Κάμερες ασφαλείας κατέγραψαν το τελευταίο δεκάλεπτο του Mιχάλη Κατσουρή – Καρέ-καρέ η δολοφονική επίθεση

 Κάμερες ασφαλείας κατέγραψαν το τελευταίο δεκάλεπτο του Mιχάλη Κατσουρή – Καρέ-καρέ η δολοφονική επίθεση

Δέκα λεπτά χρειάστηκαν για να σβήσει ο 29χρονος Μιχάλης Κατσουρής από το δολοφονικό χτύπημα που δέχθηκε από Κροάτες και Έλληνες χούλιγκαν στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Τα βίντεο από κάμερες ασφαλείας έχουν καταγράψει τις κινήσεις επιτιθέμενων κι αμυνόμενων κατά την καταδρομική των Κροατών και των Ελλήνων χούλιγκαν στη Νέα Φιλαδέλφεια κι έτσι οι αξιωματικοί της ασφάλειας έχουν καταφέρει να έχουν στα χέρια τους μια καθαρή εικόνα για τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν κατά το τελευταίο δεκάλεπτο της ζωής του δολοφονημένου οπαδού της Ένωσης, που χθες κηδεύτηκε σε κλίμα οδύνης στην Ελευσίνα.

Το τελευταίο δεκάλεπτο του Κατσουρή

Κάμερα της Opap Arena έχει καταγράψει την άτακτη φυγή των οπαδών της ΑΕΚ που υποχωρούν δεχόμενοι την επίθεση των φασιστών εγκληματιών της Ντινάμο Ζάγκρεμπ και ορισμένων του Παναθηναϊκού. Το ρολόι δείχνει 23:08:01 της 7ης Αυγούστου. Ανάμεσά τους τρέχει κι ο Μιχάλης Κατσουρής, λαβωμένος πλέον από τη μία και μοναδική μαχαιριά που δέχθηκε στο χέρι και έμελλε να αποβεί μοιραία.

Ο χρόνος για τον δολοφονημένο οπαδό σταματά 10 λεπτά αργότερα. Στις 23:18:27 η κάμερα ασφαλείας περιπτέρου, δείχνει τον Μιχάλη Κατσουρή να μην μπορεί να σταθεί στα πόδια του, έχοντας χάσει ήδη το περισσότερο από το αίμα του. Ο άγνωστος συνοπαδός του, προσπαθεί μάταια να τον κρατήσει όρθιο, με τον Κατσουρή να είναι σχεδόν λιπόθυμος και περίπου τρία λεπτά αργότερα, καταλήγει ξαπλωμένος στο πεζοδρόμιο.

 Η δολοφονική επίθεση

Σε βίντεο, που έχουν στη διάθεσή τους οι Αρχές, φαίνονται οι συμπλοκές μεταξύ των οπαδών της Ντιναμό Ζάγκρεμπ και της ΑΕΚ. Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, στις 23:05 κινούνται άτομα της ΑΕΚ προς το σημείο όπου ακολούθησε η πρώτη συμπλοκή. Σε άλλο καρέ, στις 23:08, φαίνονται οπαδοί της ΑΕΚ να οπισθοχωρούν. Σύμφωνα με την αστυνομία, σε αυτό το πλήθος βρίσκεται και ο Μιχάλης Κατσουρής.

Από τις 23:08 μέχρι και τις 23:21, η ίδια κάμερα δείχνει εκατέρωθεν ρίψεις αντικειμένων και συμπλοκές.

Δεύτερο καρέ από τις ρίψεις αντικειμένων:

Σφίγγει ο κλοιός για τον δολοφόνο

Οι Αρχές έχουν καταλήξει βάσει των ερευνών, σε 5 άτομα, οι 4 εκ των οποίων είναι γνώριμοι των Αρχών για πολλά περιστατικά οπαδικής βίας εντός συνόρων. Μάλιστα, όταν οι αστυνομικοί κατάφεραν να συλλάβουν τον 27χρονο Έλληνα, οργανωμένο οπαδό του Παναθηναϊκού, που φέρεται να είναι εκ των οργανωτών της επίθεσης και του συντονισμού των χούλιγκαν, το τάγμα Κροατών κι Ελλήνων επιχείρησε να επιτεθεί στους αστυνομικούς για να τον απελευθερώσει.

