Νέα Φιλαδέλφεια: Κυβερνητικά πυρά κατά της ΕΛΑΣ – Το φιάσκο φέρνει δραστικές αλλαγές, κρίσεις και νέο μοντέλο

 Νέα Φιλαδέλφεια: Κυβερνητικά πυρά κατά της ΕΛΑΣ – Το φιάσκο φέρνει δραστικές αλλαγές, κρίσεις και νέο μοντέλο

Ανησυχία και προβληματισμός επικρατεί στους κόλπους της κυβέρνησης αλλά και μεταξύ των «γαλάζιων» στελεχών, για την εικόνα που παρουσίασε η Ελληνική Αστυνομία σε σχέση με τους χειρισμούς στα άγρια επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια, που οδήγησαν στον τραγικό θάνατο του 29χρονου οπαδού της ΑΕΚ.Πολλοί είναι αυτοί που έχουν την άποψη ότι αυτές οι… «αρρυθμίες» της Ελληνικής Αστυνομίας «θολώνουν» το αφήγημα της κυβέρνησης για εμπέδωση ασφάλειας επί της διακυβέρνησης της ΝΔ.

«Είναι τραγικά απαράδεκτο» δήλωνε στέλεχος της κυβέρνησης, αναφερόμενος στο γεγονός ότι ενώ η αστυνομία γνώριζε για την κάθοδο των Κροατών χούλιγκαν, κι ενώ απαγορευόταν η μετακίνηση οπαδών, τους επέτρεψαν να φτάσουν ανεμπόδιστοι στην Αθήνα.

«Ναι, το τραγικό συμβάν μπορούσε να αποφευχθεί… Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία» τονίζει με έμφαση βουλευτής της ΝΔ.

Σε εξέλιξη η εσωτερική έρευνα στην ΕΛΑΣ

Το Μέγαρο Μαξίμου ξεκαθαρίζει ότι η στήριξη στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη δεν αμφισβητείται και ότι η εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι σαφής: απόδοση ευθυνών, όπου υπάρχουν, με οποιαδήποτε μορφή.

Ήδη χτες ξεκίνησε η διενέργεια εσωτερικής έρευνας, που είχε ζητήσει ο Γιάννης Οικονόμου, για την πλήρη διακρίβωση των συμβάντων από την είσοδο των Κροατών οπαδών στην Ελλάδα ως και την άφιξη τους στην Αθήνα, ώστε να εντοπισθούν και στη συνέχεια να αποδοθούν οι δέουσες ευθύνες, κι ενώ έχει προηγηθεί η απομάκρυνση επτά στελεχών της ΕΛΑΣ.

Η έρευνα ανατέθηκε στον Προϊστάμενο Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγο Ελευθέριο Γκαρίλα.

Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αναμένεται να εξεταστούν συνολικά 15 – 20 άτομα του Σώματος, από όλο το φάσμα των Διευθύνσεων, από την Κακαβιά ως την Αττική (Ήπειρος, Δυτική Ελλάδα, Αττική), και των εμπλεκόμενων υπηρεσιών.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι εκτός από τις αναφορές των Αξιωματικών, στο πλαίσιο της ΕΔΕ, θα ληφθούν ένορκες καταθέσεις από πρόσωπα που πιθανώς, όπως εκτιμάται, μπορούν να συνδράμουν στη διερεύνηση της υπόθεσης.

«Η πολιτική βούληση για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης είναι ισχυρή και αδιαπραγμάτευτη, όπως ισχυρός και αδιαπραγμάτευτος είναι ο στόχος η ΕΛΑΣ να ανταποκρίνεται πλήρως στις απαιτήσεις της κοινωνίας στον τομέα της ασφάλειας των πολιτών» τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Κρίσεις και νέο μοντέλο

Η ολοκλήρωση της έρευνας θα ενεργοποιήσει την επόμενη φάση των αλλαγών οι οποίες σχεδιάζονται από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη υπό την άμεση επίβλεψη και της Ηρώδου Αττικού. «Ό,τι δείξει η έρευνα θα σημάνει και αντίστοιχες αποφάσεις» είναι η επωδός των επιτελών στο μέγαρο της οδού Κατεχάκη αλλά και από το Μαξίμου.  

