ΑΕΚ – Ντινάμο Ζάγκρεμπ 2-2: Με λυτρωτή Βίντα στα Πλέι Οφ η Ένωση

 ΑΕΚ – Ντινάμο Ζάγκρεμπ 2-2: Με λυτρωτή Βίντα στα Πλέι Οφ η Ένωση

Η ΑΕΚ μπορεί να βρέθηκε πίσω στο σκορ με 0-2 και ο αποκλεισμός να ήταν προ των πυλών αλλά με λυτρωτές τους Αραούχο στο 90+2′ και τον Βίντα στο 90+10′, πήρε την ισοπαλία και μαζί την πρόκριση για τα πλέι οφ της διοργάνωσης όπου και θα αντιμετωπίσει την νταμπλούχο Βελγίου Αντβέρπ.

Άθλος της ΑΕΚ! Παρότι βρισκόταν με 0-2 πίσω στο σκορ από την Ντιναμό Ζάγκρεμπ στις καθυστερήσεις, με το ξερό σουτ του Αραούχο στο 92′ και την κεφαλιά του Βίντα μετά το χαμένο πέναλτι του Λιβάι Γκαρσία στο 100′ πέτυχε μια συγκλονιστική, μια επική, μια αδιανόητη ανατροπή (2-2) στέλνοντας στα ουράνια την κατάμεστη Νέα Φιλαδέλφεια που πανηγύρισε έξαλλα την πρόκριση στα play-offs του Champions League!

Έσπασαν καρδιές στην OPAP Arena, η οποία για ακόμα μια φορά απέδειξε τη δύναμή της, χαρίζοντας τη νίκη στον Μιχάλη, η οικογένεια του οποίου βρισκόταν στις εξέδρες! Μια απίθανη ΑΕΚ έκλεισε ραντεβού στα play-offs του Champions League, εκεί όπου θα βρει απέναντί της την Αντβέρπ, στο τελευταίο εμπόδιο πριν από τα αστέρια του Champions League!

ΑΕΚ – Ντινάμο Ζάγκρεμπ: Έτσι ξεκίνησαν Αλμέιδα και Μπίστσαν

Δύο αλλαγές είχε ο Ματίας Αλμέιδα στην αρχική του σύνθεση σε σχέση με την ενδεκάδα που είχε επιλέξει στο Ζάγκρεμπ, με τον Αργεντινό τεχνικό να αλλάζει τη δεξιά του πλευρά με τον Ρότα αντί του Σιντιμπέ και τον Άμραμπατ αντί του Ελίασον. Στο τέρμα ήταν ο Στάνκοβιτς, οι Χατζισαφί, Μουκουντί, Βίντα και Ρότα τετράδα στην άμυνα και ο Γιόνσον μαζί με τον Σιμάνσκι δίδυμο στον άξονα της μεσαίας γραμμής.

Ο Πινέδα παρέμεινε στην αριστερή πλευρά, ο Άμραμπατ πήγε δεξιά και στην επίθεση ο Τσούμπερ διατηρήθηκε πίσω από τον προωθημένο Λιβάι Γκαρσία. Ο Ίγκορ Μπίστσαν αποφάσισε να παρατάξει την Ντινάμο Ζάγκρεμπ με την ίδια ενδεκάδα όπως και στο πρώτο παιχνίδι, ξεκινώντας τον Λιβάκοβιτς στο τέρμα, τους Μοχαράμι, Ριστόφσκι, Σούταλο και Μιχαϊλιτσένκο στην άμυνα, στη μεσαία γραμμή τους Μίσιτς και Μπούλατ έχοντας μπροστά τους τον Λιούμπιτσιτς. Ο Σπίκιτς με τον Ιβανούσετς ήταν στα δύο άκρα της επίθεσης και ο Πέτκοβιτς στην κορυφή.

