Τα πύρινα μέτωπα σε όλη την χώρα: Καίγεται για τρίτη μέρα η Αλεξανδρούπολη – Ένας νεκρός στην Βοιωτία – Συνεχείς εκκενώσεις σε Κομοτηνή-Καβάλα – Τραυματίες πυροσβέστες

 Τα πύρινα μέτωπα σε όλη την χώρα: Καίγεται για τρίτη μέρα η Αλεξανδρούπολη – Ένας νεκρός στην Βοιωτία – Συνεχείς εκκενώσεις σε Κομοτηνή-Καβάλα – Τραυματίες πυροσβέστες

Απανωτές είναι οι φωτιές που ξεσπούν ανά την Επικράτεια και ενώ επικρατούν ακραίες καιρικές συνθήκες και θυελλώδεις άνεμοι σε πολλές περιοχές. Μαίνεται για τρίτη συνεχόμενη ημέρα η μεγάλη φωτιά στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης με την ένταση των ανέμων να μην υποχωρεί καθόλου και αυτό να αποτελεί έναν βασικό λόγο που το πύρινο μέτωπο είναι εξαιρετικά δύσκολο να ελεγχθεί, ενώ συνολικά έχουν εκκενωθεί 13 οικισμοί τα τελευταία 24ωρα.

Στην Αλεξανδρούπολη, το πιο δύσκολο ενεργό μέτωπο, μαίνεται στις περιοχές βορείως του οικισμού Νίψα και στους οικισμούς Δορίσκος και Μοναστηράκι.

Επί τόπου παραμένουν και επιχειρούν 214 άντρες της Πυροσβεστικής με 59 οχήματα και 11 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 10 αεροσκάφη, 7 ελικόπτερα και συνδράμουν εθελοντές, υδροφόρες και μηχανήματα ΟΤΑ και ο Ελληνικός Στρατός, ενώ στην περιοχή επιχειρούν και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις για την ασφαλή απομάκρυνση πολιτών.

Αλεξανδρούπολη: Καταστράφηκαν περιουσίες – Τραυματίστηκαν οκτώ Πυροσβέστες

Η φωτιά έχει αφήσει πίσω της καταστροφές σε σπίτια και επιχειρήσεις, ενώ ειδικά στο μέτωπο της Νίψας επικεντρώνονται οι προσπάθειες για να μην ανοίξει περισσότερο η έκταση του μετώπου και κατευθυνθεί προς το δάσος.

Στην περιοχή έχουν τραυματιστεί συνολικά επτά πυροσβέστες και ένας εθελοντής.

Ένας νεκρός από την φωτιά στον Πρόδρομο Βοιωτίας

Στην αγροτοδασική πυρκαγιά στον Πρόδρομο Βοιωτίας, το μέτωπο των επιχειρήσεων βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της Παραλίας Σαράντη και επιχειρούν 74 πυροσβέστες, 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 19 οχήματα και 2 ελικόπτερα.

Ζητήθηκε η εκκένωση των κατοίκων στην Παραλία Σαράντη προς Θίσβη. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης κατάσβεσης της πυρκαγιάς στη Βοιωτία, στην περιοχή μεταξύ Προδρόμου και Σαράντη, γυναίκα που είχε βγει σε κεντρικό δρόμο ζήτησε βοήθεια από άνδρες της Πυροσβεστικής για ηλικιωμένο άνδρα ο οποίος βρισκόταν σε κτηνοτροφική μονάδα.

Οι πυροσβέστες έσπευσαν στο σημείο που τους υποδείχθηκε και εντόπισαν μέσα στο μαντρί έναν ηλικιωμένο άνδρα περίπου 80 ετών χωρίς τις αισθήσεις του πιθανόν από τις αναθυμιάσεις, ο οποίος έχασε την ζωή του.

Για προληπτικούς λόγους περίπου 60 άτομα έχουν επιβιβαστεί σε δύο αλιευτικά στην παραλία Σαράντη Βοιωτίας.

Φωτιά στην Εύβοια: Μήνυμα 112 για εκκένωση των περιοχών Νέα Αρτάκη και Βατώντα

Λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη στη Εύβοια στάλθηκε στις 18:19 μήνυμα από το 112 στους κατοίκους της περιοχής όπου αναφέρει ότι όσοι βρίσκονται στη βιομηχανική περιοχή της Νέας Αρτάκης και της Βατώντα να εκκενώσουν προς τη Χαλκίδα.

«Εάν βρίσκεστε στην βιομηχανική περιοχή της Νέας Αρτάκης & Βατώντα εκκενώστε προς Χαλκίδα», αναφέρει το μήνυμα.

Εκκενώσεις και στα Ψαχνά

Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη φωτιά που έχει ξεσπάσει στην θέση Προφήτης Ηλίας στα Ψαχνά Ευβοίας, όπου από σκουπιδότοπο η φωτιά πέρασε σε χορτολιβαδική έκταση και λόγω των δυνατών ανέμων έχει πάρει γρήγορα μεγάλες διαστάσεις και εξελίσσεται σε ενιαίο μεγάλο πύρινο μέτωπο, μεταξύ των περιοχών Προφήτης Ηλίας Ψαχνών και Αρτάκης.

