Άναψαν τα αίματα στον ΣΥΡΙΖΑ: Προπορεύεται η Αχτσιόγλου – Παραμένουν στο τραπέζι οι υποψηφιότητες Φάμελλου, Τεμπονέρα

 Άναψαν τα αίματα στον ΣΥΡΙΖΑ: Προπορεύεται η Αχτσιόγλου – Παραμένουν στο τραπέζι οι υποψηφιότητες Φάμελλου, Τεμπονέρα

Θέσεις μάχης παίρνουν οι τέσσερις υποψήφιοι για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ στην τελική ευθεία για την εκλογή νέου προέδρου. Από αυτή την εβδομάδα θα αρχίσουν να ανοίγουν τα χαρτιά τους και οι άλλοι τρεις εν αναμονή υποψήφιοι. Δίνουν και παίρνουν οι πρώτες αιχμές στην κούρσα διαδοχής μεταξύ των υποψηφίων.

Τρεις εβδομάδες απομένουν μέχρι τις κάλπες και μετά την αυγουστιάτικη ανάπαυλα τίποτα δεν φαίνεται να έχει αλλάξει δραματικά ως προς το μεγάλα επίδικα της αλλαγής ηγεσίας.

Συμμετοχή, ενότητα και μετασχηματισμός μετά την τομή της αποχώρησης του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία παραμένουν τα μεγάλα ζητούμενα για την επόμενη ηγεσία.

Η Έφη Αχτσιόγλου δείχνει να προπορεύεται στην κούρσα με πυκνό πρόγραμμα περιοδειών με επόμενο σταθμό την αυριανή επίσκεψή της στην Αχαΐα και στη συνέχεια σε Βόλο και Λάρισα ενώ στο καελντάρι της βρίσκεται και μια κεντρική εκδήλωση στην Αθήνα πριν τον πρώτο γύρω των εσωκομματικών εκλογών.

Ο Παππάς και ο… Κατρούγκαλος

Με βαρύ προεκλογικό πρόγραμμα συνεχίζει και ο Νίκος Παππάς που δίνει και εκείνος τη μάχη του για την ηγεσία και ο οποίος όμως επιχειρεί μια πιο πολιτική καμπάνια θέτοντας διλήμματα στους συνυποψηφίους του.

  • Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Κόρινθο δεν μάσησε τα λόγια όταν ένας πολίτης που παρακολουθούσε τη συγκέντρωσή του σε μεγάλο μπαρ της πόλης φώναξε «να χαίρεστε τον Κατρούγκαλο».

Ο Νίκος Παππάς ανταποκρίθηκε αμέσως λέγοντας «ελάτε να κεράσουμε και να το συζητήσουμε. Τον πληρώσαμε και τον νόμο και τη δήλωση» είπε με αφοπλιστική ειλικρίνεια και για τους μυημένους δεν ήταν παρά ένα καρφί προς την Έφη Αχτσιόγλου που ήταν από τους βασικούς συντάκτες του νόμου του τότε υπουργείου εργασίας για τις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών καθώς ήταν στενή συνεργάτιδα του κ. Κατρούγκαλου.

Τα διλήμματα που θέτει ο Νίκος Παππάς αφορούν και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ο οποίος επιμένει σε ένα δρόμο πολιτικής καθαρότητας με αμιγώς Αριστερή ταυτότητα την ώρα που και ο πρώην υπουργός επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ μιλά για κόμμα που θα απευθύνεται από την Αριστερά ως το Κέντρο.

Η κα Αχτσιόγλου πάντως σε αυτό το δίλημμα δείχνει να παίρνει ακόμη μεγαλύτερη απόσταση χαρακτηρίζοντάς το από την αρχή ψευτοδίλημμα.

Το μεγάλο αγκάθι

Αναμφίβολα τόσο από τις περιοδείες τους όσο και από τις επαφές τους στις ολιγοήμερες διακοπές τους τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζουν μια αποστασιοποίηση των πολιτών από τα όσα συντελούνται αυτές τις ημέρες στην Κουμουνδούρου. Όλοι παραδέχονται και ομολογούν ότι το κόμμα αυτή την ώρα δεν είναι ελκυστικό ούτε επομένως και οι διαδικασίες διαδοχής.

Σε αυτό το κλίμα έρχονται να προστεθούν και οι υποψηφιότητες που παραμένουν πάνω στο τραπέζι των κυρίων Φάμελλου, Τεμπονέρα και Πολάκη.

Ο μεν πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί έντονες επιφυλάξεις για το κατά πόσο θα ωφελήσει μια τυχόν κάθοδός του στην κούρσα της διαδοχής από τη στιγμή μάλιστα που και ο Νίκος Παππάς έχει ήδη τρέξει σε μεγάλο βαθμό την υποψηφιότητά του για πάνω από ένα μήνα και έχει δαπανήσει πόρους και ενέργεια για την υποψηφιότητά του.

  • Μάλιστα σύμφωννα με πληροφορίες ο κ. Παππάς ένα μήνα πριν όταν και οι πιέσεις ήταν πολύ πιο έντονες προς τον κ. Φάμελλο θα ήταν διατεθειμένος να κάνει πίσω αν ο δεύτερος έπαιρνε την απόφαση να διεκδικήσει την ηγεσία.

Ζεστή κρατά την υποψηφιότητά του και ο Διονύσης Τεμπονέρας ο οποίος θα ξεκαθαρίσει με παρέμβασή μέχρι το τέλος της εβδομάδας τη θέση του και τα σχέδιά του.

Σε κάθε περίπτωση το βλέμμα του εργατολόγου και στενού συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα είναι στραμμένο στο έκτακτο Συνέδριο του Νοεμβρίου οπου όπως όλα δείχνουν θα επαναφέρει την πρότασή του για εκλογή του επόμενου γραμματέα του κόμματος από τους συνέδρους ώστε αυτός να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή νομιμοποίηση για τις αλλαγές που πρέπει να προχωρήσουν στο μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ.

  • Ο Παύλος Πολάκης σε συνομιλητές του κρατά ακόμη ζεστή την υποψηφιότητά του μέχρι την τελευταία στιγμή παρά το γεγονός ότι γνωρίζει ότι έχει χάσει πολύτιμο έδαφος στην κούρσα που τρέχει ήδη πάνω από ένα μήνα.

Σε κάθε περίπτωση δεν έχει γίνει κάποια κίνηση συλλογής των 50  υπογραφών από την ΚΕ υπερ για κάποιον από τους τρεις εν αναμονή υποψηφίους με την καταληκτική ημερομηνία να είναι το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου οπότε και θα συνεδριάσει για μια ημέρα το διαρκές Συνέδριο για την επικύρωση της εκλογικής διαδικασίας.

Σχετικά Άρθρα