Ζελένσκι: Απολύει όλους τους στρατιωτικούς επίτροπους εξαιτίας σκανδάλων διαφθοράς

 Ζελένσκι: Απολύει όλους τους στρατιωτικούς επίτροπους εξαιτίας σκανδάλων διαφθοράς

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι θα απολύσει τους στρατιωτικούς επιτρόπους όλων των περιφερειών λόγω διαφθοράς στο σύστημα στρατολόγησης. Σε δήλωση που έκανε στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Ζελένσκι ανέφερε ότι το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας πραγματοποίησε ειδική συνεδρίαση.

Αναφέροντας ότι ένα από τα σημαντικά θέματα της συνεδρίασης ήταν τα αποτελέσματα της επιθεώρησης των στρατιωτικών κλάδων, ο Ζελένσκι σημείωσε ότι άκουσε τις εκθέσεις του Κρατικού Γραφείου Ερευνών της Ουκρανίας, της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU), του Υπουργείου Εσωτερικών, της Γενικής Εισαγγελίας και άλλων φορέων.

«Υπάρχουν συνολικά 112 ποινικές υποθέσεις και 33 υποψίες κατά αξιωματούχων του στρατιωτικού κλάδου. Με τις αποφάσεις που έχουμε λάβει, απολύουμε τους στρατιωτικούς επιτρόπους όλων των περιφερειών» δήλωσε ο Ζελένσκι.

Τονίζοντας ότι το σύστημα αυτό πρέπει να το διαχειρίζονται άνθρωποι που καταλαβαίνουν ακριβώς τι είναι ο πόλεμος, γιατί ο κυνισμός και η δωροδοκία κατά τη διάρκεια του πολέμου είναι προδοσία, ο Ζελένσκι είπε ότι «το σύστημα στρατολόγησης μπορεί να ανατεθεί σε στρατιώτες που έχουν βρεθεί στο μέτωπο ή που δεν βρίσκονται στα χαρακώματα λόγω απώλειας της υγείας τους, αλλά που διατηρούν την τιμή τους και δεν έχουν κυνισμό».

Κοινοποιώντας την πληροφορία ότι η απόφαση αυτή θα εφαρμοστεί από τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Ουκρανίας Βαλέρι Ζαλούζνι, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι οι νέοι στρατιωτικοί επίτροποι θα επιθεωρούνται από την SBU πριν διοριστούν.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικών μέσων ενημέρωσης, τον περασμένο μήνα αποκαλύφθηκε ότι στρατιωτικοί επίτροποι ορισμένων περιοχών είχαν καταχραστεί το αξίωμά τους και είχαν λάβει δωροδοκίες κατά τη διαδικασία κατάταξης.

Αφού δημοσιογράφοι αποκάλυψαν ότι ο στρατιωτικός κομισάριος της Οδησσού Γεβγκένι Μπορίσοφ κατείχε ακριβά ακίνητα και πολυτελή αυτοκίνητα στην Ισπανία, ο Μπορίσοφ συνελήφθη ως ύποπτος για πώληση εγγράφων σε πολίτες που τους δήλωναν ακατάλληλους για στρατιωτική θητεία.

Οι αρχές επιβολής του νόμου ανακοίνωσαν επίσης ότι ο στρατιωτικός κομισάριος του Ντνεπροπετρόβσκ είχε εγγράψει πολλά αυτοκίνητα στο όνομα του πατέρα του και είχε αγοράσει δύο διαμερίσματα στο Ντνίπρο κατά τη διάρκεια του ρωσικού πολέμου κατά της Ουκρανίας.

Ο Αλεξάντρ Νόβικοφ, επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας για την Πρόληψη της Διαφθοράς της Ουκρανίας, δήλωσε ότι ο τρόπος ζωής 135 στρατιωτικών επιτρόπων είχε παρακολουθηθεί και ότι οι περισσότεροι από αυτούς δεν είχαν ακριβά ακίνητα.

Σχετικά Άρθρα