Ε. Αχτσιόγλου: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σήμερα η μαχητική αντιπολίτευση απέναντι στη ΝΔ

 Ε. Αχτσιόγλου: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σήμερα η μαχητική αντιπολίτευση απέναντι στη ΝΔ

“Το αποτρόπαιο γεγονός δε θα είχε συμβεί αν η ΕΛ.ΑΣ και ο κ. Οικονόμου έκαναν απλώς τη δουλειά τους” αναφέρεται μεταξύ άλλων, στη συνέντευξή της Έφης Αχτσιόγλου στην “Κυριακάτικη Kontra News”.

«Η δολοφονία του Μιχάλη θα είχε αποτραπεί αν η πολιτική ηγεσία της ελληνικής αστυνομίας είχε μεριμνήσει για τα στοιχειώδη: την απαγόρευση μετακίνησης δεκάδων βίαιων χούλιγκαν, για την οποία ήταν λεπτομερώς ενήμερη», δηλώνει η Έφη Αχτσιόγλου στην “Κυριακάτικη Kontra News”, σημειώνοντας ότι «το αποτρόπαιο γεγονός δεν θα είχε συμβεί αν η ΕΛ.ΑΣ. και ο κ. Οικονόμου έκαναν απλώς τη δουλειά τους».

Αναφερόμενη στο πρόβλημα της ακρίβειας τονίζει πως «αφενός χρειάζεται παρέμβαση στην αγορά με πλαφόν στις τιμές και εφαρμογή ορίων κέρδους στην ενέργεια, με εντατικούς ελέγχους και μείωση των έμμεσων φόρων (ΦΠΑ και ΕΦΚ), αφετέρου απαιτούνται μηχανισμοί μόνιμης ενίσχυσης τους εισοδήματος των πολιτών. Η πολιτική που ακολουθεί η ΝΔ, καιρό τώρα, απλώς διαιωνίζει το πρόβλημα».
Για το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους επισημαίνει ότι «καταρχάς χρειάζεται μια βραχυπρόθεσμη αλλά άμεση πράξη αναστολής των πλειστηριασμών λαϊκών πρώτων κατοικιών. Το εισόδημα των νοικοκυριών έχει ροκανισθεί λόγω της ακρίβειας, ενώ η έκρηξη των επιτοκίων δημιουργεί διαρκώς νέα κόκκινα δάνεια. Πρέπει να κοιτάξουμε ευθέως την πραγματικότητα και να προχωρήσουμε σε μια ολιστική ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, που θα δίνει διέξοδο».
Για τις δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη περί 16ωρης εργασίας αναφέρει πως «είναι πραγματικά αδιανόητο ότι στον 21ο αιώνα βρισκόμαστε να μιλάμε για τη νομιμοποίηση της 16ωρης εργασίας. Πόσο μάλλον όταν ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας ανοίγει αυτή τη συζήτηση και παρουσιάζοντάς την ως επιθυμία των εργαζομένων. Φαίνεται πως για τη ΝΔ το να μπορεί κάποιος να ζήσει αξιοπρεπώς χωρίς να κάνει περισσότερες από μια δουλειές αποτελεί παρωχημένη αντίληψη!».
Η υποψήφια Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σημειώνει, επίσης, ότι «ο στόχος είναι να εμπνεύσουμε τον αριστερό, προοδευτικό και δημοκρατικό κόσμο της χώρας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποτελεί σήμερα τη μαχητική και δημιουργική αντιπολίτευση απέναντι στη ΝΔ, ώστε να καταστεί αύριο η αξιόπιστη πολιτική δύναμη για τη διακυβέρνηση της χώρας».