Η Ντινάμο βρήκε γκολ στο χειρότερο δυνατό σημείο για την ΑΕΚ

Ο ρυθμός σε ένα γεμάτο πρώτο μέρος διατηρήθηκε υψηλός καθ’ όλη τη διάρκειά του με την ΑΕΚ να μην καταφέρνει να κάνει γκολ τις ευκαιρίες που δημιούργησε και να το δέχεται στο χειρότερο δυνατό σημείο, με το τέλος του πρώτου μέρους. Μετά από ένα αχρείαστο φάουλ του Άμραμπατ η μπάλα πήγε προς τα δεξιά, οι Κροάτες επιχείρησαν γέμισμα, ο Πέτκοβιτς πήρε την κεφαλιά στην πλάτη του Ρότα, ο Στάνκοβιτς απέκρουσε την κεφαλιά του Μιχαϊλιτσένκο, αλλά ο Σούταλο σε κενή εστία στο ριμπάουντ έκανε το 0-1 παγώνοντας τη Νέα Φιλαδέλφεια.

Η ΑΕΚ είχε μπει δυνατά στο παιχνίδι χάνοντας τρομερή ευκαιρία με τον Πινέδα μόλις στο πρώτο λεπτό όταν ο Μεξικανός χαφ βγήκε τετ-α-τετ με τον Λιβάκοβιτς αλλά πλάσαρε δίπλα από το κάθετο. Η Ντινάμο επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για μια ομάδα με καλή κυκλοφορία μπάλας, με την ΑΕΚ ωστόσο μετά από κάποιο διάστημα να ξαναπαίρνει τον έλεγχο ούσα στημένη καλά στο τακτικό κομμάτι. Αυτό που της έλειπε ήταν περισσότερη κίνηση μεσεοπιθετικά. Στο 17′ οι κιτρινόμαυροι έχασαν και δεύτερη πολύ μεγάλη ευκαιρία για να πάρουν το προβάδισμα όταν έπειτα από παράλληλη μπαλιά του Ρότα, ο Τσούμπερ από πλεονεκτική θέση δεν μπόρεσε να νικήσει τον Λιβάκοβιτς.

Ένα λάθος του Βίντα στο 23′ πήγε να το εκμεταλλευτεί ο Πέτκοβιτς, σουτάροντας πάνω στον Στάνκοβιτς με τον ρυθμό να παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Λίγο πριν την ανάπαυλα οι φιλοξενούμενοι με μια εξαιρετική κάθετη του Σούταλο έκοψαν την άμυνα της ΑΕΚ στα δύο, αλλά ο Μπούλατ έστειλε με πλασέ την μπάλα δίπλα από το κάθετο του Στάνκοβιτς. Ήταν όπως φάνηκε η προειδοποίηση των Κροατών. Στις καθυστερήσεις ο Σούταλο από κοντά βρήκε δίχτυα στέλνοντας την ομάδα του μπροστά στο σκορ στα αποδυτήρια με τη λήξη του πρώτου μέρους.

Απίθανη ΑΕΚάρα με δύο γκολ στις καθυστερήσεις πήρε την πρόκριση

Αυτό που χρειαζόταν η ΑΕΚ ήταν ηρεμία, συγκέντρωση και υπομονή, αλλά και καλύτερη κίνηση και ταχύτητα μπροστά. Στο 56′ η ΑΕΚ βρήκε την τρίτη της πολύ καλή στιγμή στο ματς με σουτ του Γιόνσον, στο οποίο ο Λιβάκοβιτς είπε ξανά «όχι» αποδεικνύοντας τα εξαιρετικά του προσόντα. Η ΑΕΚ που είχε μπει καλά στο δεύτερο μέρος συνέχιζε να πετάει τις ευκαιρίες στα σκουπίδια με τον Άμραμπατ δύο λεπτά αργότερα μετά από φοβερή πάσα του Τσούμπερ να μην καταφέρνει ούτε αυτός να νικήσει τον Λιβάκοβιτς από πλάγια θέση.