Η τραγική αποτυχία στην πρόληψη και στην αποτροπή των αιματηρών γεγονότων στα οποία πρωταγωνίστησαν οι Κροάτες χούλιγκανς είναι σαφές ότι έχει προκαλέσει την οργή του πρωθυπουργού. Από τον επιτελάρχη της Ελληνικής Αστυνομίας αναμένεται να εξεταστούν συνολικά 15-20 άτομα της ΕΛ.ΑΣ στις περιφερειακές διευθύνσεις από την Κακαβιά έως την Αττική, όπως και οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες.

Δεν είναι τυχαίες οι διακριτές και επαναλαμβανόμενες αναφορές από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Οικονόμου στον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν οι αστυνομικές αρχές, στον κεντρικό τομέα δράσης αλλά και σε περιφερειακό επίπεδο, τις πληροφορίες που απεστάλησαν από τις ξένες υπηρεσίες.

Οι πληροφορίες άλλωστε από τους διαύλους στο εξωτερικό για την κάθοδο της «φάλαγγας» των Κροατών χούλιγκαν στη χώρα μας, είχαν διαχυθεί σε τουλάχιστον 23 διαφορετικές διευθύνσεις και γραφεία της ΕΛ.ΑΣ. Ανάμεσα στις υπηρεσίες που έλαβαν την ενημέρωση για να αποτραπεί η διέλευση των πολεμοχαρών χούλιγκαν ήταν η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, οι Αστυνομικές Διευθύνσεις Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας.

Οι σχετικές ενημερώσεις δε,  είχαν κοινοποιηθεί στο επιτελικό γραφείο του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, στον Υπαρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., στο Επιτελείο, όπως επίσης στην Κρατική Ασφάλεια αλλά και στα τμήματα της Τροχαίας που έχουν τον έλεγχο στο εθνικό οδικό δίκτυο.

Εκτός από τις υπηρεσιακές αναφορές αναμένεται να ληφθούν και ένορκες καταθέσεις από πρόσωπα που μπορούν να βοηθήσουν στη διαλεύκανση της υπόθεσης. Πεδίο στο οποίο ήδη έχει γίνει σχετική προεργασία ενώ καταδεικνύει –όπως μεταδίδεται από πηγές με επαρκή γνώση των τεκταινόμενων σε όλα τα επιτελεία– την ισχυρή βούληση να χυθεί άπλετο φως στα πρωτοφανή γεγονότα.

Τα αποτελέσματα του πορίσματος θα καθορίσουν τις επόμενες καρατομήσεις ενώ θα αποτελέσουν την αφετηρία για τις σαρωτικές αλλαγές που θα επέλθουν στον επιχειρησιακό βραχίονα της πολιτείας, τόσο στην Ελληνική Αστυνομία όσο και στην Πυροσβεστική. «Κανείς δεν έχει ασυλία επί του πορίσματος» είναι το σήμα που εκπέμπεται μετά την έναρξη της ΕΔΕ.

Ο Αντιστράτηγος Γκαρίλας είναι από τα πλέον έμπειρα στελέχη στις τάξεις της ελληνικής αστυνομίας. Έχει πολυετή προϋπηρεσία στη ΓΑΔΑ και θεωρείται άριστος γνώστης των πειθαρχικών θεμάτων. Είναι τρίτος στη διοικητική ιεραρχία της φυσικής ηγεσίας. Με την ανάληψη της ΕΔΕ από τον επιτελάρχη της ΕΛΑΣ, εξαιρούνται της έρευνας ο αρχηγός και ο υπαρχηγός του σώματος. Με τις πληροφορίες πάντως να θέλουν το προσεχές φθινόπωρο να έρχονται κρίσεις και να αποτελεί πρώτη προτεραιότητα η αναπροσαρμογή του μοντέλου λειτουργίας και ενημέρωσης.

Σχετικά Άρθρα