Συναγερμός στην Κύπρο: Τουρκοκύπριοι επιτέθηκαν σε άνδρες των Ηνωμένων Εθνών στην Πύλα

 Συναγερμός στην Κύπρο: Τουρκοκύπριοι επιτέθηκαν σε άνδρες των Ηνωμένων Εθνών στην Πύλα

Επεισόδιο σημειώθηκε το πρωί στη νεκρή ζώνη κοντά στην Πύλα με επιθέσεις κατά ειρηνευτών των ΗΕ από προσωπικό που μετέβη στην περιοχή από τα κατεχόμενα για την εκτέλεση εργασιών εντός της νεκρής ζώνης. Με ανακοίνωσή της η ειρηνευτική δύναμη των ΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) καταδικάζει τις επιθέσεις κατά ειρηνευτών των ΗΕ και την πρόκληση ζημιών σε οχήματα των ΗΕ από προσωπικό της τ/κ πλευράς σήμερα το πρωί, όπως αναφέρει. Το επεισόδιο, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, σημειώθηκε εντός της νεκρής ζώνης κοντά στην Πύλα, καθώς ειρηνευτές των ΗΕ παρεμπόδισαν μη εξουσιοδοτημένες κατασκευαστικές εργασίες στην περιοχή.

“Οι απειλές για την ασφάλεια των ειρηνευτών των ΗΕ και η πρόκληση ζημιών στην περιουσία των ΗΕ είναι απαράδεκτες και αποτελούν σοβαρό έγκλημα με βάση το διεθνές δίκαιο που θα διωχθούν στον μέγιστο βαθμό που προβλέπει ο νόμος”, προστίθεται.

Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ καλεί την τουρκοκυπριακή πλευρά να σεβαστεί την εξουσία που έχει η αποστολή, με βάση την εντολή της, εντός της υπό τον έλεγχο των ΗΕ νεκρής ζώνης, να αποφεύγει οποιεσδήποτε ενέργειες που μπορεί να κλιμακώσουν περαιτέρω τις εντάσεις και να αποσύρει όλο το προσωπικό και τα μηχανήματα από την υπό τον έλεγχο των ΗΕ νεκρή ζώνη αμέσως, επισημαίνεται.

Ακόμη αναφέρεται πως “η αποστολή παρακολουθεί την κατάσταση στενά και παραμένει δεσμευμένη στο να διασφαλίσει τη διατήρηση της ηρεμίας και της σταθερότητας στην περιοχή”.

To χρονικό της υπόθεσης

Οι τουρκικές δυνάμεις κατοχής ξεκίνησαν κατασκευαστικές εργασίες στο μικτό χωριό Πύλα στην Κύπρο, χωρίς την άδεια του ΟΗΕ, παραβιάζοντας το ουδέτερο καθεστώς της περιοχής. Η Πύλα, στην οποία ζουν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, βρίσκεται εντός της νεκρής ζώνης και ελέγχεται από τον ΟΗΕ. Η κυπριακή κυβέρνηση εργάζεται προς αποτροπή του τουρκικού σχεδιασμού, αναφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, σε γραπτή δήλωσή του  σχετικά με την απόπειρα παραβίασης του στάτους κβο στην περιοχή Πύλας.

Το τουρκικό κατοχικό καθεστώς, σημειώνει, επιχειρεί τη δημιουργία νέων τετελεσμένων εντός της νεκρής ζώνης στην περιοχή Πύλας, σχεδιάζοντας παράνομη είσοδο στην περιοχή για κατασκευή δρόμου, που θα ενώνει το κατεχόμενο χωριό Άρσος με προκεχωρημένο παράνομο στρατιωτικό φυλάκιο του κατοχικού καθεστώτος.

«Πρόκειται για απόπειρα σοβαρότατης παραβίασης του στάτους κβο», τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και σημειώνει ότι η κυπριακή κυβέρνηση εργάζεται προς αποτροπή τού εν λόγω τουρκικού σχεδιασμού σε συνεργασία με Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, την ΕΕ και την UNFICYP, καθώς και την ελληνική κυβέρνηση.

«Είναι σε εξέλιξη επαφές σε ανώτατο επίπεδο από τη διεθνή κοινότητα με αποδέκτη την Άγκυρα, τονίζοντας τη σοβαρότητα της παραβίασης, καθώς και τις αρνητικές συνέπειες από μια τέτοια ενέργεια, τόσο για την προοπτική επανέναρξης διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό όσο και για τα ευρωτουρκικά», προσθέτει.

Η κυπριακή κυβέρνηση αναμένει από την Ειρηνευτική Δύναμη στην Κύπρο να αποτρέψει τους εν λόγω σχεδιασμούς, σύμφωνα με τους όρους εντολής της, καταλήγει ο κ. Λετυμπιώτης.

Η Κυβέρνηση καταδικάζει τα επεισόδια στη Νεκρή Ζώνη – Διπλωματικές ενέργειες για την αποτροπή των τουρκικών σχεδιασμών

Η Κυβέρνηση καταδικάζει τα οργανωμένα επεισόδια που προκάλεσαν σήμερα το πρωί οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις στη νεκρή ζώνη στην περιοχή Πύλας και την απαράδεκτη επίθεση εναντίον Βρετανών και Σλοβάκων μελών της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ, αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

 “Οι απειλές κατά της ασφάλειας ειρηνευτών του ΟΗΕ είναι καταδικαστέες και συνιστούν σοβαρό έγκλημα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, όπως ορθά αναφέρεται και στην ανακοίνωση της Ειρηνευτικής Δύναμης. Η Κυβέρνηση προβαίνει σε όλες τις διπλωματικές ενέργειες και βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τα Ηνωμένα Έθνη, Μόνιμα Μέλη του ΣΑ, την ΕΕ, την Ελληνική Κυβέρνηση και με την ηγεσία της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο για αποτροπή των τουρκικών σχεδιασμών”, επισημαίνει ο κ. Λεπινιώτης.

Σχετικά Άρθρα