Ισπανία: Η υποψήφια των Σοσιαλιστών εξελέγη πρόεδρος της βουλής – Πολύ πιθανή μια νέα θητεία για τον Σάντσεθ

 Ισπανία: Η υποψήφια των Σοσιαλιστών εξελέγη πρόεδρος της βουλής – Πολύ πιθανή μια νέα θητεία για τον Σάντσεθ

Η υποψήφια του Σοσιαλιστικού Κόμματος Φρανθίνα Αρμεγκόλ εξελέγη πρόεδρος της ισπανικής βουλής που προέκυψε από τις ατελέσφορες εκλογές της 23ης Ιουλίου.

Η Φρανθίνα Αρμεγκόλ, 52 ετών, εξασφάλισε 178 ψήφους, δηλαδή δύο περισσότερες ψήφους από την απόλυτη πλειοψηφία στην 350μελή βουλή. Ανάμεσά τους συγκαταλέγονται όπως φαίνεται και οι 7 ψήφοι του κόμματος Junts per Catalunya (JxCat, Μαζί για την Καταλωνία) που εκπροσωπεί το σκληρότερο ρεύμα του καταλανικού εθνικισμού.

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ισπανίας εξασφάλισε την επί της αρχής υποστήριξη του καταλανικού αυτονομιστικού κόμματος JxCat προς την σοσιαλίστρια υποψήφια πρόεδρο της ισπανικής βουλής.

Η νέα βουλή, στην οποία κανένα κόμμα δεν εξασφαλίζει κοινοβουλευτική πλειοψηφία για τον σχηματισμό κυβέρνησης ξεκίνησε τις εργασίες της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου με την εκλογή προέδρου, σε μία υψηλής σημασίας ψηφοφορία το αποτέλεσμα της οποίας αποτελεί σαφή δείκτη για τις πιθανότητες που έχει ο απερχόμενος πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος να σχηματίσει κυβέρνηση εξασφαλίζοντας την κοινοβουλευτική υποστήριξη μικρότερων κομμάτων.

Σχετικά Άρθρα