Πρώτη δειγματοληψία από τους βασικούς υπόπτους

Οι Αρχές θα λάβουν γενετικό υλικό πρώτα από τους εγχώριους χούλιγκαν που είναι και οι βασικοί ύποπτοι για το δολοφονικό χτύπημα στον Κατσουρή κι ακολούθως στον Κροάτη που έχουν «φωτογραφίσει» ως εκ των ατόμων που χτύπησαν τους οπαδούς της Ένωσης στην καταδρομική επίθεσή τους, αφού διέσχισαν ανενόχλητοι όλα τα Βαλκάνια κι έφτασαν ανενόχλητοι μέχρι τη Νέα Φιλαδέλφεια, αφού είχαν πάρει τον ηλεκτρικό από την Ειρήνη.

Στη φυλακή και οι 30 που απολογήθηκαν

Υπενθυμίζεται ότι αμέσως μετά τις απολογίες, αργά το βράδυ της Παρασκευής, έγινε γνωστό ότι προφυλακίστηκαν 30 άτομα. Πρόκειται για 28 Κροάτες, έναν 22χρονο αλβανικής καταγωγής και έναν Έλληνα.

Οι κατηγορούμενοι, οι οποίοι κρατούνται από την ΕΛ.ΑΣ., έχουν δικαίωμα 48ωρης διορίας για να βάλουν πραγματογνώμονα κατά τη διαδικασία.

Δικηγόρος συλληφθέντα: «Διαφωνώ με την απόφαση προφυλάκισης»

Ο Βασίλης Νουλέζας, που εκπροσωπεί Κροάτη συλληφθέντα, είπε το Σάββατο (12/08) πως «διαφωνεί πλήρως με την απόφαση περί προφυλάκισης».

Χαρακτηριστικά, σε σχετικές δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, ο ίδιος είπε: «Έχω διαβάσει τη δικογραφία. Διαφωνώ πλήρως με την απόφαση του 14ου Ανακριτή. Η απόφαση προσώρινης κράτησης, η διάταξη που εκδίδεται μετά το πέρας της απολογίας, ανεξαρτήτως της βαρύτητας των κατηγορούμενων πράξεων, πρέπει να είναι επαρκώς αιτιολογημένη. Είπαμε με ένα υπόμνημα 30 σελίδων, στο οποίο αναφερθήκαμε εκτενέτατατα στο νομικό μέρος της υπόθεσης γιατί αντιμετωπίζουμε ένα βαρύτατο κατηγορητήριο. Πλην, όμως, η συμμετοχή του δικού μου εντολέως που απολογήθηκε χθες (11/08), είναι μηδενική.

Ακόμα, ο δικηγόρος συμπλήρωσε: «Δεν ισχύει ισχυρισμός ότι ήρθε στην Ελλάδα αεροπορικώς, σε ηλικία 20 χρόνων, για πρώτη φορά, έχοντας μιλήσει και συνεννοηθεί με έναν-δυο ομοεθνείς τους. […] Δεν έχει καμία απολύτως επαφή και σχέση με τον οργανωμένο πυρήνα. Ήρθε στην Ελλάδα, έφτασε κατά τις 21:00-22:00 με πτήση από τη Βιέννη. […] Μέχρι να πάρει ένα ταξί ή το μετρό, η ώρα πήγε 22:30, και βρέθηκε πέριξ της OPAP Arena όπου εκτυλίσσονταν επεισόδια. Δέχθηκαν επίθεση, έσπευσε να φύγει φοβισμένος. Δεν υπάρχει καμία σχέση με την ανθρωποκτονία από πρόθεση».

