Τσακαλώτος: ”Οι δημοκρατικοί θεσμοί υποφέρουν και μαζί τους και οι πολίτες – Η ΝΔ έχει το μείζον τμήμα της ελληνικής ακροδεξιάς”

 Τσακαλώτος: ”Οι δημοκρατικοί θεσμοί υποφέρουν και μαζί τους και οι πολίτες – Η ΝΔ έχει το μείζον τμήμα της ελληνικής ακροδεξιάς”

Για τη σημασία των θεσμών στις σύγχρονες δημοκρατίες μιλάει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σε άρθρο του στο News247, ασκώντας δριμεία κριτική στην κυβέρνηση.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, μια κυβέρνηση που εκλέχθηκε το 2019 με σύνθημα την αποτελεσματικότητα, τον θεσμικό εκσυγχρονισμό και την ασφάλεια, εκπλήσσει με τις τραγικές επιδόσεις της και στα τρία», αναφέρει ο κ. Τσακαλώτος, σημειώνοντας πως «οι δημοκρατικοί θεσμοί υποφέρουν και μαζί τους υποφέρουν και οι πολίτες».

«Έχουμε χρέος να ασχοληθούμε αυτοτελώς με τους θεσμούς. Όσο σημασία έχει ο αγώνας για την άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων που θεριεύουν, άλλο τόσο σημασία έχει και η υπόθεση των θεσμών και της δημοκρατίας. Οι δημοκρατικοί θεσμοί δεν είναι ουδέτεροι. Στον αδυσώπητο κοινωνικό ανταγωνισμό, όταν υπάρχουν θεσμοί, οι αδύναμοι έχουν μια ελπίδα παραπάνω. Οι λειτουργούντες θεσμοί, μια δικαιοσύνη που αποδίδεται στην ώρα της, μια αστυνομία που σέβεται τον εαυτό της και τους πολίτες, ανεξάρτητες αρχές που ελέγχουν την κυβέρνηση αντί να την καθαγιάζουν, όλα αυτά και πολλά άλλα, βοηθάνε πρωτίστως τον αδύναμο. Όλους τους βοηθάνε δηλαδή, αλλά είναι οι ανίσχυροι που βρίσκονται πιο εκτεθειμένοι στην αδικία όταν οι θεσμοί δεν λειτουργούν», εξηγεί.

«Και η ΝΔ -όσο κι αν δεν χαρακτηρίζεται συνολικά ακροδεξιά- έχει στο εσωτερικό της παραδοσιακά το μείζον τμήμα της ελληνικής ακροδεξιάς, από τη μεταπολίτευση και ύστερα, και καταφέρνει μια χαρά να το ενσωματώνει», συμπληρώνει.

«Ειδικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εμφανίστηκε μάστορας σε αυτήν τη ζεύξη του ακραίου κέντρου με την ακροδεξιά», τονίζει ο κ. Τσακαλώτος.

«Ο αγώνας για τη θεραπεία των θεσμικών καταγμάτων που υπέστη η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια θα είναι μακρύς. Το 2024, η τρίτη Ελληνική Δημοκρατία κλείνει μισό αιώνα ζωής. Έχει σημασία να μη γεράσει η δημοκρατία μας. Αν γεράσει, κερδίζουν οι εχθροί της», καταλήγει ο υποψήφιος για την πρεοδρία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Σχετικά Άρθρα