Νέα άνοδος των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας- Ανησυχία για τον χειμώνα 

 Νέα άνοδος των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας- Ανησυχία για τον χειμώνα 

Την πάνω βόλτα πήραν πάλι οι τιμές του ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά στην Ελλάδα. Για σήμερα Παρασκευή 18 Αυγούστου, η τιμή της μεγαβατώρας έφτασε στα 107,5 ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 4,6% σε σχέση με χθες, που ήταν στα 102,78 ευρώ/MWh, όταν και αυξήθηκε κατά 16,63% έναντι της Τετάρτης (ήταν στα 88,12 ευρώ/MWh).Όσον αφορά τη διακύμανση των τιμών, η χαμηλότερη ήταν στα 82,85 ευρώ/MWh και η υψηλότερη στα 160,36 ευρώ/MWh.

Η υψηλή τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας για σήμερα έρχεται παρά το γεγονός ότι οι ΑΠΕ κατέχουν τα πρωτεία στο ενεργειακό μίγμα, ενώ και η ζήτηση εμφανίζεται μειωμένη.Ειδικότερα, οι ΑΠΕ κατέχουν ποσοστό 43,77%, με το φυσικό αέριο να ακολουθεί με ποσοστό 32,32% και έπονται οι εισαγωγές με 8,19%, τα υδροηλεκτρικά με 6,58% και ο λιγνίτης με 5,37%.

Την ίδια ώρα η συνεχιζόμενη νευρικότητα την ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου έχει ως αποτέλεσμα τη διατήρηση των τιμών του καυσίμου σταθερά πάνω από τα 30 ευρώ η μεγαβατώρα, την ίδια στιγμή που εντείνονται οι ανησυχίες για τη διακύμανση των τιμών της ενέργειας για τον ερχόμενο χειμώνα.

Σε κάθε περίπτωση οι τιμές που διαμορφώνονται αυτήν την περίοδο για τα προθεσμιακά συμβόλαια του Σεπτεμβρίου προμηνύουν συνέχιση της νευρικότητας. Οι τιμές Σεπτεμβρίου διαμορφώνονται στα 35 με 36 ευρώ/MWh ενώ για το διάστημα Οκτωβρίου Δεκεμβρίου μεταξύ 40 και 51 ευρώ/MWh, με την τιμή του Φεβρουαρίου να βρίσκεται ακόμη υψηλότερα στα επίπεδα των 52 με 53 ευρώ/MWh. 

Οι τιμές αυτές βεβαίως παραμένουν σημαντικά χαμηλότερες σε σύγκριση με τον περασμένο χειμώνα, ωστόσο είναι σημαντικά αυξημένες σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα τιμών, που σημαίνει ότι στην πράξη αναμένονται αυξήσεις που μπορεί να φτάσουν έως και το 50% το επόμενο διάστημα. Ωστόσο θεωρείται απίθανο να δούμε ξανά τις ακραίες τιμές του περυσινού καλοκαιριού στα 300 ευρώ/MWh. 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι καθώς το φυσικό αέριο αποτελεί κύριο καύσιμο για την ηλεκτροπαραγωγή, το κόστος του επηρεάζει άμεσα τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και επομένως και τους λογαριασμούς ρεύματος. Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο περιβάλλοντος και ενέργειας έχουν ανακοινώσει ότι τα έκτακτα μέτρα για την αγορά ηλεκτρισμού (μηχανισμός ανάκτησης εσόδων από ηλεκτροπαραγωγούς, πάγωμα της ρήτρας αναπροσαρμογής, επιδοτήσεις στους λογαριασμούς και ανακοινώσεις των τιμών του επόμενου μήνα από τις 20 του προηγούμενου) θα συνεχίσουν να ισχύουν μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου του 2023. Με αυτόν τον τρόπο εκτιμάται ότι το οικονομικό βάρος που θα προκύψει για τα νοικοκυριά, σε συνδυασμό με τις επιδοτήσεις που ανακοινώνονται κάθε μήνα, θα είναι αμελητέο.

Σχετικά Άρθρα