Ολόκληρη η συνέντευξη της Έφης Αχτσιόγλου στην “Κυριακάτικη Kontra News”

– Με αφορμή τα θλιβερά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια, έχετε σχέδιο για την οπαδική βία μέσα και έξω από τα γήπεδα; Τι πρέπει να γίνει τελικά;

Πρόκειται για ένα συγκλονιστικό γεγονός. Η δολοφονία του Μιχάλη θα είχε αποτραπεί αν η πολιτική ηγεσία της ελληνικής αστυνομίας είχε μεριμνήσει για τα στοιχειώδη: την απαγόρευση μετακίνησης δεκάδων βίαιων χούλιγκαν, για την οποία ήταν λεπτομερώς ενήμερη. Αναμφίβολα, δεν υπάρχουν μόνο επιχειρησιακού τύπου ευθύνες. Υπάρχει ένα μείζον κοινωνικό φαινόμενο για το οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ δείχνει να αδιαφορεί: η έξαρση της ακροδεξιάς και νεοναζιστικής βίας γενικώς και στα γήπεδα ειδικότερα. Προφανώς χρειάζεται ένα συνολικότερο σχέδιο με επίκεντρο και τα γήπεδα, με τη συνεργασία και των ίδιων των ομάδων, που να περιλαμβάνει την εκπαίδευση στα σχολεία, την αυστηρή τήρηση των κανόνων στους αγωνιστικούς χώρους και την αλλαγή νοοτροπίας στην αστυνομία. Η αλήθεια όμως είναι ότι το αποτρόπαιο γεγονός δεν θα είχε συμβεί αν η ΕΛ.ΑΣ. και ο κ. Οικονόμου έκαναν απλώς τη δουλειά τους.

– Τι πρέπει να γίνει για να μειωθεί η ακρίβεια σε τρόφιμα και καύσιμα; Ποια είναι η πρόταση σας;

Αφενός χρειάζεται παρέμβαση στην αγορά με πλαφόν στις τιμές και εφαρμογή ορίων κέρδους στην ενέργεια, με εντατικούς ελέγχους και μείωση των έμμεσων φόρων (ΦΠΑ και ΕΦΚ), αφετέρου απαιτούνται μηχανισμοί μόνιμης ενίσχυσης τους εισοδήματος των πολιτών. Η πολιτική που ακολουθεί η ΝΔ, καιρό τώρα, απλώς διαιωνίζει το πρόβλημα. Δεν παρεμβαίνει ουσιαστικά στην αγορά, διά του ΦΠΑ αφαιρεί το εισόδημα των νοικοκυριών, σωρεύει έσοδα στα ταμεία του κράτους και εν συνεχεία προβαίνει σε επιμέρους επιδοτήσεις για να κατευνάσει την κοινωνική δυσαρέσκεια, επιδοτήσεις οι οποίες τροφοδοτούν εκ νέου τις εταιρείες που αισχροκερδούν. Αυτός είναι ο φαύλος κύκλος της οικονομικής πολιτικής της ΝΔ που ταλαιπωρεί εδώ και σχεδόν δυο χρόνια τους πολίτες.

– Στο άμεσο μέλλον αναμένονται χιλιάδες πλειστηριασμοί. Ποια είναι η πρότασή σας για να σώσει ο κόσμος τις περιουσίες του;

Καταρχάς χρειάζεται μια βραχυπρόθεσμη αλλά άμεση πράξη αναστολής των πλειστηριασμών λαϊκών πρώτων κατοικιών. Το εισόδημα των νοικοκυριών έχει ροκανισθεί λόγω της ακρίβειας, ενώ η έκρηξη των επιτοκίων δημιουργεί διαρκώς νέα κόκκινα δάνεια. Πρέπει να κοιτάξουμε ευθέως την πραγματικότητα και να προχωρήσουμε σε μια ολιστική ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, που θα δίνει διέξοδο. Θα πρέπει να περιλαμβάνει δεσμευτικούς κανόνες για τις τράπεζες και τα funds, ώστε να υποχρεώνονται να δεχτούν τη ρύθμιση που θα προκύπτει από τον εξωδικαστικό μηχανισμό, η ρύθμιση να είναι βιώσιμη δηλαδή ο δανειολήπτης να μπορεί να εξυπηρετήσει τη δόση με βάση το εισόδημά του και τηρώντας την να προστατεύει την πρώτη κατοικία, την αγροτική γη και την επαγγελματική στέγη. Δεν μιλάμε για χάρη, αλλά για ένα πλαίσιο που θα δίνει τη δυνατότητα σ’ έναν δανειολήπτη να εξυπηρετεί το χρέος του. Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, όμως, συνειδητά έχει επιλέξει τη ρευστοποίηση των περιουσιών, τους ανεξέλεγκτους πλειστηριασμούς, ενώ αφήνει τα funds να δρουν ασύδοτα, αντιμετωπίζοντας τους πολίτες συλλήβδην ως στρατηγικούς κακοπληρωτές. Όλους, εκτός από τη ΝΔ.

