Στο έλεος των συμμοριών η Αϊτή: Βία και συγκρούσεις – 2.400 νεκροί από την αρχή της χρονιάς

 Στο έλεος των συμμοριών η Αϊτή: Βία και συγκρούσεις – 2.400 νεκροί από την αρχή της χρονιάς

Η βία των συμμοριών, που σκορπούν τον τρόμο στην Αϊτή, έχει στοιχίσει τη ζωή από την αρχή της χρονιάς σε περισσότερους από 2.400 ανθρώπους, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ.

«Από την 1η Ιανουαρίου μέχρι τις 15 Αυγούστου της φετινής χρονιάς, τουλάχιστον 2.439 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και άλλοι 902 έχουν τραυματισθεί», δήλωσε η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Ραβίνα Σαμντασάνι στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στη Γενεύη.

Σε απάντηση στη συνεχιζόμενη βία των συμμοριών και στη γενικευμένη ανασφάλεια, υπήρξε αύξηση των κινήσεων «λαϊκής δικαιοσύνης» και ομάδων αυτοάμυνας.

«Από τις 24 Απριλίου μέχρι τα μέσα Αυγούστου, περισσότερα από 350 άτομα λυντσαρίστηκαν από τον τοπικό πληθυσμό και ομάδες αυτοάμυνας. Μεταξύ των φονευθέντων περιλαμβάνονται 310 ύποπτοι ως μέλη συμμοριών, 46 μέλη του κοινού και ένας αστυνομικός», υπογράμμισε η Σαμσαντάνι.

Μπροστά στο κύμα της βίας, το οποίο εντάθηκε περαιτέρω από τις 11 ως τις 15 Αυγούστου, ο Φόλκερ Τουρκ, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, ζητάει να ληφθούν επειγόντως μέτρα μετά την έκκληση του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών υπέρ μιας πολυεθνούς δύναμης που δεν θα σχηματισθεί από τον ΟΗΕ και θα βοηθήσει την αστυνομία της Αϊτής να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

«Τα ανθρώπινα δικαιώματα του λαού της Αϊτής πρέπει να προστατευθούν και τα βάσανά του να μειωθούν», υπογράμμισε ο Φόλκερ Τουρκ, ο οποίος επισκέφθηκε τη χώρα το Φεβρουάριο.

Η Αϊτή αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια βαθιά οικονομική και πολιτική κρίση, καθώς και κρίση στον τομέα της ασφάλειας, κάτι που έχει ενισχύσει την επικράτηση των συμμοριών. Αυτές οι ένοπλες συμμορίες ελέγχουν περίπου το 80% της αϊτινής πρωτεύουσας και τα βίαια εγκλήματα είναι συχνά.

Σχετικά Άρθρα