Εικόνες κόλασης στην Αλεξανδρούπολη – Εκκενώθηκε το νοσοκομείο – Σε πύρινο κλοιό η χώρα με δύο νεκρούς – Όλες οι τελευταίες εξελίξεις

 Εικόνες κόλασης στην Αλεξανδρούπολη – Εκκενώθηκε το νοσοκομείο – Σε πύρινο κλοιό η χώρα με δύο νεκρούς –  Όλες οι τελευταίες εξελίξεις

Σε Αλεξανδρούπολη, Ροδόπη, Καβάλα, Εύβοια, Κύθνο και Βοιωτία, δίνεται μάχη με την πύρινη λαίλαπα. Από τις πρώτες πρωινές ώρες, στη «μάχη» με τις φλόγες μπήκαν ξανά τα εναέρια μέσα, ενώ συνεχίζουν την επιχείρηση πυρόσβεσης και οι επίγειες δυνάμεις. Από τη φωτιά στην Αλεξανδρούπολη μέχρι στιγμής υπάρχει ένας νεκρός, και πρόκειται για ένα μετανάστη που έχασε τη ζωή του στην Λευκίμμη.

Στις 22.52 της Δευτέρας εστάλη μήνυμα του 112 προς τους κατοίκους του οικισμού Παλινοστούντων Παλαγίας να κατευθυνθούν προς την Αλεξανδρούπολη, ενώ περίπου δύο ώρες νωρίτερα άρχισε η προληπτική εκκένωση του Γενικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της πόλης, προκειμένου να υπάρχει ετοιμότητα και διαθέσιμες κλίνες για περιστατικά που τυχόν μεταφερθούν, λόγω της φωτιάς.

Λίγο πριν από τις πέντε το πρωί οι φλόγες έφτασαν στον περίβολο του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης με τους πυροσβέστες να δίνουν μάχη προκειμένου να περιορίσουν την πύρινη λαίλαπα.

Μια ανάσα από το νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης η φωτιά:

Η εκκένωση του Νοσοκομείου συνεχίστηκε όλη τη νύχτα και αποφασίστηκε παρουσία του υφυπουργού Υγείας Μάριου Θεμιστοκλέους και του προέδρου του ΕΚΑΒ Νίκου Παπαευσταθίου, οι οποίοι μετέβησαν στην Αλεξανδρούπολη το βράδυ χθες Δευτέρα.

Τα νεογνά μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο της Καβάλας που είχε ειδοποιηθεί και ήταν έτοιμο να τα υποδεχθεί, ενώ οι ασθενείς που είναι ελαφρά και μπορούν να περπατήσουν, μεταφέρονται με λεωφορεία στο Νοσοκομείο Κομοτηνής ή σε αυτό της Ξάνθης

Αποφασίσθηκε να μετατραπεί σε πλωτό νοσοκομείο το πλοίο της γραμμής «Αδαμάντιος Κοραής» στο οποίο μεταφέρονται δεκάδες άνθρωποι που νοσηλεύονταν στο ΓΝ Αλεξανδρούπολης. Το ferry boat, σύμφωνα με την ΕΡΤ, θα φιλοξενήσει 90 ασθενείς.

Τα εναέρια μέσα επιχειρούν:

  • Μελία Αλεξανδρούπολης: 4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα
  • Ψαχνά Ευβοίας: 4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα
  • Βοιωτία: 2 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο
  • Ροδόπη: 2 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο
  • Καβάλα: 2 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο
  • Κύθνος: δεν έχει γίνει αναφορά για εναέρια μέσα

Εκατοντάδες κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και έχουν συγκεντρωθεί σε πλατείες. 

Επίσης υπήρξε εκκένωση μετά τις 02.00 παραθαλάσσιων οικισμών δυτικά της πόλης: πρόκειται για τις κοινότητες Δίκελα, Μάκρη, Νέα Χιλή, Ελαιώνας, Άη-Γιώργης, Πλάκα, Ένατο, Πεύκη.

Σοκαριστικά βίντεο:

Τις τελευταίες ώρες τουρίστες και κάτοικοι των εν λόγω περιοχών κατευθύνονται προς την Αλεξανδρούπολη, ακολουθώντας οδηγία της Πολιτικής Προστασίας που εστάλη μέσω 112.

Στη Ροδόπη, ανεξέλεγκτες διαστάσεις φαίνεται πως έχει πάρει η φωτιά που καίει από τον Μίσχο μέχρι τον Ίασμο, ενώ μεγάλο είναι το μέτωπο της φωτιάς και στα Κασσιτερά στο δάσος του οικισμού. Για την κατάσβεση της φωτιάς στην Άνω Δροσίνη επιχειρούν 23 πυροσβέστες με 11 υδροφόρα οχήματα και σε αυτήν του Μίσχου οκτώ πυροσβέστες με τέσσερα υδροφόρα οχήματα. 

Σε 5 ή 6 ανέρχονται τα σπίτια που κάηκαν στο χωριό Σώστης, όπως επισήμανε μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης, Νίκος Τσαλικίδης.

Οι κάτοικοι της περιοχής του Ιάσμου μετά από μήνυμα του 112 καλούνται να βρίσκονται σε ετοιμότητα εξαιτίας της φωτιάς. 

Στην Καβάλα, υπάρχουν διάσπαρτες εστίες φωτιάς. “Οι στιγμές είναι κρίσιμες. Η νύχτα προμηνύεται δύσκολη και μεγάλη. Οι καιρικές συνθήκες είναι ιδιαίτερα αντίξοες και τα πολλά παράλληλα μέτωπα τις δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο. Οι υπεράνθρωπες προσπάθειες όλων πρέπει να ενισχυθούν από επιπλέον εναέρια μέσα με το πρώτο φως του ήλιου”, δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Αλέξης Πολίτης.

