Φωτιές: Κάηκαν σπίτια σε Ροδόπη και Καβάλα – Στο νοσοκομείο τέσσερις πυροσβέστες με εγκαύματα – Τα έκτακτα μέτρα που ανακοινώθηκαν (vid)

 Φωτιές: Κάηκαν σπίτια σε Ροδόπη και Καβάλα – Στο νοσοκομείο τέσσερις πυροσβέστες με εγκαύματα – Τα έκτακτα μέτρα που ανακοινώθηκαν (vid)

Εξαιρετικά δύσκολη εξακολουθεί να είναι κατάσταση στην Αλεξανδρούπολη εξαιτίας της φωτιάς που έχει ξεσπάσει στην περιοχή της Δαδιάς με τις εκκενώσεις να είναι συνεχείς. Το ένα κύριο μέτωπο είναι στη Νίψα, πάνω ακριβώς από την Εγνατία Οδό. Ακολουθεί το μέτωπο από την κάτω πλευρά της Εγνατίας στο Δωρικό και είναι και το άλλο μέτωπο που κινείται από το Λουτρό προς το Μοναστηράκι.

Το 112 εξέδωσε νέο μήνυμα καλώντας τους κατοίκους της Αισύμης να φύγουν από την περιοχή εξαιτίας της φωτιάς και να κατευθυνθούν προς την Αλεξανδρούπολη. Επίσης το 112 καλεί τους πολίτες της Αλεξανδρούπολης να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους και να κλείσουν τις πόρτες και τα παράθυρα των σπιτιών τους. 

Οι φλόγες έχουν φτάσει στους οικισμούς και κρίνεται σκόπιμη η απομάκρυνση των κατοίκων για την ασφάλεια τους. 

Λεωφορεία βρίσκονται στις πλατείες για την μετακίνηση όσων κατοίκων δεν έχουν άλλο μέσο.

Προληπτικά εκκενώνεται ο οικισμός Παλαγίας Αλεξανδρούπολης.

Έχουν τραυματιστεί συνολικά επτά πυροσβέστες και ένας εθελοντής. Παραμένουν επί τόπου και επιχειρούν 214 άνδρες της Πυροσβεστικής με 59 οχήματα, 11 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 10 αεροσκάφη, 7 ελικόπτερα και συνδράμουν και εθελοντές που το έργο τους είναι ιδιαίτερα σημαντικό, υδροφόρες και μηχανήματα ΟΤΑ όπως και ο ελληνικός στρατός.

Καίγονται σπίτια στη Ροδόπη

Στη Ροδόπη (άνω φωτογραφία), για την κατάσβεση της φωτιάς στην Άνω Δροσίνη επιχειρούν 23 πυροσβέστες με 11 υδροφόρα οχήματα και σε αυτήν του Μίσχου οκτώ πυροσβέστες με τέσσερα υδροφόρα οχήματα. Από αέρος συνδράμουν δύο αεροσκάφη.

Βίντεο του xanthinea από το πύρινο μέτωπο στον Ίασμο Ροδόπης:

Σε 5 ή 6 ανέρχονται τα σπίτια που κάηκαν στο χωριό Σώστης, όπως επισήμανε μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης, Νίκος Τσαλικίδης. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι στην περιοχή υπάρχουν δύο πύρινα μέτωπα σε Μίσχο και Άνω Δροσίνη και ανέφερε ότι «η φωτιά έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και έχει επεκταθεί στον ορεινό όγκο προς δυτικά».

Ήδη με μηνύματα 112, έχουν ειδοποιηθεί προς εκκένωση οι κάτοικοι έξι περιοχών και συγκεκριμένα στις περιοχές Μίσχος, Άνω Δροσίνη, Ληνό, Μέγα Πιστό, Σώστης και Πολύανθος (άνω βίντεο του xanthinea.gr), ενώ βρίσκονται επί ποδός «εθελοντές, άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα και η αυτοδιοίκηση», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαλικίδης.

Βίντεο από την περιοχή Σώστης Ροδόπης:

Με απόφαση της Πολιτικής Προστασίας, εκκενώνεται ο οικισμός Κίρκη στα σύνορα της Ροδόπης με τον Έβρο. 

Εκκενώνονται οικισμοί και στην Καβάλα

Η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη και στην Καβάλα (άνω φωτογραφία – xronos.gr) και γι’ αυτό το λόγο δόθηκε εντολή για εκκένωση τριών ακόμα οικισμών.

Σε μήνυμα μέσω του 112 όσοι βρίσκονται σε Νέο Ξεριά, Παλαιό Ξεριά και Γέροντα καλούνται να εκκενώσουν προς τον κόμβο Χρυσούπολης.

Σύμφωνα με το kavalanews.gr στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας έχουν μεταφερθεί τέσσερις πυροσβέστες με ελαφρά εγκαύματα, ενώ ζημιές υπέστη και ένα πυροσβεστικό όχημα. Κάηκαν ολοσχερώς δύο σπίτια και μία αποθήκη.

Κικίλιας: Η κατάσταση είναι δύσκολη – Τα μέτρα που αποφασίστηκαν

Στην ανακοίνωση έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση αλλά και πρόληψη πυρκαγιών προχώρησε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας.

Ο κ. Κικίλιας επισήμανε ότι οι τελευταίες 48 ώρες, όπως δυστυχώς και οι επόμενες 48, αποδεικνύονται εξαιρετικά κρίσιμες λόγω των θυελλωδών ανέμων και υψηλών θερμοκρασιών που δημιουργούν εκτεταμένα μέτωπα καθώς οι εστίες δε μπορούν να τεθούν εύκολα υπό έλεγχο. Συγκεκριμένα από χτες τα μεσάνυχτα εκδηλώθηκαν 53 δασικές πυρκαγιές και μόνο στον Έβρο 14 διαφορετικές εστίες.

Ο Υπουργός ξεκαθάρισε ότι η κατάσταση στην Αλεξανδρούπολη και τη Δαδιά καθώς και οι μεγάλες φωτιές που εκδηλώθηκαν ταυτόχρονα σε Εύβοια, Καβάλα, Βοιωτία και Κομοτηνή είναι πολύ δύσκολες, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ.

Στη σύσκεψη που διεξήχθη αποφασίστηκε:

  • η απαγόρευση πρόσβασης σε ορεινούς όγκους και περιαστικά δάση με τη συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ. σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Καβάλα και Θεσσαλονίκη τουλάχιστον μέχρι την Τετάρτη στις 8 π.μ.
  • η αύξηση και παρουσία περιπόλων ανδρών των Ενόπλων Δυνάμεων σε όλες τις παραπάνω περιοχές και σε περιοχές υψηλού κινδύνου για εκδήλωση πυρκαγιάς
  • η απαγόρευση οποιασδήποτε δραστηριότητας από τους πολίτες σε εξωτερικούς χώρους που θα μπορούσε να προκαλέσει κίνδυνο πυρκαγιάς
  • η αυστηρή εφαρμογή των οδηγιών εκκένωσης του 112 καθώς είναι πολύ μεγάλος ο κίνδυνος εγκλωβισμού και συνακόλουθα απώλειας ζωής
  • η αξιοποίηση κάθε δυνατού μέσου προκειμένου να ενισχυθεί η προσπάθεια που καταβάλλουν όλες οι εμπλεκόμενες επιχειρησιακά δυνάμεις.

Σχετικά Άρθρα