Η «κλιματική στιγμή Μίνσκι» απειλεί την παγκόσμια οικονομία

 Η «κλιματική στιγμή Μίνσκι» απειλεί την παγκόσμια οικονομία

Το κόστος της αδράνειας απέναντι στην υπερθέρμανση του πλανήτη είναι δυνητικά τεράστιο και συχνά δεν υπολογίζεται επαρκώς στις αξίες των περιουσιακών στοιχείων.

Καύσωνες ρεκόρ, πυρκαγιές και έντονες βροχοπτώσεις, καταστροφικές πλημμύρες συνθέτουν ένα τραγικό σκηνικό που εκτείνεται από τον Καναδά έως τη νότια Ευρώπη και, τις τελευταίες ημέρες, το νησί Μάουι της Χαβάης.

Οι ανθρώπινες απώλειες από αυτές τις καταστροφές, οι οποίες λένε οι ειδικοί γίνονται όλο και πιο συχνές και πιο έντονες λόγω της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από τον άνθρωπο, μπορεί να υπολογιστεί πρώτα από όλα στις χιλιάδες χαμένες ζωές.

Αλλά μπορεί επίσης να μετρηθεί και στην οικονομική αξία που καταστρέφεται και δυνητικά δημιουργείται, καθώς οι κυβερνήσεις αλλάζουν πολιτικές για να περιορίσουν ή να μετριάσουν την κλιματική κρίση.

«Σε έναν κόσμο που γίνεται ταχύτατα πιο ευάλωτος σε ακραία καιρικά φαινόμενα, οι απαρχαιωμένες υποθέσεις σχετικά με τις αξίες των περιουσιακών στοιχείων χρειάζονται επίσης επαναβαθμονόμηση» αναφέρουν χαρακτηριστικά σε ανάλυσή τους οι Financial Times.

Μπροστά σε μια νέα «στιγμή του Minsky»

Και μιλούν ανοικτά για μια «κλιματική στιγμή του Minsky», τον όρο που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια ξαφνική διόρθωση των αξιών των περιουσιακών στοιχείων καθώς οι επενδυτές συνειδητοποιούν ταυτόχρονα ότι αυτές οι αξίες δεν είναι βιώσιμες.

Μια στιγμή Minsky είναι μια ξαφνική, μεγάλη κατάρρευση των αξιών που σηματοδοτεί το τέλος της φάσης ανάπτυξης ενός κύκλου στις πιστωτικές αγορές ή στην επιχειρηματική δραστηριότητα .

Ο όρος επινοήθηκε από τον Paul McCulley της PIMCO το 1998, για να περιγράψει τη ρωσική οικονομική κρίση του 1998 και πήρε το όνομά του από τον οικονομολόγο Hyman Minsky.

Ο H. Minsky ήταν μία εξαιρετική φυσιογνωμία – θεωρούμενος ως ένα μείγμα των  J.M.Keynes  και J. Schumpeter, με λίγο Hayek. Ο οικονομολόγος ασχολήθηκε κυρίως με τον τραπεζικό κλάδο, όσον αφορά το ρόλο του στην πραγματική οικονομία – τεκμηριώνοντας πως το χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι εγγενώς ασταθές, τείνοντας συνεχώς σε υπερβολές και σε κρίσεις.

Στα πλαίσια αυτά όποιος διαβάσει τις μελέτες του που εκδόθηκαν ως επί το πλείστον τις δεκαετίες του 1970 και 1980, θα βρει τρομακτικά ακριβείς παραλληλισμούς με αυτά που συνέβησαν το 2007 και αργότερα – υπενθυμίζοντας πως επρόκειτο για το γιό μεταναστών από τη Λευκορωσία, εβραϊκής καταγωγής, ο οποίος σπούδασε μαθηματικά και οικονομία στο πανεπιστήμιο του Σικάγο, με διδακτορικό στο Χάρβαρντ υπό την εποπτεία του J. Schumpeter.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ-ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ Hyman Minsky ΣΤΟ ANATROPINEWS

Σχετικά Άρθρα