Μαίνεται η φωτιά στη Βοιωτία που ξεκίνησε από τον οικισμό Λαζαρέϊκα λίγο πριν τις 19:00 τη Δευτέρα ενώ με τη βοήθεια των ισχυρών ανέμων οδηγήθηκε πολύ γρήγορα σε ένα τεράστιο μέτωπο προς όλες τις κατευθύνσεις.

Παρά το γεγονός ότι το μέτωπο ήταν σε πλαγιές με πολύ χαμηλή βλάστηση, οι άνεμοι στην περιοχή, που έπνεαν με εντάσεις 8 και 9 Μποφόρ, οδηγούσαν τις φλόγες σε κατοικημένες περιοχές.

Σύμφωνα με το δήμαρχο Λιβαδειάς, Γιάννη Ταγκαλέγκα, «εκτός από του δυο οικισμούς Ταρσό και Καρυώτη που απεστάλησαν μηνύματα από το 112 για εκκένωση, κρίθηκε ότι θα πρέπει να εκκενωθούν άλλοι δυο. Ο οικισμός Άγιος Αθανάσιος και ο οικισμός Παναγιά Καλαμιώτισσα που είναι και μεγαλύτερος. Έτσι έχουν εκκενωθεί συνολικά τέσσερις οικισμοί, καθώς η πορεία της φωτιάς κατευθυνόταν προς αυτούς».

Στην περιοχή Πρόδρομος Βοιωτίας, όπου εκδηλώθηκε πυρκαγιά το πρωί της Δευτέρας, εξακολουθούν να επιχειρούν 74 πυροσβέστες με 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ περιοδικά επιχείρησαν 10 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα.

Στην περιοχή έχασε τη ζωή του ένας ηλικιωμένος άνδρας. Σύμφωνα με την Αστυνομία, πρόκειται για βοσκό, ο οποίος αφού έλαβε το μήνυμα από το 112 έτρεξε στο ποιμνιοστάσιό του για να σώζει τα ζώα του, αλλά αυτό τον οδήγησε στον θάνατο, πιθανότατα από αναθυμιάσεις.

Στην πυρκαγιά στη χορτολιβαδική έκταση στην περιοχή του Προφήτη Ηλία, στα Ψαχνά Ευβοίας, επιχειρούν 92 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, συμπεριλαμβανομένων 19 Γάλλων πυροσβεστών και 30 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχείρησαν 8 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα.

  • Δύσκολη ήταν η νύχτα και στη Κύθνο όπου το πύρινο μέτωπο εξακολουθεί να καίει εκτάσεις και οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης.

Η φωτιά εξαπλώνεται με ανησυχητικά γοργό ρυθμό και εξακολουθεί να καίει κοντά στην παραλία Σκύλου. Χθες αργά το απόγευμα της Δευτέρας, εστάλη μήνυμα 112 για εκκένωση.

Όπως έγραφε το μήνυμα, όσοι βρίσκονται στην παραλία Σκύλου καλούνται να εκκενώσουν προς Δρυοπίδα.

Απεγκλωβίστηκαν τουλάχιστον 20 άτομα με ιδιωτικά σκάφη στην περιοχή Σκύλος, ενώ σε άμεση ετοιμότητα βρίσκονται πλοίο του Λιμενικού, τρία σκάφη της Ακτοφυλακής και ένα ρυμουλκό από το λιμάνι Λαυρίου.

  • Στην κεντρική Εύβοια μία πολύ δύσκολη νύχτα πέρασαν οι πυροσβέστες και οι εθελοντές που μαζί με τους κατοίκους προσπαθούσαν να περισώσουν ότι μπορούν στη μεγάλη φωτιά.

Τρία είναι τα ενεργά πύρινα μέτωπα στη συγκεκριμένη περιοχή, που είναι και ο πονοκέφαλος των πυροσβεστών. Το μέτωπο προς την Βατώντα πορεύεται μέσα σε δασωμένη περιοχή με πολλά πεύκα, ενώ στην ίδια περιοχή υπάρχουν κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.

Η βιομηχανική περιοχή της Νέας Αρτάκης αν και έχει εκκενωθεί από τους εργαζόμενους που υπάρχουν εκεί, είναι πονοκέφαλος για τις πυροσβεστικές δυνάμεις καθώς είναι μία περιοχή γεμάτη με τη πτηνοτροφεία, χοιροστάσια αλλά και πολλές κατασκευές από ξύλα.

Ακόμη είναι και διάφορα μέτωπα από αναζωπυρώσεις, κυρίως στην περιοχή που ξεκίνησε η φωτιά. Οι αναζωπυρώσεις μέσα σε λίγο χρόνο γίνονται τεράστια μέτωπα βοηθούμενα από τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην περιοχή συγκροτήθηκε ένα μίνι συντονιστικό, έτσι ώστε να εκτιμηθεί η κατάσταση και να μπουν οι προτεραιότητες, για τις κινήσεις μέσα στη νύχτα. Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής ενισχύθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ προβλήματα υπάρχουν με την ηλεκτροδότηση καθώς εκατοντάδες κολώνες έχουν καεί από τις πύρινες φλόγες και σε πολλές περιοχές τα ηλεκτροφόρα σύρματα βρίσκονταν στο έδαφος.

Στις περιοχές που έχουν κυκλώσει τα μέτωπα της φωτιάς σημειώθηκε διακοπή νερού, ωστόσο οι βλάβες αποκαταστάθηκαν, καθώς τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ τοποθετούσαν γεννήτριες έτσι ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η παροχή νερού που είναι αναγκαίο για την αντιμετώπιση της φωτιάς.

Σχετικά Άρθρα