Στις 13:15 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για απομάκρυνση των κατοίκων από Νότια Ψαχνά προς Ψαχνά και από Βόρεια Αρτάκη προς Αρτάκη. Επιχειρούν 92 πυροσβέστες, 3 πεζοπόρα τμήματα, 30 οχήματα, 3 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα. 19 Γάλλοι πυροσβέστες με 4 οχήματα συνδράμουν τις ελληνικές δυνάμεις πυρόσβεσης.

Παράλληλα, σε άμεση ετοιμότητα βρίσκεται ένα πλωτό του Λιμενικού ένα περιπολικό όχημα και ιδιωτικά σκάφη στη θαλάσσια περιοχή Αρτάκη Ευβοίας προκειμένου να συνδράμουν στην απομάκρυνση πολιτών αν χρειαστεί λόγω εκδήλωσης πυρκαγιάς στα Ψαχνά.

Τραυματίστηκαν πυροσβέστες στο Διαλεκτό Καβάλας

Νέα φωτιά έχει ξεσπάσει στο Διαλεκτό Καβάλας κοντά στα σπίτια, όπου εκδόθηκε εντολή εκκένωση για το Διαλεκτό.

Δύο πυροσβέστες μάλιστα εγκλωβίστηκαν στις φλόγες και τραυματίστηκαν έχοντας υποστεί εγκαύματα ο ένας στο πρόσωπο και ο άλλος στα χέρια, ενώ υπέστη φθορές και το πυροσβεστικό όχημα. Στο σημείο επιχειρούν 12 άντρες της Πυροσβεστικής με 6 οχήματα και ένα αεροσκάφος.

Παράλληλα, δόθηκε εντολή εκκένωσης των περιοχών Νέο Ξεριά, Παλαιό Ξεριά, Γέροντα, Δαμασκηνιά, Εκλεκτό και Αβραμυλιά.

Λίγο πριν τις 17.00 εστάλη νέο μήνυμα από το 112 για εκκένωση ακόμα τριών περιοχών και συγκεκριμένα για Νέο Ξεριά, Παλαιό Ξεριά και Γέροντα. «Εάν βρίσκεστε σε Νέο Ξεριά, Παλαιό Ξεριά και Γέροντα εκκενώστε προς κόμβο Χρυσούπολης» αναφέρει το νέο μήνυμα του 112.

Νέα μέτωπο στο δάσος της Δαδιάς

Παράλληλα με το μέτωπο της φωτιάς που μαίνεται στην Αλεξανδρούπολη, ξέσπασε νέα φωτιά μέσα στο δάσος της Δαδιάς.

Στο σημείο έχουν σπεύσει και επιχειρούν 25 πυροσβέστες με μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 2 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Νέα φωτιά στα Λάβαρα Έβρου – Εντολή εκκένωσης

Νέα φωτιά έχει ξεσπάσει σε δασική έκταση στα Λάβαρα Έβρου κοντά στον οικισμό και ήδη δόθηκε εντολή εκκένωσης των κατοίκων στα Λάβαρα προς Ορεστιάδα.

Στο σημείο έχουν σπεύσει και επιχειρούν 12 πυροσβέστες με 5 οχήματα και από αέρος ρίψεις νερού πραγματοποιούν 2 αεροσκάφη.

Φωτιές και στη Ροδόπη – Εκκένωση πέντε χωριών

Νέα φωτιά έχει ξεσπάσει σε δασική έκταση στην περιοχή Μίσχος Ροδόπης, ακριβώς πάνω από το χωριό, ενώ δόθηκε εντολή για εκκένωση των κατοίκων από το Μίσχο και το Μέγα Πιστό προς Ίασμο.

Στο σημείο έχουν σπεύσει και επιχειρούν 10 πυροσβέστες με 3 οχήματα και ένα ελικόπτερο.

Καθώς το πύρινο μέτωπο επεκτείνεται, δόθηκε εντολή εκκένωσης για τους οικισμούς Πολύανθο, Σώστης και Ληνός από το 112, καλώντας τους κατοίκους των περιοχών αυτών να εκκενώσουν προς Κομοτηνή.

Την ίδια ώρα, η φωτιά που έχει ξεσπάσει σε αγροτοδασική έκταση στην Άνω Δροσίνη Ροδόπης μαίνεται χωρίς να απειλεί όμως κατοικημένες περιοχές. Κινητοποιήθηκαν και επιχειρούν 15 πυροσβέστες με 6 οχήματα και 3 αεροσκάφη.

Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στον Ασπρόπυργο

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που έκαιγε έκταση με ξηρά χόρτα στη θέση Μάνδρα Στάμου στον Ασπρόπυργο.

Στο σημείο επιχειρούν 35 πυροσβέστες με μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος και 10 οχήματα.

Ολοκληρώθηκε η έκτακτη σύσκεψη

Ολοκληρώθηκε η έκτακτη διυπουργική σύσκεψη στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με θέμα τις πολλαπλές πυρκαγιές που έχουν εκδηλωθεί στη χώρα μας, ειδικά το τελευταίο 24ωρο εν μέσω ακραίων καιρικών συνθηκών.

Από την Πυροσβεστική επισημαίνεται προς τους πολίτες ότι βρισκόμαστε σε κατάσταση συναγερμού κατηγορίας 5 όπως θα βρισκόμαστε και αύριο λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών και των θυελλωδών ανέμων οι οποίοι θα φτάνουν τα 8 και 9 μποφόρ.

Σχετικά Άρθρα