Και από τη στιγμή που η ΑΕΚ έχανε τι ευκαιρίες ήταν επίφοβολο να το πληρώσει, όπως και έγινε στο 65′ Ο Πέτκοβιτς πέρασε εξαιρετική κάθετη μέσα στην περιοχή και ο Λιούμπιτσιτς που τρύπωσε έξυπνα πλάσαρε γράφοντας το 0-2 και δίνοντας σκορ πρόκρισης στην Ντινάμο. Ο Αλμέιδα πέρασε αμέσως στο ματς Αραούχο, Γκατσίνοβιτς και Ελίασον αντί Τσούμπερ, Σιμάνσκι και Άμραμπατ με τον Πινέδα να περνάει στον άξονα. Η εξέλιξη είχε εμφανώς επηρεάσει την ΑΕΚ, ο Λιβάκοβιτς ήταν σε ετοιμότητα σε ένα φάουλ του Γκατσίνοβιτς και η Ντινάμο απείλησε και με τρίτο γκολ στο 70′ αλλά ο Στάνκοβιτς από πλάγια θέση σταμάτησε το σουτ του Σπίκιτς.

Ο Αλμέιδα φρέσκαρε τον άξονα με Μάνταλο και Γαλανόπουλο αντί Γιόνσον και Πινέδα με την ΑΕΚ να μπαίνει στο τελευταίο τέταρτο ψάχνοντας το γκολ που θα ισοφάριζε αρχικά το συνολικό σκορ του ζευγαριού. Μια στατική φάση στο 78′ έφερε γκολ για την ΑΕΚ με τον Μουκουντί, ωστόσο σωστά δεν μέτρησε καθώς ο Λιβάι που πήρε την αρχική κεφαλιά ήταν εκτεθειμένος.

Στις καθυστερήσεις, ωστόσο, η ΑΕΚ πέτυχε μια επική μια αδιανόητη, μια μυθική ανατροπή! Αρχικά ο Αραούχο στο 92′ με ένα ξερό σουτ μετά από κόρνερ κάρφωσε την μπάλα στα δίχτυα του Λιβάκοβιτς ισοφαρίζοντας το συνολικό σκορ και μετά έγινε ο… χαμός!

Με τη βοήθεια του VAR σε χέρι του Λιούμπιτσιτς μετά από κατέβασμα του Αραούχο με το στήθος, ο Έσκας έδειξε την άσπρη βούλα. Ο Λιβάι νικήθηκε από τον Λιβάκοβιτς στο πέναλτι, αλλά ο Βίντα που ακολούθησε τη φάση με κεφαλιά έκανε το 2-2 και έστειλε την ΑΕΚ στα play-offs του Champions League με τη Νέα Φιλαδέλφεια να δονείται!

Τα στιγμιότυπα του αγώνα

Διαιτητής: Εσπέν Εσκάς (Νορβηγία)
Κίτρινες: Ιβάνουσετς, Μίσιτς, Μιχαϊλιτσένκο, Σούταλο, Μάριν
Οι συνθέσεις:
ΑΕΚ (Ματίας Αλμέιδα):
Στάνκοβιτς, Ρότα, Βίντα, Μουκουντί, Χατζισαφί, Σιμάνσκι (67΄ Γκατσίνοβιτς), Γιόνσον (76΄ Μάνταλος), Πινέδα (76΄ Γαλανόπουλος), ‘Αμπραμπατ (67΄ Ελίασον), Τσούμπερ (67΄ Αραουχο), Γκαρσία
ΝΤΙΝΑΜΟ ΖΑΓΚΡΕΜΠ (Ιγκόρ Μπίστσαν): Λιβάκοβιτς, Μοχαραμί, Ριστόφσκι, Σούταλο, Λιούμιπισιτς, Μιχαϊλιτσένκο, Μπούλατ, Μίσιτς, Σπίκιτς (86΄ Μάριν), Ιβάνουσετς, Πέτκοβιτς.

www.gazzetta.gr

Σχετικά Άρθρα