Αλεξανδρούπολη: Εκτός ελέγχου η φωτιά – Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ο Δήμος

 Αλεξανδρούπολη: Εκτός ελέγχου η φωτιά – Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ο Δήμος

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχθεί η Αλεξανδρούπολη ενώ από το πρωί έχουν ριχθεί στη μάχη της κατάσβεσης και εναέρια μέσα της Πυροσβεστικής. Αναζωπυρώσεις από τους ισχυρούς ανέμους. Μάχη με τις φλόγες δίνουν, την Κυριακή (20/08), οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Αλεξανδρούπολη με τις Αρχές να χαρακτηρίζουν τη φωτιά ως «μια μη συνηθισμένη πυρκαγιά».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννη Αρτοποιός, ανέφερε στο OPEN ότι το κύριο μέτωπο βρίσκεται νότια του οικισμού Λουτρός, μεταξύ του Λουτρού και των Λουτρών Τραϊανούπολης. Σημείωσε, επίσης, ότι πιο δυτικά όπου υπήρχαν προβλήματα κατά τη διάρκεια της νύχτας κοντά στα χωριά Αγνάντια και Άνθεια «είναι πιο ελεγχόμενα τα πράγματα» και γι’ αυτόν τον λόγο έχει δοθεί στην κυκλοφορία και η Νέα Εγνατία Οδός που είχε διακοπεί από το μεσημέρι του Σαββάτου (19/08).

Επίσης, ο ίδιος επιβεβαίωσε τις ζημιές σε σπίτια και οχήματα τονίζοντας ότι δεν έχει γίνει ακόμα η καταγραφή των ζημιών, ενώ τόνισε ότι «δεν είναι μία συνηθισμένη πυρκαγιά, αυτό το οποίο αντιμετωπίζαμε όλοι οι πυροσβέστες παγκοσμίως είναι ότι τα βράδια συνήθως κοπάζουν τα φαινόμενα, πέφτει ο αέρας και ανεβαίνει η υγρασία, δεν συνέβη σε αυτή τη φωτιά».

Νέο μήνυμα του 112 στην Αλεξανδρούπολη

Νέο μήνυμα στους κατοίκους της Αλεξανδρούπολης έστειλε η Πολιτική Προστασία μέσω του 112, την ώρα που οι πυροσβεστικές δυνάμεις μάχονται αδιάκοπα με τις φλόγες, που έχουν κάνει στάχτη χιλιάδες στρέμματα πευκοδάσους στον νότιο Έβρο. Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσκολεύουν το έργο των πυροσβεστών, ενώ οι διάσπαρτες εστίες σε Λουτρά, Δωρικό και Αγνάντια εξελίχθηκαν σε μέτωπα.

“Εξελίσσεται δασική πυρκαγιά. Οι καπνοί κατευθύνονται στην περιοχή σας. Παραμείνετε σε εσωτερικούς χώρους, κλείστε πόρτες και παράθυρα. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών”, αναφέρει η ειδοποίηση.

Οι ισχυροί άνεμοι στην περιοχή προκαλούν συνεχείς αναζωπυρώσεις.

Λίγο μετά τις 08:00 της Κυριακής (20/08) εκδηλώθηκε αναζωπύρωση στα Λουτρά, αλλά και το χωριό Αγνάντια, χωρίς ωστόσο να απειλούνται κατοικημένες περιοχές, σύμφωνα με την ΕΡΤ. Στο χωριό Πεύκα ένα σπίτι παραδόθηκε στις φλόγες, ενώ αλλά δύο σπίτια και αποθήκες έχουν υποστεί ζημιές. Στις φλόγες τυλίχτηκε και το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου.

Στο Αετοχώρι, επίσης, κάηκαν πέντε σπίτια και η εκκλησία. Με τη συνδρομή και εναέριων μέσων επιχειρούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις να σβήσουν τη φωτιά.

Λόγω εκδήλωσης πυρκαγιάς σε δασική έκταση πλησίον Πυλαίας – Φερών Έβρου, ισχύει προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, της Εγνατίας Οδού Κήπων – Αλεξανδρούπολης από το ύψος του κόμβου Αρδανίου έως το ύψος του κόμβου Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙ.ΠΕ.) Αλεξανδρούπολης. Η κυκλοφορία των οχημάτων εκτρέπεται μέσω της Εθνικής Οδού Φερών – Αλεξανδρούπολης. Παρακαλούνται οι πολίτες και οι οδηγοί οχημάτων για την ασφάλεια τους, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις μετακινήσεις τους και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αστυνομικών.

Προληπτικά εκκενώθηκαν οκτώ οικισμοί

Πυροσβέστες, ανάμεσά τους και ο διοικητής των δυνάμεων μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Παναγιώτη Γιαννόπουλο, στην περιοχή του Έβρου οι βορειοανατολικοί άνεμοι θα παραμένουν πολύ ισχυροί όλη την διάρκεια της ημέρας, με αντίστοιχη ένταση με τη χθεσινή. Τις βραδινές ώρες λίγο η έντασή τους θα μειωθεί. Από τις πρωινές ώρες της Δευτέρας θα ενταθούν και πάλι, ουσιαστική εξασθένηση των ανέμων δεν αναμένεται πριν τις βραδινές ώρες της Δευτέρας.

Σχετικά Άρθρα