Νέα Φιλαδέλφεια: ”Λάθος ότι δεν εγκλωβίστηκαν νωρίτερα οι Κροάτες” – Η κριτική των απόστρατων αστυνομικών

 Νέα Φιλαδέλφεια: ”Λάθος ότι δεν εγκλωβίστηκαν νωρίτερα οι Κροάτες” – Η κριτική των απόστρατων αστυνομικών

”Το λάθος είναι ότι οι Κροάτες δεν εγκλωβίστηκαν νωρίτερα” δήλωσε στην ΕΡΤ ο Παντελής Τίγκας, αστυνομικός διευθυντής εν αποστρατεία και πρώην επικεφαλής της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης και Βίας Αθλητικών Χώρων Αττικής παραδεχόμενος ότι η ΕΛ.ΑΣ. στην περίπτωση των αιματηρών επεισοδίων στη Νέα Φιλαδέλφεια έκανε λάθη όσον αφορά στο επιχειρησιακό κομμάτι.

Αναφερόμενος στην έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση που είχαν οι αστυνομικές αρχές αλλά δεν πήραν τα κατάλληλα μέτρα για να αποτρέψουν την κάθοδο στην Αθήνα των χούλιγκαν που διέσχισαν ανενόχλητοι όλη τη χώρα τόνισε ότι η ενημέρωση πηγαίνει ιεραρχικά.

«Από το Αρχηγείο (σ.σ. η ενημέρωση) γίνεται σε όλες τις υπόλοιπες διευθύνσεις όπου και εφόσον εμπλέκονται» είπε σημειώνοντας ότι δεν μπόρεσαν να αντιμετωπιστούν σε κάποιο σημείο πριν φτάσουν στην Αττική, ακόμα και με κάποια επεισόδια.

«Από την είσοδο της χώρας μέχρι τα διόδια Ελευσίνας είναι 500 χλμ. διαδρομή. Σε αυτά τα 500 χλμ. κάπου θα μπορούσαν να εγκλωβιστούν ή με κάποιο τρόπο να καθυστερήσει η άφιξή τους» για να γίνουν κάποιες επιπλέον κινήσεις.

Δεν έγινε σωστή αξιολόγηση

Μιλώντας μια εβδομάδα μετά τα αιματηρά επεισόδια που στοίχισαν τη ζωή στον 29χρονο Μιχάλη Κατσουρή ο κ. Τίγκας δήλωσε ότι «υποεκτιμήθηκε η πληροφόρηση» και «δεν έγινε σωστή αξιολόγηση».

Και όπως τόνισε «το πρώτο ζητούμενο στην ασφάλεια είναι να αποτρέψεις με την πληροφορία. Το δεύτερο είναι να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα και αν δεν καταφέρεις τίποτα από τα δύο να πας στη μείωση της ζημιάς. Εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι δεν έγινε τίποτα από αυτά».

Αναδεικνύοντας την ολιγωρία που έδειξε η ΕΛΑΣ με τους απόφασισμένους να κάνουν επεισόδια οπαδούς της Ντιναμό Ζάγκρεμπ σχολίασε ότι στην χρονική απόσταση που μεσολάβησε να φτάσουν από τον σταθμό του Ηλεκτρικού στην Ειρήνη μέχρι τα Πευκάκια ή τον Περισσό, όπου κατέβηκαν και προχώρησαν πεζή, είναι μισή ώρα. Χρονικό διάστημα αρκετό να να ληφθούν την ύστατη στιγμή κάποια μέτρα.

Ο κ. Τίγκας δήλωσε ότι εάν είχε την υπηρεσιακή ευθύνη θα σχεδίαζε να τους αντιμετωπίσει πριν από τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, το μεσημέρι της Δευτέρας 7 Αυγούστου.

«Η σωστή εκτίμηση της πληροφορίας δεν είναι απλά πέντε γραμμές ό,τι θα έρθουν. Πρέπει να γνωρίζεις την ψυχολογία και τη φιλοσοφία που έχουν αυτοί οι άνθρωποι για να μπορείς να επιλέξεις την καταλληλότερη αντίδραση» σημείωσε ο πρώην Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας Αθλητικών Χώρων Αττικής.

Σχετικά Άρθρα