Πολωνία: Δημοψήφισμα για το μεταναστευτικό – Έντονα αντιδρά η αντιπολίτευση

 Πολωνία: Δημοψήφισμα για το μεταναστευτικό – Έντονα αντιδρά η αντιπολίτευση

Το πολωνικό κοινοβούλιο ενέκρινε νόμο που επιτρέπει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος παράλληλα με τις βουλευτικές εκλογές στις 15 Οκτωβρίου. Ένα από τα ερωτήματα αφορά το μεταναστευτικό. Το κυβερνών κόμμα «Νόμου και Δικαιοσύνης» ανησυχεί για το ενδεχόμενο ενός νέου, μαζικού μεταναστευτικού κύματος.

Πιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση ρώτα τους πολίτες αν ειναι υπερ: «της εισόδου χιλιάδων λαθρομεταναστών από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, σύμφωνα με τον μηχανισμό αναγκαστικής μετεγκατάστασης που επιβλήθηκε από την ευρωπαϊκή γραφειοκρατία».

Η αντιπολίτευση διαφώνει και ζητεί από τους πολίτες μα μην ψηφίσουν. Ο Ντόναλτ Τουσκ κάνει λόγο για δαιμονοποίηση της μετανάστευσης.

«Είμαι πραγματικά έκπληκτος που η Civic Platform καλεί σε μποϊκοτάζ. Λέει πως ο πολίτης βρίσκεται στο επίκεντρο όμως δεν το κάνει πράξη. Ο Ντόναλντ Τουσκ ακυρώνει αυτό το δημοψήφισμα πριν εγκριθεί από την κάτω βουλή. Αυτό δείχνει πως πραγματικά φοβούνται πολύ τις απαντήσειςπου θα δοθούνσε αυτές τις ερωτήσεις» δήλωσε ο βουλευτής Μάρετ Άστ.

Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των μεταναστών που περνούν στην Πολωνία, κυρίως μέσω της Λευκορωσίας. Η Βαρσόβια έχει κατασκευάσει φράχτη στα συνορα με τη γειτονική της χωρα, ενώ έχει προσλάβει εκατοντάδες συνοριοφύλακες.

Η Πολώνια στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας, μια επιλογή που έχει σημαντικά επιδεινώσει τις σχέσεις της με την Μόσχα και το Μινσκ. Η Βαρσοβία κατηγορεί την Λευκορωσία πως εργαλειοποιεί και κακομεταχειρίζεται τους μετανάστες.

Σχετικά Άρθρα