Ζάκυνθος: Οι συνομιλίες που έκαψαν τον αξιωματικό της ΕΛΑΣ και πρώην σύντροφο γνωστής ηθοποιού που εκβίαζε καταστήματα

 Ζάκυνθος: Οι συνομιλίες που έκαψαν τον αξιωματικό της ΕΛΑΣ και πρώην σύντροφο γνωστής ηθοποιού που εκβίαζε καταστήματα

Αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ, πρώην σύντροφος γνωστής ηθοποιού, πιάστηκε στα νύχια των «Αδιάφθορων» για χρηματισμό. Ο αξιωματικός που υπηρετεί στη Ζάκυνθο, μπήκε στο μικροσκόπιο του Εσωτερικών Υποθέσεων μετά από καταγγελίες τριών επιχειρηματιών, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στο νησί ότι έπαιρνε «χαράτσι» 4.000 ευρώ από κάθε κατάστημα προκειμένου να προβαίνει σε επιλεκτικούς ελέγχους και να μην βεβαιώνει παραβάσεις!

Μαζί του, κατηγορείται και επιχειρηματίας του νησιού, με τον οποίο ο αστυνομικός διατηρούσε στενές σχέσεις, ο οποίος έδινε εντολή στον ένστολο, να κάνει στοχευμένους ελέγχους σε καταστήματα, ενώ παράλληλα ο επιχειρηματίας προέβαινε σε εκβιασμούς καταστηματαρχών και ξυλοδαρμούς χρησιμοποιώντας και άλλα άτομα.

Μέσα από την δικογραφία που σχηματίστηκε, ξετυλίγεται όλο το κουβάρι της σκοτεινής αυτής υπόθεσης και αποκαλύπτεται ο ρόλος του αξιωματικού που σύμφωνα με τους συναδέλφους του από υπερασπιστής του νόμου έγινε για μια χούφτα ευρώ, παραβάτης.

Η δράση του

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά « Την 28-7-2023, προσήλθαν αυτοβούλως στην Υπηρεσίας μας τρεις ιδιώτες επιχειρηματίες οι οποίοι δραστηριοποιούνται στο νησί της Ζακύνθου και διατηρούν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην περιοχή του Λαγανά και κατήγγειλαν χρηματισμό τον αξιωματικό προκειμένου να μην προβαίνει σε συνεχείς αλλά σε επιλεκτικούς ελέγχους στα καταστήματα τους και να μην βεβαιώνει τις σχετικές παραβάσεις ώστε να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη και αδιάλειπτη λειτουργία τους, με την καταβολή μηνιαίως του χρηματικού ποσού των 4.000 ευρώ για κάθε κατάστημα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τους επιχειρηματίες, ο αξιωματικός, έχει ζητήσει και έχει λάβει από αυτούς για τον μήνα Ιούλιο, το χρηματικό ποσό των 6.400 ευρώ και 4.000 ευρώ, αντίστοιχα, ήτοι συνολικά -10.400- ευρώ. Επιπροσθέτως, οι ανωτέρω εξεταζόμενοι επιχειρηματίες, κατέθεσαν ότι ο αξιωματικός, συνεργάζεται στην παράνομη δραστηριότητά του με ιδιώτη επιχειρηματία, προκειμένου να ενεργεί κατ’ εντολή του, στοχευμένους ελέγχους στα καταστήματα άλλων επιχειρηματιών του νησιού και να βεβαιώνει τις σχετικές παραβάσεις.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με εξεταζόμενο μάρτυρα, ο αξιωματικός συχνάζει στο κατάστημα του επιχειρηματία, που βρίσκεται στην περιοχή του Λαγανά και στο οποίο γίνεται διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, χωρίς ο ίδιος ως αστυνομικός να προβαίνει στους απαραίτητους ελέγχους. Τέλος αναφέρθηκαν στις εκβιάσεις που δέχονται από τον προαναφερόμενο επιχειρηματία, με σωματικές βλάβες σε βάρος τους από εντεταλμένη ομάδα ατόμων και τηλεφωνικές απειλές από πιθανόν έγκλειστο σωφρονιστικού ιδρύματος για την καταβολή χρημάτων στον επιχειρηματία».

Απομάκρυνε αστυνομικό, για να «ελέγχει» ανενόχλητος!

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο διαβιβαστικό, οι «Αδιάφθοροι» εξέτασαν συνάδελφο του συλληφθέντος αξιωματικού, ο οποίος κατέθεσε ότι τον απομάκρυνε από την θέση του προκειμένου να πηγαίνει ο ίδιος και να ελέγχει καλύτερα τα καταστήματα.

