Ουκρανική αντεπίθεση: ”Είμαστε κοντά στην ανακατάληψη της Μπαχμούτ” λέει το Κίεβο

 Ουκρανική αντεπίθεση: ”Είμαστε κοντά στην ανακατάληψη της Μπαχμούτ” λέει το Κίεβο

Την ώρα που η Ρωσία ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις της προελαύνουν στην ανατολική περιοχή του Χάρκοβο, «υπονομεύοντας την δύο μηνών ουκρανική αντεπίθεση», το Κίεβο υποστήριξε ότι ο ουκρανικός στρατός απώθησε τις ρωσικές δυνάμεις κατά μήκος των γραμμών του μετώπου στα ανατολικά και νότια της χώρας.

Ωστόσο, το Κίεβο αναγνώρισε ότι τα κέρδη περιορίζονται γύρω από την πόλη Μπαχμούτ όπου «τρία τετραγωνικά χιλιόμετρα απελευθερώθηκαν την περασμένη εβδομάδα», όπως δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας Ganna Malyar στην κρατική τηλεόραση. Πρόσθεσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ανέκτησαν 40 τετραγωνικά χιλιόμετρα εκεί από τον Ιούνιο, ενώ το Μπαχμούτ κατελήφθη από τις ρωσικές δυνάμεις τον Μάιο.

«Ήταν σημαντικό για τον εχθρό να εκτρέψει τις δυνάμεις μας προς άλλες κατευθύνσεις, έτσι δεν μπορούσαμε να συγκεντρώσουμε τις δυνάμεις μας για την επίθεση στον τομέα Μπαχμούτ», αναφέρεται στην ανακοίνωηση του Κιέβου.

Ο στρατός του Κιέβου είχε σημειώσει κέρδη σε δύο χωριά στο νότιο μέτωπο, αλλά επίσης επιβεβαίωσε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα ενισχύονται και στην αριστερή όχθη του ποταμού Δνείπερου κοντά στη Χερσώνα.

Ο ποταμός έγινε η de facto γραμμή του μετώπου μεταξύ των ουκρανικών και ρωσικών δυνάμεων στην περιοχή, αφού το Κίεβο ανακατέλαβε την Χερσώνα, τον Νοέμβριο.

Η Ουκρανία προέτρεψε τους δυτικούς συμμάχους της να αυξήσουν τις παραδόσεις όπλων, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και των μαχητικών αεροσκαφών F-16 για να επιταχύνουν την επίθεσή της, υπενθύμισε ο δήμαρχος Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο στη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Κρίστιαν Λίντνερ, ο οποίος έφτασε στο Κίεβο τη Δευτέρα.

“Τόνισα ότι η Ουκρανία έχει απόλυτη ανάγκη τον απαραίτητο οπλισμό. Πρόκειται για συστήματα αεράμυνας και όπλα μεγάλου βεληνεκούς“, έγραψε ο Κλίτσκο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι ισχυρισμοί της Ουκρανίας για πρόοδο στα ανατολικά ήρθαν αφού η Πολεμική Αεροπορία της ανακοίνωσε ότι κατέρριψε πολλά κύματα ρωσικών πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών με στόχο την Οδησσό.

Η Ρωσία έπληξε τις λιμενικές υποδομές στο Izmail, έναν από τους κύριους δρόμους εξαγωγής ουκρανικών αγροτικών προϊόντων προς τη γειτονική Ρουμανία.

H Ρωσία εξακολουθεί να ελέγχει περίπου το ένα πέμπτο της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, του Λουχάνσκ και των περιοχών Ντόνετσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα. Τα κατεχόμενα εδάφη περιλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της ακτογραμμής της Ουκρανίας και μέρη της βιομηχανικής της καρδιάς, του Ντονμπάς.

Σχετικά Άρθρα