– Το εργασιακό νομοσχέδιο είναι προ των πυλών. Ο αρμόδιος υπουργός ανασκεύασε τα περί 16ωρης εργασίας… Ποιες οι διαφωνίες σας;

Είναι πραγματικά αδιανόητο ότι στον 21ο αιώνα βρισκόμαστε να μιλάμε για τη νομιμοποίηση της 16ωρης εργασίας. Πόσο μάλλον όταν ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας ανοίγει αυτή τη συζήτηση και παρουσιάζοντάς την ως επιθυμία των εργαζομένων. Φαίνεται πως για τη ΝΔ το να μπορεί κάποιος να ζήσει αξιοπρεπώς χωρίς να κάνει περισσότερες από μια δουλειές αποτελεί παρωχημένη αντίληψη! Μετράμε ήδη μια τετραετία που οπισθοχωρούμε διαρκώς στα εργασιακά δικαιώματα. Από την νομιμοποίηση των απλήρωτων υπερωριών ως την απενεργοποίηση του Σ.ΕΠ.Ε. το ζήτημα των ωραρίων αποτελεί την κερκόπορτα της ακραίας επίθεσης στην εργασία. Η απάντηση στην έλλειψη προσωπικού δεν μπορεί να είναι η δουλειά μέχρι εξάντλησης, αλλά η βελτίωση των μισθών και των συνθηκών εργασίας.

– Πώς οραματίζεστε τον ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη μέρα;

Ο στόχος είναι να εμπνεύσουμε τον αριστερό, προοδευτικό και δημοκρατικό κόσμο της χώρας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποτελεί σήμερα τη μαχητική και δημιουργική αντιπολίτευση απέναντι στη ΝΔ, ώστε να καταστεί αύριο η αξιόπιστη πολιτική δύναμη για τη διακυβέρνηση της χώρας. Εισηγούμαι ένα κόμμα των δομών και των μελών, με τήρηση των κανόνων που θα θέτουμε συλλογικά. Το κρίσιμο σ’ αυτή τη συγκυρία είναι να ηγηθούμε μιας μαζικής και από τα κάτω κινητοποίησης των πολιτών, ώστε να σπάσει το φράγμα της ανασφάλειας που έχει εμπεδώσει η Δεξιά στην ελληνική κοινωνία μετατρέποντάς την σε μια κοινωνία μηδενικών προσδοκιών. Αυτός ο στόχος προϋποθέτει συνολική κινητοποίηση: μαχητική, δομική και δημιουργική αντιπολίτευση στο κοινοβούλιο και στα κινήματα, μάχες στο πεδίο των ιδεών, χωρίς τον φόβο του πολιτικού κόστους. Κινητοποίηση με εμπιστοσύνη στη συλλογική ευφυΐα του κόμματος με στόχο να διευρύνουμε τον πολιτικό χώρο που θέλουμε να εκφράσουμε.

– Γιατί ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει εσάς για την προεδρία του κόμματος;

Σε αυτή την εκλογική διαδικασία δεν αισθάνομαι ότι έχω αντιπάλους. Οι συνυποψήφιοί μου, τους οποίους τιμώ για τη διαδρομή τους και την προσφορά τους στο κόμμα, είναι συναγωνιστές στην προσπάθεια να ξαναγίνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρωταγωνιστής. Αντίπαλος για εμένα είναι η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης. Από την πλευρά μου καταθέτω μια πρόταση ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και μια στρατηγική για να εμπνεύσουμε τους εργαζόμενους, τους νέους, τους ανθρώπους που δημιουργούν σ’ αυτόν τον τόπο. Αυτή την πρόταση και αυτή τη στρατηγική θα υπηρετήσω αν εκλεγώ.​

Σχετικά Άρθρα