«Στην Υπηρεσία μας την ίδια ως άνω ημερομηνία προσήλθε επίσης αυτοβούλως και εξετάστηκε Αρχιφύλακας ο οποίος υπηρετεί στην υπηρεσία και μεταξύ άλλων κατέθεσε ότι ο αξιωματικός τον απομάκρυνε από τη θέση που είχε μέχρι πρόσφατα στο γραφείο αστυνόμευσης με αρμοδιότητα τους ελέγχους των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, ισχυριζόμενος ότι η μετακίνησή του αυτή οφείλεται στο γεγονός να μπορεί ο ίδιος να «ελέγχει» καλύτερα τα καταστήματα της περιοχής, καθώς αποτελούσε εμπόδιο στην παράνομη δραστηριότητα του αξιωματικού και του επιχειρηματία.

Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε σε συγκεκριμένο περιστατικό ελέγχου κατά το οποίο έχει βάσιμες υποψίες ότι είχε προηγηθεί ενημέρωση από τον διοικητή του στον καταστηματάρχη σχετικά με τον επικείμενο έλεγχο».

Διάλογοι που τον «καίνε»

Οι «Αδιάφθοροι» έπιασαν αμέσως δουλειά και «καλωδιώνοντας» τον διεφθαρμένο αξιωματικό και τον επιχειρηματία, κατάφεραν να τους πιάσουν στα πράσα και να σχηματίσουν σε βάρος τους δικογραφία. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο διαβιβαστικό:

«Κατόπιν τούτων από την Υπηρεσία μας ζητήθηκε η άρση απορρήτου επικοινωνιών και ειδικότερα την καταγραφή δραστηριότητας ή άλλων γεγονότων εκτός κατοικίας με συσκευές ήχου ή εικόνας ή άλλα τεχνικά μέσα των εμπλεκομένων προσώπων. Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες, ο αστυνομικός, λάμβανε μέτρα προστασίας κατά τις συνομιλίες τους και ειδικότερα στις πραγματοποιηθείσες μέσω τηλεφώνου χρησιμοποιούσε διαδικτυακές εφαρμογές, ενώ στις δια ζώσης έβγαζε όλα τα κινητά, ακόμη και τα δικά του, εκτός γραφείου ή τα τοποθετούσε εντός επίπλων, ενώ ζητούσε από τους επιχειρηματίες να μην αναφέρουν τις λέξεις «χρήματα» και «λεφτά» και να μιλούν χαμηλόφωνα.

Από την καταγραφή δια ζώσης επικοινωνίας του αξιωματικού με θύμα επιχειρηματία, η οποία έλαβε χώρα μεσημβρινές ώρες της 9-8-2023 στο γραφείο του, επιβεβαιώθηκε το μεγαλύτερο μέρος των ήδη καταγγελλομένων από τον επιχειρηματία – θύμα, και συγκεκριμένα επιβεβαιώθηκε αρχικά ο τρόπος ενεργειών (modus operandi) του αξιωματικού κατά τις συναντήσεις του με τους καταγγέλλοντες, καθώς ζήτησε από το θύμα την απενεργοποίηση του κινητού και την τοποθέτηση του ικανή απόσταση. Ακολούθως, μεταξύ άλλων συνομιλιών κατεγράφησαν ενδεικτικά, οι παρακάτω στιχομυθίες:

Από τις παρακολουθήσεις, προέκυψε ότι:

«Από τα προαναφερόμενα και τα λοιπά διαμηνυθέντα στη συνομιλία, προέκυψε η συμφωνία περί συγκεκριμένης αντιμετώπισης των επιχειρήσεων του θύματος από τον αστυνομικό, παράλειψη και επιδίωξη μη χρήσης ηχομέτρου, προκειμένου να αθωώνεται στην πορεία της υπόθεσης, με βεβαίωση παράβασης μόνο τη διατάραξη και αποφυγή ή ακύρωση-σβήσιμο του ηχομέτρου, πράξεις που καταφανώς αντίκειται στα καθήκοντα του και για τις οποίες σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα έχει ήδη λάβει χρηματικά ωφελήματα.

Τέλος, επιβεβαίωσε ότι είχε επιτρέψει κατά παράβαση των καθηκόντων του και εν γνώσει του την παράνομη λειτουργία καταστήματος του καταγγέλλοντα, στο οποίο είχε επιβληθεί σφράγιση για φορολογικές παραβάσεις και ύστερα από πιέσεις που δέχτηκε, αναγκάστηκε τις επόμενες ημέρες, να ενεργήσει τα νόμιμα».

«Καλωδίωσαν» και τον αρχιφύλακα

Σύμφωνα πάντα με την δικογραφία, οι «Αδιάφθοροι» καλωδίωσαν και τον αρχιφύλακα προκειμένου να έχουν αποδείξεις για τις ημέρες και τα έργα του διεφθαρμένου αστυνομικού. Συγκεκριμένα όπως προκύπτει από το διαβιβαστικό:

«Σε δια ζώσης συνάντηση που έλαβε χώρα μεσημβρινές ώρες της 1-8-2023 στο γραφείο του αστυνομικού και του αρχιφύλακα, η οποία επίσης καταγράφηκε με τεχνικά μέσα, ο αξιωματικός αναφέρει μεταξύ άλλων ότι είναι φοβισμένος με όσα αναφέρονται από διάφορους στο νησί τόσο για τον ίδιο και από δω και στο εξής θα αποφεύγει όλους του επιχειρηματίες, ανησυχώντας για επικείμενη άφιξη και έρευνα της Υπηρεσίας μας.

