύρια αντιπολιτευτική δύναμη και εναλλακτικός πόλος εξουσίας.

Σε λίγες ημέρες θα έρθει στη Βουλή ένα νέο εργασιακό νομοσχέδιο. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπου εισάγονται στα εργασιακά «οι συμβάσεις μηδενικών ωρών απασχόλησης», δηλαδή ο εργαζόμενος θα καλείται όταν υπάρχει δουλειά να εργαστεί, με όλες τις συνέπειες που περιλαμβάνει η πρόβλεψη. Εάν ισχύσει κάτι τέτοιο στην πράξη, μπορούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης να δώσουν μάχη να το αλλάξουν;

Είχαμε πρόσφατα και άλλες επικίνδυνες για την εργασία σκέψεις από το Υπουργείο Εργασίας, με την προαναγγελία για 16ωρο εργασίας, ενώ αυτή την εβδομάδα ακούσαμε για συμβάσεις μηδενικών ωρών απασχόλησης. Τα όσα προαναγγέλλει η κυβέρνηση ακούγονται ιδιαίτερα ανησυχητικά και θα βρουν απέναντί τους τους εργαζόμενους, οι οποίοι και αναζητούν συνθήκες εργασιακής ασφάλειας, σταθερότητας και προστασίας απέναντι στους κινδύνους που απομειώνουν το δικαίωμα στην εργασιακή ασφάλεια. Αναμένουμε τις επίσημες κινήσεις της κυβέρνησης και δεν ανεχτούμε καμία υποχώρηση από τα θεμελιώδη κοινωνικά κεκτημένα. 

Στις Περιφερειακές και Δημοτικές εκλογές το ΠΑΣΟΚ  / ΚΙΝΑΛ σε κάποιες περιοχές θα στηρίξει υποψήφιους από κοινού με την ΝΔ ή τον ΣΥΡΙΖΑ. Τελικά το κόμμα ετεροπροσδιορίζεται ή πατάει σε δύο βάρκες για να δηλώσει στο τέλος της βραδιάς των εκλογών νικητής;

Έχουμε μία διαφορετική αντίληψη για την πορεία και τον ρόλο  της αυτοδιοίκησης πέρα από χρίσματα και κομματικές εξαρτήσεις. Πιστεύουμε βαθιά στον αυτόνομο και χειραφετημένο ρόλο της αυτοδιοίκησης, στην οποία η κοινωνία των πολιτών παίζει τον πρωτεύοντα ρόλο. Μη ξεχνάμε, εξάλλου, ότι το ΠΑΣΟΚ στην ιστορική του πορεία είναι το κόμμα που ενίσχυσε ουσιαστικά το ρόλο της αυτοδιοίκησης δίνοντάς της τα απαραίτητα εργαλεία για να ασκήσει την αρμοδιότητά της, την διοίκηση των τοπικών υποθέσεων. 

Ως εκ τούτου, δεν ενδείκνυται η αυτοδιοίκηση ως πολιτικό έδαφος επίδειξης πολιτικής ισχύος ή κομματικών μηχανορραφιών με σκοπό την απόκτηση της εξουσίας και τον εναγκαλισμό με την κεντρική εξουσία σε ένα αδιάσπαστο μπλοκ. Η οργανωμένη προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας να «βάψει τον χάρτη μπλε» με κάθε κόστος αλλάζοντας σαν πιόνια τους υποψήφιους εκπέμπει μηνύματα παλαικομματισμού και εξουσιομανίας.

Επομένως, εμείς διατηρώντας την πολιτική αυτονομία μας, δεν ετεροπροσδιοριζόμαστε, όπως άλλωστε αυτό δεν συνέβη αποδεδειγμένα και στις εθνικές εκλογές παρά τις περί του αντιθέτου κατηγορίες που δεχθήκαμε. Η αυτονομία μας, ούσα αδιαπραγμάτευτη και συστατικό στοιχείο της παράταξής μας, θα επιβεβαιωθεί και σε αυτές τις εκλογές. Στηρίζοντας στις αυτοδιοικητικές εκλογές νέα πρόσωπα και συνδυασμούς με όραμα και σχέδιο για τον τόπο τους, σκοπός μας δεν είναι να δηλώσουμε νικητές το βράδυ των εκλογών, αλλά να εκφραστούν οι πολίτες με αυθεντικό τρόπο και να επιλέξουν τους ανθρώπους που θεωρούν κατάλληλους για τη διοίκηση του τόπου τους.

Καθώς σε λιγότερο από έναν χρόνο έχουμε εκλογές για την Ευρωβουλή σε ποιο ύψος θα φτάσει ο πήχης; Με ποιον θα αναμετρηθείτε, με την ΝΔ ή με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε σταθερή τροχιά ανόδου από τον Σεπτέμβριο του 2015. Έκτοτε σε κάθε εκλογική αναμέτρηση ανεβάζει σταθερά τα ποσοστά του. Αυτός είναι και ο στόχος στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2024. Κάθε μέρα, αντίπαλος μας είναι τα προβλήματα του Ελληνικού λαού και η αδυναμία της κυβέρνησης να δώσει τις λύσεις που έχει ανάγκη ο τόπος. Διαφέρουμε χαρακτηριστικά τόσο από τη Νέα Δημοκρατία και από τον ΣΥΡΙΖΑ και αυτό έχει καταστεί απολύτως σαφές.

Σχετικά Άρθρα