Μεγάλη Βρετανία: Ο πληθωρισμός υποχωρεί, όμως οι τιμές των τροφίμων αυξάνονται – ”Στριμωγμένοι” οι καταναλωτές

 Μεγάλη Βρετανία: Ο πληθωρισμός υποχωρεί, όμως οι τιμές των τροφίμων αυξάνονται – ”Στριμωγμένοι” οι καταναλωτές

Ο ρυθμός πληθωρισμού του Ηνωμένου Βασιλείου έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από την άνοιξη του 2022, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ ) έφτασε το 6,8% για το έτος έως τον Ιούλιο, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS), από 7,9% τον Ιούνιο, κάτι που προσδοκούσε το Σίτι.

Η πτώση των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας ήταν ο κύριος λόγος για την πτώση της αύξησης των τιμών. Ο πληθωρισμός των τροφίμων, ενώ εξακολουθεί να αυξάνεται, μετριάστηκε, οδηγώντας σε χαλάρωση του ετήσιου ποσοστού πληθωρισμού. Ωστόσο, αυτό αντισταθμίστηκε σε κάποιο βαθμό από την ανοδική πίεση από το κόστος των ξενοδοχείων και των αεροπορικών ναύλων.

Επιπλέον σημειώνεται ρεκόρ αύξηση των μισθών, στο 7,8%.

«Οι τιμές του φυσικού αερίου μειώθηκαν κατά 25,2% μεταξύ Ιουνίου και Ιουλίου του τρέχοντος έτους, αλλά αυξήθηκαν κατά 0,1% μεταξύ των ίδιων δύο μηνών του προηγούμενου έτους.

»Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκαν κατά 8,6% μεταξύ Ιουνίου και Ιουλίου του τρέχοντος έτους, αλλά αυξήθηκαν κατά 0,4% μεταξύ των δύο μηνών του προηγούμενου έτους», αναφέρει η ανακοίνωση της ONS.

Ο πληθωρισμός των τροφίμων επιβραδύνθηκε τον περασμένο μήνα, αλλά οι τιμές εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλότερες από ό,τι πριν από ένα χρόνο.

Ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού για τα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα ποτά μειώθηκε στο 14,8% τον Ιούλιο, από 17,3% τον Ιούνιο. ωστόσο εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός και να πιέζει τα νοικοκυριά.

Τρεις από τις 10 κατηγορίες που παρουσίασαν πτώση στη μηνιαία τιμή μεταξύ Ιουνίου και Ιουλίου 2023, είναι το γάλα, το τυρί και τα αυγά – αντανακλώντας τις πρόσφατες μειώσεις των τιμών του γάλακτος από τα σούπερ μάρκετ.

«Η αποφασιστική δράση που λάβαμε για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού λειτουργεί και το ποσοστό βρίσκεται τώρα στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους», δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ,. Ωστόσο ο στόχος της κυβέρνησης είναι ο πληθωρισμός στο 2%.

Η σκιώδης υπουργός Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς, αντίστοιχα σημείωσε ότι ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι υψηλός και μάλιστα «υψηλότερος από πολλές άλλες μεγάλες οικονομίες».

Σχετικά Άρθρα