Τα χειρόγραφα «τεφτέρια» και ο ρόλος του συνεργού επιχειρηματία

Όπως αναφέρεται στη δικογραφία, κατά την έφοδο των αρχών, οι «Αδιάφθοροι» κατέσχεσαν χειρόγραφες σημειώσεις του συναδέλφου τους στις οποίες μάλιστα ανέγραφε και το ποσό των 8000 ευρώ, το οποίο είχε ζητήσει από επιχειρηματία – θύμα.

«Πρωινές ώρες της 21ης-8-2023 κλιμάκιο Αστυνομικών της Υπηρεσίας μετέβηκε στην Ζάκυνθο, καθώς είχε ενημερωθεί από τον καταγγέλλοντα ότι θα επιδίωκε συνάντηση με τον αστυνομικό, ένεκα ελέγχου που είχε πραγματοποιηθεί πριν από μία εβδομάδα περίπου σε κατάστημα που απασχολούνταν ως υπεύθυνος. Μετά το πέρας της συνάντησης που έλαβε χώρα στο γραφείο του αστυνομικού, ο καταγγέλλων δήλωσε ότι συμφωνήθηκε μεταξύ τους η καταβολή τις επόμενες ημέρες του χρηματικού ποσού των -8.000- ευρώ, για τη συνέχιση λειτουργίας καταστήματος του επιχειρηματία, στο οποίο έχουν από κοινού συμφέροντα και διαχείριση και για το οποίο εκκρεμούσε εκτέλεση απόφασης σφράγισης.

Μάλιστα εξεταζόμενος ανέφερε ότι όταν η συζήτηση έφτασε στην αναφορά του συμφωνηθέντος ποσού, ο αστυνομικός του έκανε νεύμα να μη μιλήσει και να το γράψει σε απόκομμα σελίδας ημερολογίου που του υπέδειξε ο ίδιος, όπως κι έπραξε. Κατόπιν τούτου, το κλιμάκιο της Υπηρεσίας μας επενέβη και σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο, βρέθηκε και κατασχέθηκε το προαναφερόμενο απόκομμα, με ιδιόχειρες πρόχειρες υπηρεσιακές σημειώσεις του αστυνομικού, μεταξύ των άλλων και τον αριθμό «8000».

Σε ό,τι αφορά στον ρόλο του συγκατηγορουμένου επιχειρηματία, αναφέρονται τα εξής «Ακολούθησαν οι λήψεις συμπληρωματικών καταθέσεων από τους καταγγέλλοντες σχετικά με την εκβίαση σε βάρος τους από τον κατηγορούμενο επιχειρηματία, ο οποίος κατά το πρόσφατο παρελθόν (25-7-2023) είχε αποστείλει ομάδα τριών ή τεσσάρων ατόμων, οι οποίοι επιτέθηκαν στον επιχειρηματία καταγγέλλοντα, κατά την αποχώρηση του από κατάστημα, προκαλώντας του σωματικές βλάβες και μεταφέροντας του μήνυμα ότι το η εντολή ήταν από τον κατηγορούμενο επιχειρηματία. Ο παθών μας εγχείρησε φωτογραφίες, στις οποίες απεικονίζονται οι μώλωπες από τα χτυπήματα που έλαβε σε διάφορα σημεία του σώματος του.

Επιπρόσθετα, ο κατηγορούμενος επιχειρηματίας, είχε απειλήσει μέσω έγκλειστου ατόμου άλλο επιχειρηματία- προκειμένου να καταβάλλει το χρηματικό ποσό των -20.000- ευρώ, ως «αποζημίωση» για επεισόδιο που είχε λάβει χώρα εξωτερικά του καταστήματος του, με εμπλεκόμενους συνεργάτες του κατηγορούμενου επιχειρηματία γεγονός που το είχε καταγγείλει στο Τμήμα Ασφαλείας Ζακύνθου.

Κατά τις διενεργηθείσες έρευνες, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν στον αστυνομικό το χρηματικό ποσό των -1.350- ευρώ και δύο κινητά τηλέφωνα, ενώ στην κατοχή του κατηγορούμενου επιχειρηματία, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν το χρηματικό ποσό των -2.800- ευρώ, ένα κινητό τηλέφωνο κι ακατέργαστη κάνναβη συνολικού μεικτού βάρους -16,7- γραμμαρίων, αιτία για την οποία και συνελήφθη στα όρια του αυτοφώρου. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν με την σε βάρος του δικογραφία ενώπιον του κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ζακύνθου».

Σχετικά Άρθρα