Ο κ. Νουλέζας, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Ο κ. ανακριτής δεν δέχθηκε αυτούς τους ισχυρισμούς. Φώναζε ότι όλοι έλεγαν ψέματα. Από το βιντεοληπτικό υλικό δικαιώνεται ο εντολέας μου, δεν βρισκόταν στο σημείο ο εντολέας μου την ώρα που επιτίθεντο οι φίλαθλοι της ΑΕΚ. […] Υπάρχουν Κροάτες που δεν είχαν καμία συμμετοχή στα επεισόδια, δεν είχαν ούτε ξύλα, ούτε πήγαν να μαλώσουν».

Τι υποστηρίζουν οι κατηγορούμενοι

Οι κατηγορούμενοι φαίνεται να αρνούνται κατά τις απολογίες τους τη συμμετοχή τους στα άγρια επεισόδια έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ, καθώς και κάθε εμπλοκή τους στον θανάσιμο τραυματισμό του Μιχάλη Κατσουρή. Σύμφωνα, δε, με δήλωση του ποινικολόγου Αλέξη Κούγια, που εκπροσωπεί Έλληνα κατηγορούμενο, στη δικογραφία υπάρχει βίντεο που δείχνει μόνο έναν δράστη και το θύμα το οποίο φαίνεται να δέχεται από πίσω τη μοιραία μαχαίρια.

Η θέση των κατηγορουμένων αποτυπώνεται στους ισχυρισμούς που φέρονται να προβάλλουν. Χαρακτηριστικά ένας εξ αυτών αναφέρει: «Είχαμε μεταβεί στο γήπεδο “OPAP ARENA – Αγία Σοφία”, προκειμένου να παρακολουθήσουμε την προπόνηση της ομάδας μας DINAMO ZAGREB την προηγούμενη ημέρα του αγώνα με την ΑΕΚ, για τον οποίο αγώνα δεν είχαμε εξασφαλίσει εισιτήρια, κατόπιν της απαγόρευσης της UEFA και απροσδόκητα βρεθήκαμε αναμεμειγμένοι σε εκτεταμένα, βίαια επεισόδια και έκτροπα που ελάμβαναν χώρα τουλάχιστον για μισή ώρα, χωρίς την έγκαιρη επέμβαση της αστυνομικής Αρχής». Ο κατηγορούμενος ισχυρίζεται πως έτρεχαν, γιατί φοβήθηκαν ότι θα συλληφθούν, τονίζοντας: «Οι αστυνομικές δυνάμεις μάς ακολούθησαν και φοβισμένοι από την ένταση και τα καπνογόνα που έριχναν Έλληνες φίλαθλοι, τελικά μας ακινητοποίησαν και στη συνέχεια μας συνέλαβαν».

Για την δολοφονική επίθεση στον Μιχάλη Κατσουρή αναφέρει: «Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω λόγω της απόστασης ποιος πραγματικά έπληξε με αιχμηρό αντικείμενο, μαχαίρι, τον άτυχο Μιχάλη Κατσουρή, αποτρόπαια πράξη, για την οποία λυπηθήκαμε βαθύτατα».

Άλλος κατηγορούμενος, με καταγωγή από την Αλβανία, φαίνεται να ισχυρίζεται πως βρισκόταν για δουλειά στη Νέα Φιλαδέλφεια το βράδυ της Δευτέρας (08/08). Ο κατηγορούμενος, στην κατοχή του οποίου εντόπισαν οι Αρχές έναν αναδιπλούμενο σουγιά, αναφέρει σε υπόμνημα τα εξής: «Είμαι ηλεκτρολόγος. Στις 07/08/2023, ήμουν στην περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας για δουλειά. Τελείωσα αργά τη δουλειά. Είχα δώσει ραντεβού με την κοπέλα μου στο σταθμό ΗΣΑΠ “ΠΕΡΙΣΣΟΣ” για να συνεχίσουμε με τρένο, με κατεύθυνση τον Πειραιά, με σκοπό να φτάσουμε στο Γαλάτσι. Η κοπέλα μου ήρθε για μια εβδομάδα από την Άνδρο».

Σχετικά Άρθρα